Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2012

Z praxe zkušené stomasestry (III. díl)

Datum: 2. 7. 2012
Autor: Mgr. Iva Otradovcová

Zhruba 83 % stomií se v České republice zakládá pro maligní onemocnění tlustého střeva. Vyplynulo to z výsledků mezinárodní klinické studie Coloplast Dialog Study, která probíhala v letech 2009 a 2010 a do níž se v ČR zapojilo šest center – stomických poraden s celkem 92 kolostomiky a ileostomiky.

letech 2009 a 2010 probíhala velká mezinárodní klinická studie v 18 zemích světa. Do studie se zapojilo 500 stomických sester a více než 3 000 nemocných se stomií – ileostomií, kolostomií a urostomií. Cílem studie bylo zjistit, jak klinicky ověřené důkazy a kvalitní ošetřovatelská péče stomických sester v kombinaci s aplikací dvouvrstevného lepicího materiálu ovlivňují kvalitu života stomiků a stav jejich peristomální kůže.

Do klinické studie bylo zařazeno i 6 center – stomických poraden v České republice. Zařazovací kritéria umožnila přijmout do studie 92 kolostomiků a ileostomiků. Studie respektovala podmínky v reálném životě a umožnila zařazení stomiků všech věkových kategorií, se všemi typy stomií, s různými tvary a velikostmi stomií, ze všech národních a národnostních skupin. Respondenti studie museli být plnoletí a stomii museli mít minimálně 6 měsíců. Zadavatelé studie museli splnit všechny zákonem stanovené procedurální podmínky pro povolení klinické studie – souhlas zdravotnického zařízení, souhlas etické komise, souhlas SÚKL, certifikace všech dokumentů atd.

Dotazník stoma – QoL byl zaměřen na faktory, které mohou ovlivňovat kvalitu života stomika a jeho blízkých. Stomik odpovídal na dvacet otázek. Ukázalo se, že některé oblasti jsou pro stomiky více důležité a jiné je skoro neoslovují. Hodně emotivní byly reakce na otázky týkající se sexuální a citové oblasti.

Objektivní hodnocení stavu peristomální kůže probíhalo za pomoci DET skóre. Vybraní stomici, kteří podepsali souhlas se studií, navštívili ambulanci stomické sestry. V soukromí vyplnili dotazník kvality života. Stomická sestra odstranila původní stomický systém, zhodnotila a obodovala stav peristomální kůže, vše zdokumentovala a vydala jednodílný nebo dvoudílný stomický systém s podložkou z dvouvrstevného materiálu. Stomik používal nové pomůcky 4–6 týdnů a poté opět navštívil stomickou poradnu. Stomická sestra opět zhodnotila a obodovala stav peristomální kůže, provedla zápis do dokumentace a informovala se, jak byl stomik spokojen s dvouvrstevným materiálem pomůcky. Při druhé návštěvě stomik opět vyplnil dotazník kvality života.

Pro objektivní hodnocení byly použity dva nástroje:

1) stoma – QoL = standardizovaný dotazník kvality života stomika.

2) DET skóre – Ostomy Skin Tool = standardizovaná pomůc-ka pro objektivní hodnocení stavu peristomální kůže má dvě části. První část pomůcky je hodnoticí. DET jsou počáteční písmena anglických slov: Discolouration – změna barvy, Erosion – eroze, poškození kůže, Tissue overgrowth – nadměrný růst tkáně. Druhá část pomůcky je diagnostická. AIM jsou počáteční písmena anglických slov: Assessment – posouzení, Intervention – intervence nebo zásah, Monitoring – sledování.

DET skóre pomáhá objektivně hodnotit stav peristomální kůže a nabízí sestrám společný jazyk pro popis stavu peristomální kůže. DET skóre používá přímé klinické pozorování, přesné bodové hodnocení ve všech třech sledovaných oblastech a celkové skóre vyjádřené číslem. Opakované použití DET skóre (výpočet celkového počtu bodů) umožňuje pravidelné monitorování a vyhodnocování stavu peristomální kůže. Po obodování všech tří oblastí provedeme součet bodů a okamžitě zjistíme aktuální stav peristomální kůže (zlepšení nebo zhoršení). Hodnocení lze provádět jednorázově například při předávání nemocného do jiného zdravotnického zařízení, nebo kontinuálně na časové ose pro hodnocení kvality ošetřovatelské péče. Používání DET skóre v praxi vypadá na první pohled velmi komplikovaně, ale stomické sestry, které pomůcku používaly několik měsíců, tvrdí, že jde o jednoduchý hodnoticí nástroj. Pomocí DET skóre popisujeme změny peristomální kůže, stanovujeme diagnózy a léčbu. Pomůcka zkracuje čas, který sestra potřebuje k vyšetření a vyhodnocení kožní poruchy. DET skóre lze použít při každé kontrole stomie a peristomální kůže, u všech typů stomií a u všech typů stomických systémů. Podobně hodnotíme bolest na hodnoticí škále nebo používáme tabulku nortonové při prevenci a sledování dekubitů. Pomůcka není určena k předpovědi zlepšení nebo zhoršení stávajícího stavu peristomální kůže. Nelze ani předpovědět, zda dojde k nějakým abnormálním kožním úkazům. Neslouží ani k tomu, abychom s její pomocí určovali rozsah požadované péče o nemocného.

