Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2013

Zima je obdobím noroviru - předcházejte gastrointestinálním onemocněním právě teď

Datum: 28. 1. 2013
Autor: Ing. Petr Havlíček

Viry, které vyvolávají průjmy a zvracení, jsou aktivní zejména v chladných obdobích roku. Nejčastějším původcem gastrointestinálních onemocnění je norovirus.

Krátce o noroviru
Symptomy
Norovirová gastroenteritida se primárně vyskytuje v zimních měsících. Mezi charakteristické symptomy
patří průjem, nevolnost a explozivní zvracení, doprovázené únavou, bolestí hlavy a slabostí, vyvolané ztrátou vody a elektrolytů.
Vysoké riziko infekce
Obvyklá cesta přenosu je nepřímým kontaktem, například kontaktem rukou s kontaminovanými předměty nebo povrchy. Možný je také přenos kontaminovanými potravinami či nápoji nebo kapénkami, které se mohou vyskytnout při zvracení. Noroviry se šíří extrémně rychle a jejich infekčnost je velmi vysoká: pouhých 10 až 100 virových částic postačuje k vyvolání infekce. Inkubační doba je 6 až 50 hodin.

Průběh nemoci
Gastroenteritida způsobená norovirem je u jinak zdravých lidí zřídka doprovázena komplikacemi. Akutní fáze onemocnění trvá v průměru 24 hodin, symptomy infekce obvykle zmizí během 48 hodin. Ovšem ztráta minerálů způsobená nemocí může ohrožovat na životě staré a celkově oslabené lidi. Riziko infekce – dokonce i po uzdravení Riziko infekce je nejvyšší během akutní  fáze nemoci. Ale buďte opatrní: také uzdravení lidé mohou vylučovat virus po dobu 1 až 2 týdnů (ve vzácných případech i mnohem déle). Norovirus zůstává infekční na površích až 7 dnů. Neexistuje vakcína ani specifická léčba.
Prevence
Významnou roli v prevenci šíření norovirové infekce hraje hygienická dezinfekce rukou. Jak prokázala studie (1), je pro potlačení epidemie nezbytnou podmínkou používání dezinfekčního přípravku na ruce, který je účinný na norovirus. Výrobce musí deklarovat účinnost přípravku buď přímo na tento virus, nebo účinnost plně virucidní, např. podle evropské normy EN 14476. Velmi důležitý je také expoziční čas, za který je virucidního účinku dosaženo – optimálně za 30 s. Nedá se totiž předpokládat, že by zdravotníci rutinně prováděli každou hygienickou dezinfekci rukou déle než půl minuty.


Podle „Winter time is norovirus time“ (http://www.bode-science-center.com/center/practical-knowledge/pathogen-management.html) zpracoval Petr Havlíček, HARTMANN-RICO a. s.

Literatura:

1. Widmer A et al. Epidemies nosocomiales a Norovirus. Swiss-NOSO, 2003, ro.. 10, .. 2, str. 15.16.

 
  • tisk
  • předplatit si