Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2014

V Ostravě se sešly špičky traumatologie z celého světa

Datum: 1. 12. 2014
Autor: tz

Renomovaní lékaři ze šesti zemí světa se sešli ve čtvrtek 6. listopadu 2014 v ostravském kongresovém hotelu Clarion, aby tu diskutovali o svých poznatcích a zkušenostech s léčením poranění pánve a vyměnili si názory na nejaktuálnější trendy v tomto oboru.

Sympozium s názvem Biomechanika poranění pánve společně pořádaly Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Fakultní nemocnice Ostrava a česká společnost MEDIN, a. s., výrobce implantátů. V průběhu akce měli účastníci možnost vyslechnout 22 odborných příspěvků a zúčastnit se dvou workshopů.

V průběhu náročného programu sympozia byly po každém ze čtyř bloků vysoce specializovaných přednášek světově uznávaných odborníků vedeny zaujaté diskuze, kdy si lékaři vyměňovali své zkušenosti a názory na různé aspekty léčby poranění pánve. Velký zájem byl o workshopy s názvy Operační postup při použití dlahy Omega a Praktické případy použití zevních fixátorů. „Úzká spolupráce s lékaři je pro vývojové aktivity společnosti MEDIN klíčová,“ říká Ing. Milan Ettel, generální ředitel společnosti, a dodává: „MEDIN je největší český výrobce zdravotnických nástrojů a implantátů, permanentní vývoj a inovace našich produktů nám umožňují držet krok s předními světovými výrobci a sledovat nejnovější trendy v traumatologii. Tyto trendy jsou mj. vytvářeny na takových setkáních, jakým je sympozium Biomechanika poranění pánve.“

Úrazy pánve jsou jedním z nejkomplikovanějších zranění skeletu. Bývají zapříčiněny zejména pády z výšky nebo vznikají při dopravních nehodách, často bývají součástí polytraumat. Vývojové oddělení společnosti MEDIN vyvinulo ve spolupráci s předními českými traumatology MUDr. Jaroslavem Šrámem a MUDr. Stanislavem Tallerem z Traumacentra Krajské nemocnice v Liberci implantát Omega dlaha, který je založen na světově unikátním principu tvarování pro konkrétního pacienta. Jedná se o řešení, které je chráněno patentem.

„Omega dlaha je unikátní prostředek, který využíváme při specifických úrazech pánve,“ vysvětluje primář Jaroslav Šrám z Traumacentra Krajské nemocnice v Liberci. „Výhodou dlahy je mimo jiné také možnost jejího vytvarování dle CT snímků pacienta ještě před operací, přímo při výrobě. To snižuje operační dobu, zvyšuje efektivitu aplikace dlahy a zkracuje tak dobu nutnou pro rekonvalescenci pacienta,“ dodává Šrám.

MEDIN, a. s., je česká firma se sídlem v Novém Městě na Moravě, která se zabývá vývojem, výrobou a distribucí lékařských nástrojů a implantátů. Tradice firmy započala před více než pětašedesáti lety a dnes její portfolio tvoří čtyři hlavní produktové skupiny – traumatologie, chirurgie, ortopediestomatologie. MEDIN se tak šíří svého sortimentu řadí mezi největší evropské výrobce zdravotnických prostředků.

tz

 
  • tisk
  • předplatit si