Pomůcka DET skóre byla vytvořena ve spolupráci a s podporou společnosti Coloplast. Poradní výbor GAB (Global Advisory Board) společnosti Coloplast tvoří zkušené stomické sestry z dvanácti zemí (Austrálie, Dánsko, Česká republika, Francie, Holandsko, itálie, Kanada, Německo, Španělsko, Švédsko, Velká Británie a USA). Sestry z GAB spolupracují se zkušenými stomickými sestrami jednotlivých zemí a vzájemně si předávají informace a zkušenosti. Stomické sestry v České republice používají DET skóre od roku 2009. Některé sestry ho na svém pracovišti zařadily mezi standardní hodnoticí nástroje. Pomocí diagnostické pomůcky AIM zhodnotíme příčinu problému a pomůcka nám nabídne možnosti řešení.

Na mezinárodním setkání stomických sester v listopadu 2010 jsme měli možnost vyzkoušet si on-line verzi DET skóre a diagnostické pomůcky AIM.

Závěry z klinické studie v České republice

Z výsledků studie v ČR vyplynulo, že 83 % stomií se zakládá pro maligní onemocnění tlustého střeva, 40 % stomiků používá dvoudílný systém, 57 % jednodílný systém a 3 % jiné typy stomických pomůcek. Při první návštěvě vyhodnotily sestry, že 49 % respondentů má normální zdravou kůži a 51 % respondentů má kůži nějak poškozenou. Naopak respondenti při sebehodnocení stavu peristomální kůže signalizovali problémy pouze v 26 % a 74 % hodnotilo kůži jako zdravou.

I přes malý počet respondentů studie se objevily rozdíly mezi první a druhou návštěvou. U většiny stomiků s porušenou peristomální kůží došlo po používání pomůcek s dvouvrstevným materiálem ke zlepšení nebo vyhojení. Dotazník kvality života byl pro malý počet respondentů vyhodnocen pouze orientačně. Ze sta možných bodů stanovili stomici kvalitu života při první návštěvě na hodnotě 63 a při druhé návštěvě na hodnotě 64,4.

Závěry z celé mezinárodní klinické studie

Ve dnech 12.–13. listopadu 2010 proběhlo v sídle firmy Coloplast v Kodani slavnostní vyhodnocení mezinárodní klinické studie. Vyhodnocení se zúčastnily stomické sestry ze všech participujících států (USA, Francie, Polsko, Maďarsko, Velká Británie, Portugalsko, Severní Korea, Španělsko, Itálie, Japonsko, Argentina, Německo, Nizozemí, Česká republika, Island, Slovensko, Kanada a Austrálie). Českou republiku reprezentovalo 17 zkušených stomických sester.

Sesbíraná data potvrdila významnou a důležitou roli stomické sestry v péči o stomika. Významný rozdíl je v návštěvě stomických poraden. Naši stomici navštěvují poradny stomických sester téměř pravidelně, ale v ostatních státech navštěvuje poradnu pouze menšina stomiků a většinou nepravidelně. Dokonce 13 % respondentů dochází do poradny méně než jednou ročně. Možné vysvětlení tkví v nutnosti preskripce stomických pomůcek u našich stomiků. U 60 % respondentů popsaly sestry poškozenou peristomální kůži, ale pouze 32 % stomiků si to uvědomovalo. Stomici si uvědomovali a přiznávali závažnější a bolestivější poškození. Nadpoloviční většina stomiků používala při první návštěvě nějaký doplňkový sortiment (přídržný pásek, pastu, ochranný film, ochrannou roušku atd.). Při druhé návštěvě používali stomici o 10 % méně doplňkového sortimentu. Vhodně vybraná pomůcka s podložkou z dvouvrstevného materiálu významně zlepšila stav peristomální kůže oproti první návštěvě. Z výsledků klinické studie vyplynulo, že ne všichni pacienti, kteří mají poškozenou peristomální kůži, si to uvědomují.

