Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2013

Mám příliš mnoho nabídek

Datum: 2. 9. 2013
Autor: Mgr. Radka Lankašová

Mít hodně pracovních nabídek je báječné, ale zároveň v něčem rizikové. Pro někoho dokonce obtěžující.

Nehledáte-li právě nové zaměstnání, mějte na paměti, že služby konkrétního zaměstnavatele, personálních agentur, headhunterů můžete potřebovat v budoucnu. Doporučujeme vám proto, abyste byli ke konzultantům vstřícní, i když vám píší nebo volají často. Zároveň je zdvořile požádejte, ať vám s další nabídkou zavolají například nejdříve za šest měsíců, nebo ať vám volají pouze s nabídkami, která splňují kritéria, jež se těžko odmítají. Budete-li s volajícími jednat jako „s obtížným hmyzem“, může se vám stát to samé, až se rozhodnete práci změnit.

Máte-li hodně nabídek, patříte mezi ty šťastné, kteří přemýšlejí nad tím, která nabídka je lepší. Výběr často není jednoduchý, protože nabídky nepřicházejí ve stejný okamžik a některé aspekty se obtížně hodnotí. Doporučujeme vám proto vybrat si 5–10 kritérií s tím, že každé z nich samostatně ohodnotíte a součet bodů vám pak indikuje vaši preferenci. Nezapomeňte některá kritéria násobit koeficientem důležitosti (tj. dáte např. 5 bodů jako maximum a třeba pro mzdu a lokalitu vynásobíte body dvěma). Hodnocení provádějte s výhledem na dva roky až pět let v dané firmě. Určitě se poraďte se svým životním partnerem, kamarády, zkušenějšími známými nebo i s konzultantem personální agentury (zde však pozor na objektivitu). Budete možná překvapeni, jak pak svůj názor upravíte.

Jestliže máte rozjednáno více možností a rozhodnutí se časově nepotkává, řekněte na interview, že se chcete rozhodnout do určitého data (dejte si o dva týdny více, než předpokládáte). To, že jednáte s více firmami, je normální a běžné. Nebojte se říci potenciálnímu zaměstnavateli, že se vám jejich nabídka velmi líbí, ale že jste ještě ve výběrovém řízení v jiné společnosti a že byste rádi absolvovali všechny schůzky, protože hledáte zaměstnání na mnoho let. Chcete si být jisti výběrem, abyste za pár měsíců, když přijde nějaký problém, nezvažovali další změnu.

Termín vašeho rozhodnutí se však snažte neposouvat. Posunutí termínu může budoucí zaměstnavatel akceptovat maximálně jednou (někdy ani to ne). Vícenásobné posouvání termínu je pak už vnímáno jako vaše nerozhodnost nebo dokonce nezodpovědnost a nabídka je často dávána dalšímu kandidátovi.

Mgr. Radka Lankašová, www.mblue.cz

 
  • tisk
  • předplatit si