Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2013

Ledviny jsou jako lidský pár – můžete žít i sami, ale není to ono

Datum: 3. 6. 2013
Autor: Magda Hettnerová

Zakryj si ta záda. Nastydnou ti ledviny! Kdo z nás by někdy tohle poučení neslyšel z úst starostivých maminek nebo babiček? A i když jde podle lékařů spíše o pověru, něco pravdy na jejich tvrzení bylo. Expozice chladu totiž může vést ke snížené rezistenci močových cest vůči infekci. 

Příčiny onemocnění ledvin, kterým u nás trpí podle odhadů odborníků každý desátý Čech, jsou však zpravidla jiné. A protože jak se říká, ledviny nebolí, lidé o svém onemocnění zpravidla ani nevědí a do ordinace k lékařům se dostávají až ve chvíli, kdy je jejich nemoc natolik pokročilá, že je pro ně dialýza nebo transplantace ledvin nevyhnutelná. Včasná diagnostika by je přitom mohla těchto postupů ušetřit. Podle lékařů dramaticky stoupá i počet těch, kterým ledviny selhaly.

Onemocnění ledvin přitom není nic nového. Trpěli jím a zřejmě na něj i zemřeli například slavný dánský astronom Tycho de Brahe, francouzský vojevůdce, státník a císař Napoleon Bonaparte či britský a americký filmový režisér a producent Alfred Hitchcock.

Ale protože vývoj ve zdravotnictví jde neustále dopředu, možná, že i lidem se selháním ledvin se blýská na lepší časy. Letos v dubnu totiž američtí vědci předvedli uměle vytvořené biologické ledviny, které po transplantaci krysám začaly filtrovat krev a produkovat moč. Zda se začnou vyrábět a transplantovat i lidem, na to si musíme počkat. Co se však můžete dozvědět hned, je, jak se žije lidem s transplantovanými ledvinami. V tomto čísle Florence, které je kromě nefrologie zaměřené i na stomie, jsme pro vás připravili rozhovor s klinickým psychologem Mgr. Martinem Šťastným, který v roce 1989 podstoupil první transplantaci ledviny, kterou dostal od matky, a o devatenáct let později dostal druhou ledvinu od své sestry. V rámci odborných článků se dozvíte, v čem je specifická ošetřovatelská péče o pacienty s imunosupresivní terapií, a také kazuistiku mladé ženy s Crohnovou chorobou, které musela být vyvedena stomie. V recenzovaných článcích vás koordinátorka projektu Sledování pádů u hospitalizovaných pacientů Mgr. Dita Svobodová seznámí s výsledy studie za roky 2011–2012 a v rubrice historie se dozvíte o tom, jakým vývojem prošlo vzdělávání nutričních terapeutů za posledních 80 let. Nechybí samozřejmě ani náš kvíz o ceny a spousta dalšího. Hezké čtení!

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 

 
  • tisk
  • předplatit si