Vyhodnocení dotazníku kvality života potvrdilo, že od začátku do konce studie došlo ke zlepšení. Na zlepšení se podílí mnoho oblastí, kdy dominuje vhodná stomická pomůcka. Studie potvrdila, že kvalitu života respondentů ovlivňuje častost podtékání pod pomůcku, strach ze zápachu, zvuky vydávané stomií, plnost sáčku a potřeba vědět, kde je nejbližší toaleta. Studie potvrdila, že doba od operace, věk, typ stomie, kožní komplikace nemají vliv na kvalitu života stomika.

Závěrečné výsledky ohodnotily péči českých stomických sester jako čtvrtou nejlepší. Nejvyšší DET skóre (to znamená nejvíce poškozenou peristomální kůži) měli stomici z Japonska, Kanady, Dánska, Francie a Argentiny. Nejnižší DET skóre (to znamená nejméně poškozenou peristomální kůži) měli stomici ze Španělska, Velké Británie, České republiky a Slovenska.

Klinická studie potvrdila, že klinicky ověřené důkazy a kvalitní péče stomické sestry v kombinaci s vhodně vybranou pomůckou s podložkou z dvouvrstevného lepicího materiálu mohou zlepšovat stav peristomální kůže a zvyšovat kvalitu života nemocných se stomií.


 

k věci

Certifikované kurzy pro stomické sestry

ÚVN – Vojenská fakultní nemocnice Praha nabízí od podzimu roku 2011 certifi­kované kurzy pro stomické sestry s názvem „Komplex­ní péče o nemocné se stomií na trávicím nebo močovém traktu“. Cílem tohoto kurzu je připravit všeobecnou ses­tru s praxí pro poskytování vysoce specializované péče o nemocného s ileostomií, kolostomií, urostomií a tr­valou drenáží, aby mohla získat zvláštní odbornou způsobilost k výkonu anotovaných činností dle vyhlášky č. 424/2004 Sb., kterou se stanoví činnosti zdravotnických pracovníků a jiných odborných pra­covníků. Podmínkou pro získání zvláštní odborné způsobilosti je: zařazení do certifikovaného kurzu, absolvování povinné teoretické a praktické části a úspěšné složení závě­rečné zkoušky (teoretické, praktické). Délka vzděláva­cího programu je 40 vyu­čovacích hodin v teoretické a názorně-demonstrační části a 40 hodin v praktické části. Délka studia od zahá­jení do ukončení závěreč­nou zkouškou je 6 měsíců. Celkový počet kreditů za te­oretickou i praktickou část vzdělávacího programu je 48 kreditních bodů po absolvování kurzu a složení závěrečné zkoušky.

Činnosti, ke kterým získává kompetence absolvent certifikovaného kurzu: 1. Komplexní (teoretická, praktická, předhospita­ lizační, předoperační, pooperační a násled­ ná) edukace stomika, nemocného s terminální drenáží a jejich blízkých.

2. Rozpoznávání a řešení komplikací u stomie, peristomální kůže a ter­ minální drenáže.

3. Znalost ošetřování u všech typů stomií, drenáží a komplikací.

4. Znalost všech typů a druhů stomických zdravotnických pro­ středků a jejich vhodná aplikace.

5. Indikace a praktické provedení léčebné a defekační irigace do stomie.

6. Vedení a vzdělávání ošetřovatelského týmu při ošetřování nemocné­ho se stomií a drenáží – ústavní stomická sestra.

7. Samostatné vedení stomické poradny.

Pozn.: Certifikát o absolvování kurzu vystavuje Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Pro mimopražské účastníky je certifikovaný kurz zdar­ma. Je hrazen z Evropského sociálního fondu – operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Zájemci o kurz se musí přihlásit přes web stránky IPVZ (www.vzdelava­ ni­zdravotniku.cz) nebo ÚVN (www.vzdelavani.uvn.cz). V letošním roce zbývá poslední termín, který je vypsán na říjen. V roce 2013 končí vzdělávací programy dotované ESF. Kurzy budou pokračovat i v dalších letech, ale účast­ník si je bude hradit z vlastních zdrojů nebo mu je může hradit zaměstnavatel. Více informací podá koordinátorka vzdělávacích programů ÚVN Praha Bc. Pavla Dvorská.

 
  • tisk
  • předplatit si