Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2013

Výživa stomiků

Datum: 6. 5. 2013
Autor: Jaroslava Pavlíčková

Výživa je pro člověka jediným zdrojem energie a je nezbytná k udržení nebo zlepšení zdravotního stavu. Musí krýt energetické nároky organismu, měla by být plnohodnotná s dostatečným množstvím bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Ani u stomiků nesmíme zapomínat na dostatečné množství vlákniny, která je pro organismus velmi důležitá. Strava stomiků by měla být dobře technologicky zpracovaná, vhodně ochucená a pestrá.

Vlivem onemocnění dochází poměrně čas­to k vysokým ztrátám bílkovin, které jsou propouštěny střevní sliznicí, ke ztrátám tekutin z důvodu průjmovitých nebo velmi říd­kých stolic, kvůli čemuž se v organismu nevyužijí ani vitaminy ve vodě rozpustné - kyselina listo­vá, vitamin C, vitaminy skupiny B a elektrolyty -draslík, vápník a hořčík.

Strava stomiků by měla být dobře technologicky zpracovaná, vhodně ochucená a pestrá.

Draslík je v potravinách obsažen v zeleni­ně - například v bramborách, rajčatech, dále v banánech, citrusových plodech a ananasu. Je důležitý k dostatečnému vylučování inzulinu, přísunu kyslíku k mozkovým buňkám a celkově tvoří 5 % všech minerálních látek v těle. Z jeho nedostatku vznikají otoky, objevuje se úna­va, nervozita a zvýšený krevní tlak. Vápník je obsažen v mléčných výrobcích, vysoké procento této minerální látky obsahuje i mák a sardinky. Při jeho nedostatku může vznikat osteoporóza. Potraviny, ze kterých můžeme získat hořčík, jsou zelenina, kukuřice, obilné klíčky, citróny, jablka a fíky. Společně s vápníkem a fosforem je obsažen v kostech a na jeho zvýšeném vylu­čování se podílí vysoká konzumace sladkostí, sladkých jídel, alkoholu a nadměrná konzumace mléka.

U nemocných, kterým byla založena stomie, dbáme na složení stravy. V první fázi po operaci, která byla provedena v horních partiích trávicího traktu, nepodáváme perorální výživu ani tekuti­ny. Nemocný je plně živen parenterální výživou. Je důležité, aby se zklidnila střevní sliznice, zmírnily bolesti a snížila se peristaltika střev. Pokud je provedena stomie v dolní partii trávicí­ho traktu, podáváme pacientovi co nejdříve po operaci enterální výživu, později kuchyňsky při­pravenou stravu. Enterální výživa je energeticky a biologicky vyvážená strava, která zásobí střeva glutaminem. Nedochází k atrofii střeva a pozdější rozjídání nemocného je mnohem snazší a jed­nodušší, než když střevo nedostane po dlouhou dobu žádnou výživu.

Doporučené stravovací zásady

Cílem výživy je podpořit hojivé procesy a zabrá­nit nutričním karencím. Strava stomiků by proto měla obsahovat vyšší podíl bílkovin, minerálních látek, zejména železa, vápníku, vitaminů skupiny B a C. Příjem stravy by měl být v klidném a vhod­ném prost ředí.

Doporučujeme podávat menší porce, které mají pokojovou teplotu (nejsou ani horké, ani studené) 5-6krát denně. Důležitý je i pitný re­žim, nevhodné jsou však nápoje s CO2 a alkohol. V tomto období nemá strava stomiků obsahovat přídavné chemické látky a má být bezezbytková. Vhodné je podávat probiotika, která ovlivňují mikrobiální střevní rovnováhu, chrání zaží­vací trakt, působí preventivně proti infekcím a harmonizují zažívání po antibiotické léčbě. Probiotika se dnes běžně používají v potravinářském průmyslu (př. jogurty, jogurtová mléka, tvarohové sýry či některé druhy salámů). Pokud nestačí probiotika v potravinách, podáváme je nemocnému medikamentózně. Pokud není možné dodržet energetickou potřebu nemoc­ného, můžeme přidávat do stravy Fantomalt. Jedná se o vysokoenergetický přípravek na bázi maltodextrinů, kter ý neovlivňuje chuť, barvu ani hustotu jídel. Použít se dá v teplé i stude­né kuchyni a dobře se rozpouští v tekutinách. Pokud je nutné zvýšit příjem bílkovin, používá se přípravek Protidar. Je to bílkovinný preparát z mléčné bílkoviny, který má vysokou biolo­gickou hodnotu. Mírně zahustí pokrmy a lze ho použít v teplé i studené kuchyni. Sipping je dalším možným doplňkem stravy stomiků. V ma­lém množství je obsažen vysoký podíl energie a obsahuje doporučené množství sacharidů, bílkovin a tuků. Doporučené potraviny v první fázi po založení stomie:

Masa - mořské ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, jež působí protizánětlivě - losos, sladkovodní ryby bez kůže, kuřecí, krůtí, králičí a telecí masa.

