Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2012

Lékařům v Krči se podařilo operovat multirezistentní TBC

Datum: 2. 7. 2012
Autor: jp

Unikátní operaci multirezistentní tuberkulózy (TBC) mají za sebou lékaři z oddělení hrudní chirurgie Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze. Odstraněním části pravé plíce zasažené TBC, která byla rezistentní na podávané léky, zachránili život mladému muži z Běloruska. Ten by bez operace pravděpodobně zemřel.

Pacient se s tuberkulózou začal léčit v Bělorusku v roce 1997. O osm let později, kdy už žil v České republice, se u něj objevila recidiva nemoci. Klasická léčba však nebyla úspěšná. Potvrdilo se, že jde o multirezistentní formu TBC, na kterou běžné léky a antibiotika nezabírají. Proto byla zahájena terapie speciální kombinací léků, z nich se řada dováží ze zahraničí. Přesto se však nemoc vrátila. Nemocný měl totiž v pravé plíci rozsáhlou kavernu, která byla zdrojem relapsu onemocnění. Užívané léky se dostávaly krevním oběhem do dutiny jen obtížně a mykobakterie TBC v ní zůstávaly. Pacient však opakovaně odmítl chirurgické řešení. „Při poslední hospitalizaci jsme mu opět vysvětlili, že bez operace velmi pravděpodobně zemře nebo stráví zbytek života v izolaci na uzavřeném oddělení jednotky pro léčbu multirezistentní tuberkulózy,“ řekla primářka doc. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D. poté už pacient se zákrokem souhlasil.

Operace byla podle primáře MUDr. Vladislava Hytycha, Ph.D., naplánována a připravena za nejvyšších hygienických opatření na oddělení hrudní chirurgie. Byly instalovány speciální Hepa filtry na klimatizaci, které bránily průniku bakterií mimo operační sál. Výkon byl naplánován na sobotní dopoledne, tedy mimo běžný provoz oddělení. Při operaci lékaři poměrně obtížně odstranili větší část horního plicního laloku s kavernou a poté byl nemocný převezen na izolaci anesteziologicko-resuscitační kliniky TN. Pooperační průběh byl bez komplikací. Nyní je pacient v dobrém zdravotním stavu a je v péči specializované jednotky kvůli podávání zajišťovací fáze léčby. Od poslední pozitivity je nutná terapie po dobu dalších 18 měsíců. Léčba multirezistentní TBC je dlouhodobá. Trvá několik let a někdy i do konce života. Její značná část – nejméně šest měsíců – probíhá na speciálním uzavřeném oddělení. Thomayerova nemocnice se jako jediná v ČR specializuje právě na tuto formu TBC, která není u nás běžná. Trpí jí převážně cizinci.

jp

 
  • tisk
  • předplatit si