Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2013

V IKEM provedli už tisíc transplantací jater

Datum: 2. 9. 2013
Autor: tz

Už osmnáct let probíhá v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny transplantační program jater.

Letos 13. srpna tu lékaři transplantovali játra a ledvinu šestačtyřicetileté ženě s polycystickými játry a ledvinami, která se stala tisícím pacientem, který v IKEM tento náročný výkon podstoupil.

„Šlo o velmi složitý výkon, který ale v IKEM patří k velmi dobře zvládnutým technikám. Stejně jako u většiny pacientů byla i u této pacientky transplantace jater jedinou léčebnou možností,“ řekl MUDr. Aleš Herman, Ph.D., ředitel IKEM. Transplantace jater patří dnes již k standardní léčbě selhání jater, metabolických vad a některých nádorů, tedy jaterních onemocnění ohrožujících život pacienta. Od letošního roku nabízí IKEM navíc celé spektrum výkonů k transplantaci jater.

I. Dietlová, tisící pacientka, která v IKEM podstoupila transplantaci jater a ledviny, s lékaři MUDr. Pavlem Trunečkou, CSc. (vlevo), a MUDr. Jiřím Froňkem, Ph.D., FRSC (vpravo)

foto: M. Kutil, IKEM

„Transplantovat játra je možné několika způsoby,“ vysvětluje MUDr. Jiří Froněk, Ph.D., FRSC. „U dospělých i dětí je možné použít celá játra nebo jejich část. Tu získáváme buď tak, že játra zredukujeme, ale část orgánu není využita, nebo tzv. splitem. To znamená, že se játra rozdělí a transplantují dvěma příjemcům,“ popisuje. Takto už letos odoperovali v IKEM 10 pacientů, kterým rozdělili pět orgánů. IKEM je od roku 1996 jediné pracoviště, kde transplantují játra i dětem. Jeden rok po transplantaci přežívá 90 % pacientů a téměř 80 % přežívá více než deset let.

tz

 
  • tisk
  • předplatit si