Z obilovin podáváme v pooperační fázi bílé, sendvičové veky, bílý chléb, pečivo, piškoty.

Z ovoce je doporučováno kompotované nebo vařené ovoce bez slupek - jablka, broskve, meruňky. Syrové ovoce - banány a loupaná strouhaná jablka, ovocné a zeleninové šťávy ředěné nesycenou minerální nebo bezsolutovou vodou. Velké množství neředěné ovocné nebo zeleninové šťávy totiž může mít projímavý účinek.

Zelenina - mladá karotka, mladé kedlubny a špenát. Vždy je nutné zeleninu nastrouhat nadrobno a dobře tepelně upravit.

Mléko a mléčné výrobky - sladké kravské mléko nebývá stomiky tolerováno, ale dobře jsou tráveny jogurty, jogurtová mléka, krájené a tvarohové sýry, tvarohové krémy a zakysaná mléka. 

Druhá - klidová fáze:

V tomto období je stravování již zcela indivi­duální, ve výběru potravin není striktní omezení. Je nutné, aby si nemocný sám vyti­poval potraviny, po kterých cítí nadýmání či tlak v břiše nebo po kterých má průjem. Tyto potraviny nebo pokrmy pak nejsou doporu­čovány ani v pozdějším období. Energetický a biologický příjem musí zabezpečit fyzic­kou aktivitu stomika. Důležitý je dostatečný příjem bílkovinných potravin 1-1,2 g na kilogram hmotnosti a nesmíme zapomínat na pitný režim. Doporučuje se nejméně 30 ml na kilogram hmotnosti. Nedostatečný přívod te­kutin totiž může způsobit zácpu, ucpání nebo protržení stomie.

Nedostatečný příjem tekutin může u stomiků způsobit zácpu, ucpání nebo protržení stomie.
foto: Profimedia

Ze stravy stále vynecháváme nestravitel­nou vlákninu (houby, zelí, kapusta, květák, luštěniny). Příjem rozpustné vlákniny je stomikům naopak doporučován. Rozpustná vláknina snižuje hladinu cholesterolu, snižuje absorpci cholesterolu z potravy a snižuje kyselost žaludku, zpomaluje jeho vyprazdňo­vání a cukry se dostávají do střev pomaleji. Hladina krevního cukru se zvyšuje pozvolna. Technologická úprava pokrmů je možná vařením, vařením v páře, dušením, pečením, opékáním na sucho, přípravou v alobalu či v mikrovlnných troubách. Alkohol není dopo­ručován, ale malé množství kvalitního vína nebo piva je tolerováno (4 dcl vína, 300 ml piva).

Nevhodné potraviny:

Masa - tučná a nakládaná masa, škvarky, slanina, pikantní konzervy.

Zelenina - houby, chřest, zelí, kapusta, květák, luštěniny nejsou většinou stomikem tolerovány.

Ovoce - se slupkami a zrníčky, nadýmavé ovoce (hrušky, švestky, hroznové víno).

Mléko - sladké kravské mléko.

Koření - agresivní ostré koření.

Chléb a pečivo - celozrnný chléb a pečivo, kynutá těsta, čerstvý kynutý chléb.

Ořechy a semena nejsou doporučovány pro vysokou tučnost a obtížnou stravitelnost.

Před ukončením hospitalizace by měl být každý stomik edukován nutričním terapeutem o možnostech svého stravování. Měl by mu být předán edukační materiál s možnostmi výběru surovin a dlouhodobý stravovací plán k udržení nebo zlepšení jeho nutričního sta­vu. Edukace o výživě by neměla být prováděna stomickými sestrami. 

Jaroslava Pavlíčková, III. interní gerontometabolická klinika, FN Hradec Králové

 
  • tisk
  • předplatit si