Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2013

Fotografování sestry při konfliktu

Datum: 2. 9. 2013
Autor: JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Bc. Eva Kučková

Lidé jsou svobodni a rovni v důstojnosti i v právech jak stanoví čl. 1 Listiny základních práv a svobod. Každý má právo na ochranu své osobnosti, zejména života, zdraví, občanské cti, lidské důstojnosti, jakož i svého jména a projevů osobní povahy. Právo chrání důstojnost a svobodu člověka, a to bez ohledu na jeho společenské postavení nebo zaměstnání. Lze tedy konstatovat, že i poskytovatelé zdravotnických služeb, v našem případě sestra při poskytování ošetřovatelské péče, má právo na ochranu své lidské důstojnosti a svých práv a na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromí nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě. 

Skutkový stav – záznam o nežádoucí události

Pacientka dorazila v doprovodu matky a otce na akutní stomatologické ošetření. V kartotéce byla zapsána v 15.21 hod. Před vstupem do ordinace nás otec pacientky vulgárně napadl, protože pacientka údajně dlouho čekala (udával 1,5 hodiny). Otec vyžadoval kontakt na nadřízeného, který mu nebyl okamžitě poskytnut, a poté vrazil do ordinace, kde zhotovil mou fotografii na mobilní telefon. Poté se ještě v čekárně choval agresivně k ostatnímu personálu s tím, že si bude stěžovat. Byl z něho cítit alkohol. Pacientka pak byla bez jakýchkoliv problémů ošetřena za přítomnosti matky.

Diskuze

Námitka proti délce čekací doby na ošetření je jeden z častých důvodů stížností. Je fakt, že daleko častěji podává stížnost doprovod pacienta než ošetřovaný pacient. Šetřením bylo zjištěno, že čekací doba pacientky byla podstatně kratší, než kterou uváděl otec, a byla daná počtem pacientů, kteří přišli na ošetření před pacientkou, jejíž otec si stěžoval. Je však nutné připomenout, že čekací doba 1,5 hodiny je většinou pacientů akceptována jako přijatelná. Pokud otec požadoval kontakt na nadřízeného, je to jeho právo, a měl mu být proto poskytnut bez zbytečného prodlení, ale přednost má ošetření pacienta, což se v tomto konkrétním případě stalo. V záznamu je důležité konstatování, že u konfliktního doprovodu pacientky byly známky požití alkoholu.

Pokud si otec pořizoval foto sestry, postupoval protiprávně, neboť písemnosti osobní povahy, podobizny, obrázkové snímky týkající se fyzické osoby smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím souhlasem. A sestra mu souhlas nedala.

Závěr

Šetření prokázalo, že zatímco napadená sestra se zachovala i v této vyhrocené situaci správně a profesionálně, doprovod pacientky – otec pacientky jednal nejen neeticky, ale i v rozporu s pravidly občanského soužití a protiprávně. Od projednání chování a jednání otce pacientky před přestupkovou komisí bylo upuštěno, protože se zúčastněným jevilo jako neefektivní.

Poučení

Je nutné připravit se na skutečnost, že i při odborně správném a etickém poskytování ošetřovatelské péče může a bude docházet ke kolizím a neoprávněnému napadání sester. Předejít konfliktu ve všech případech nelze. Pro obhajobu sester je však důležitý záznam o nežádoucí příhodě.

JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Bc. Eva Kučková

 

 
  • tisk
  • předplatit si