Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2013

Vyšetření před laserovou operací očí

Datum: 2. 9. 2013
Autor: Bc. Iva Dratnalová

Počet pacientů podstupujících laserový zákrok každým rokem narůstá. Je to dáno nejen vývojem technologie, která je mnohem přesnější a rychlejší než v předešlých letech, ale také náročností populace na komfort života bez brýlí. Brýle jsou častým handicapem v běžném životě, při sportování, řízení vozidla i v zaměstnání. Navíc stoupá i finanční náročnost, protože jejich cena, stejně jako cena kontaktních čoček, se stále zvyšuje. Laserová operace očí se tak díky finanční úspoře i osvobození pacienta od brýlí stala investicí, která se vyplácí. Co však musí pacient před zákrokem absolvovat, aby byla operace bezpečná, kompletně odstranila jeho vadu a pacient byl spokojen?

První věcí, kterou musí pacient před operací podstoupit, je vstupní vyšetření. K tomu přichází na oční ambulanci po předchozím osobním, telefonickém či internetovém objednání v přesně daný čas. Na oční klinice NeoVize jsou mu v čekárně k dispozici edukační materiály a videa, čaj a voda. Zdravotní sestra, která se mu představí a podá mu ruku, mu odebere anamnézu. Zajímáme se především o oční choroby, úrazy oka a předešlé oční operace, na dobu, od které nosí brýle na dálku či na čtení, zda nosí kontaktní čočky, jak subjektivně posuzuje své vidění a zda je seznámen se svou oční diagnózou. Dále zjišťujeme informace o jeho celkovém zdravotním stavu, zda má nějaké alergie a zda a jaké užívá léky. Ze sociální oblasti se zajímáme zejména o jeho zaměstnání a zájmy. Po odebrání anamnézy připravíme pacienta na celou řadu vyšetření. Mezi ta, která provádějí sestry, patří:

·      Aberometrie – změří vlnoplochu nepravidelnosti celkového optického systému oka včetně aberací vyšších řádů. Diagnostikujeme tak nejen samotnou dioptrickou vadu oka pacienta, ale i aberace vyšších řádů. To jsou vady, které nelze korigovat konvenčními korekčními pomůckami (brýle, kont. čočky) a které mohou být významným faktorem zhoršujícím kvalitu vidění, především v kombinaci se širokou zornicí (mladí lidé, genetické dispozice, za šera atd.).

·      Vyšetření autorefraktometrem, který nám umožňuje změřit optickou mohutnost oka a stanovit potřebnou dioptrickou mohutnost ke korekci. Dále na tomto přístroji měříme keratometrii (zakřivení rohovky), nitrooční tlak, šířku zornice a „white to white“ (délka od limbu k limbu).

·      Vyšetření na Pentacamu – moderní zobrazovací přístroj pro přední segment oka. Ze získaných obrázků dokáže přístroj podrobně numericky popsat nepřeberné množství parametrů včetně mapy tloušťky rohovky, přední komory, topografie rohovky, čirost a případné opacity (zákalky) čočky atd.

·      V neposlední řadě vyšetřujeme slzivost pacienta tzv. Schirmerovým testem.

Vyšetření pacienta, které provádí sestra, trvá asi 45-60 minut a poté následuje vyšetření v délce 30 minut. Optometrista provádí podrobnou subjektivní refrakci, binokulární rovnováhu, dominanci oka a vyšetření předního segmentu oka. Po vyšetření pacienta optometristou provede sestra tzv. rozkapání k rozšíření zornic a uvolnění akomodačních svalů (tzv. cykloplegie).

·      Cykloplegie je důležitá pro odhalení skrytých dioptrií a zhodnocení stavu sítnice pacienta.  Je nezbytnou součástí vyšetření a předpokladem úspěšně provedené operace. Rozšíření zornic vymizí do 24 hodin a pacient je poučen, že po tuto dobu by neměl řídit auto.

Po zmiňované cykloplegii, která trvá 45 minut, následuje vyšetření lékařem, které obvykle trvá 30 minut.  Lékař podrobně hodnotí přední segment oka, provádí velmi podrobné vyšetření sítnice i v nejzazší periferii k odhalení nebezpečných degenerací sítnice Dále hodnotí refrakci v cykloplegii, zda odpovídá naměřené refrakci u optometristy. Potom doporučuje vhodný zákrok k odstranění očí vady a podrobně informuje pacienta o průběhu operace a následné péči. Celková doba pobytu pacienta v den vyšetření před laserovou operací tak činí asi 3 hodiny. Vyšetření před laserovou operací je nutné provést s takovým předstihem, aby u operace nebyla rozšířená zornice po cykloplegii, která by nám znemožňovala provést laserový výkon. Při široké zornici nelze spustit laserový sledovač (eye tracker), který zabezpečuje zcela přesné provedení laserové operace. To znamená, že operace je možná v následujících dnech, ne však ve stejném dni jako vyšetření.

Psychická náročnost laserové operace očí je individuální, záleží na psychické odolnosti jednotlivých pacientů

foto: NeoVize

Psychická náročnost celé operace je u pacientů individuální, záleží na jejich psychické odolnosti. Laserovou operaci pacienti obvykle vnímají jako velký zásah do svého života. Jedná se přeci jen o zrak a je normální se o své oči bát. Je na nás, sestrách, abychom pacienta uklidnily a vše mu důkladně vysvětlily tak, aby v nás měl důvěru a byl informován o všem, co se s ním bude dít. I lékař mu během zákroku vysvětluje každý krok, který právě provádí.

Všichni pacienti dostávají před operací tabletku na uklidnění a na operačním sále dostávají k držení „plyšáka“, který jim napomáhá k uvolnění během operace. U velmi anxiózních pacientů pak umožňujeme doprovod blízkého až na operační sál.

Bc. Iva Dratnalová, vrchní sestra Oční kliniky NeoVize

 
  • tisk
  • předplatit si