Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2013

Negativní emoce způsobují nemoce

Datum: 8. 4. 2013
Autor: Magda Hettnerová

Václav Dušek

Když jsem poprvé vyzkoušela lymfodrenážní kalhoty, připadala jsem si jako tuba zubní pasty. U ní také postupujete od konce a snažíte se z ní vymačkat veškerý její obsah (pokud tedy nepatříte k lidem, kteří mačkají tubu s pastou od prostředka, což je pak oblíbeným zdrojem hádek mezi partnery). Byl to však jen první pocit spojený s trochou obav, co mě vlastně čeká. 

Každá další návštěva už byla příjemnější a utíkala mnohem rychleji, než by si člověk přál. Jedním z mnoha kladů nejen této masáže je totiž i neuvěřitelná relaxace, kterou zažijete a na kterou v dnešním uspěchaném světě příliš času nezbývá. A je to špatně, protože relaxace je součástí psychohygieny a měla by se stát běžnou součástí našeho života. Pomáhá nám nejen nabrat nové síly a předcházet různým zdravotním problémům, ale díky ní získáme i odstup od momentálních problémů a snáze tak najdeme jejich řešení nebo se jimi alespoň přestaneme tolik trápit. Způsobů a možností, jak se dá relaxovat, je nepřeberné množství a záleží jen na vás, který z nich si vyberete. Odměnou vám za to bude zdraví nejen fyzické, ale i duševní.

A protože 7. dubna slavíme Světový den zdraví a protože již francouzský renesanční myslitel, humanista a skeptik Michel Eyquem de Montaigne říkal: „Abychom posílili ducha, musíme posílit svaly“, připravili jsme pro vás v tomto dubnovém čísle Florence malý dárek – DVD s cvičením pilates s cvičitelkou Ivanou Davidovou. Pilates se na rozdíl od ostatních sportů zaměřuje na posilování hloubkového svalstva a je založeno na správném držení těla. Je vhodné pro ženy i muže a začít se s ním může v každém věku. Díky tomuto DVD byste se měli naučit základní techniku a připravíte se tak na správný způsob cvičení doma nebo ve fitness centrech.

A pokud vás cvičení neláká, můžete se podívat například na přehled vybraných alternativních rehabilitačních metod, který jsme pro vás v tomto čísle zaměřeném na ortopedii a rehabilitaci připravili. O práci vojenských a nemocničních kaplanů promluví major Mgr. Pavel Ruml z Ústřední vojenské nemocnice – vojenské fakultní nemocnice v Praze, v recenzovaných článcích se dozvíte mimo jiné, kolik toho sestry vědí o základní a rozšířené neodkladné resuscitaci dle platných guidelines, a na závěr vám přiblížíme historii bílého prášku, který se dostal až na Měsíc. Soutěživého ducha můžete uspokojit při zodpovídání našeho kvízu a stále ještě můžete posílat své kazuistiky do naší soutěže. Přeji vám hezké čtení.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 

 
  • tisk
  • předplatit si