Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2014

Nepodání léků jako důvod ukončení pracovního poměru

Datum: 10. 3. 2014
Autor: JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Bc. Eva Kučková

Zaměstnanec, jak stanovuje právní předpis, má mj. dodržovat při práci stanovené pracovní postupy. Zaměstnanec, v našem případě sestra, je také povinen pracovat řádně, podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených vydané v souladu s právními předpisy a spolupracovat s ostatními zaměstnanci. Musí dodržovat právní předpisy a ostatní předpisy vztahující se k práci jím vykonávané. Vedoucí zaměstnanci, v našem případě staniční a vrchní sestra, jsou pak povinni řídit a kontrolovat práci podřízených zaměstnanců, hodnotit jejich pracovní výkon a jejich pracovní výsledky a co nejlépe organizovat jejich práci a zabezpečovat dodržování právních a vnitřních předpisů.

Skutkový stav – záznam o nežádoucí události

Ráno v 6.45 hod. se při předávání služby sestra Bc. J. K. dozvěděla, že infuze s Morfinem a Midazolem, která byla pacientce ordinovaná kontinuálně, byla ukončena o půlnoci. Když se zeptala sestry Z. T., od níž službu přebírala: „Proč jsi nepodala další? Ordinace zní ‚kontinuálně֥‘.“ jí sestra Z. T. odpověděla, že nevěděla, že má další dát. Sestra Bc. J. K. proto šla a ihned po předání pacientů na pokoji v 7.15 hod. pacientce infuzi podala.

Ordinace zněla: kontinuálně infuze 500 ml FR1/1 + Midazolam 10 mg 1 amp + 3 amp. Morfin 1% rychlostí 50 ml. Léky byly ve 12.00 hod podány denní sestrou, takže přibližně kolem půlnoci měla navazovat další dávka.

Paní s onkologickou dg. na symptomatické léčbě s velkými bolestmi si pak Bc. J. K. stěžovala na noční sestru Z. T., že ji nutila ležet nohama na lůžku, přestože jí pacientka opakovala, že může jen sedět v předklonu, protože má metastázy v páteři a s tím související velké bolesti. Také sestře Z. T. opakovaně říkala, že je jí špatně, načež sestra Z. T. když opouštěla její pokoj naposledy, odpověděla: „Mně je také blbě.“

Sestra Z. T. byla již jednou ústně napomínána v souvislosti se stížností adresovanou hlavní sestře na její péči o pacientku s cystickou fibrózou. Současně s tímto formulářem píši výše jmenované i napomenutí s upozorněním, že její pracovní poměr ke dni 30. 4. 2013 již nebudu dále prodlužovat. Zítra má denní směnu, bude pečovat o jinou skupinu pacientů (ve které není tato pacientka) a od 17. 4. 2013 čerpá 10 dnů dovolené. Zbývajících 5 směn dostane pouze ve všední dny, aby mohla být pod přímým dohledem staniční sestry. Za poškozenou pacientkou byla osobně staniční sestra a omluvila se jí za chování sestry Z. T.

Diskuze

Sestra u lůžka poskytuje ošetřovatelskou péči v souladu s právními i interními předpisy, které tuto činnost upravují, v souladu s pracovní náplní a dle ordinace ošetřujícího lékaře v souladu s ošetřovatelskými standardy. Správné podávání léků podle ordinace je základní povinností sestry. Pokud sestra z nedbalosti nepodá ordinované léky a způsobí tím pacientce újmu, dopouští se tím porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k jí vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem, zejména když je záznam formulován tak, že pacientka kvůli nepodání infuze a jednání sestry několik hodin velmi trpěla a chybující sestře byly již nedostatky v práci a chování k pacientům ústně vytknuty.

V záznamu o NU uvádí vedoucí pracovnice oddělení, že „sestře nebudu dále pracovní poměr prodlužovat“. Zde je třeba upozornit, že sestra neuzavírá pracovní poměr se staniční nebo vrchní sestrou oddělení, a proto staniční nebo vrchní sestra nemůže neprodlužovat pracovní poměr, neboť jí to nepřísluší. Staniční nebo vrchní sestra pouze podá návrh na neprodloužení pracovního poměru, pokud byl sjednaný na dobu určitou a sjednaná doba již uplynula. Zákoník práce nezná pojem „písemné napomenutí“.

Ze záznamu vyplývá, že sestra Z. T. měla prohřešků více. Je proto otázkou, zda vedoucí zaměstnanci plnili své povinnosti, zejména povinnost kontroly práce a hodnocení práce podřízených, zda problémy s prací sestry Z. T. neměly být řešeny již dříve a důrazněji a pokud je její postup prezentován a hodnocen jako závažné a hrubé porušení pracovních povinností, zda neměl být řešen okamžitým ukončením pracovního poměru zaměstnavatelem.

Otázkou také je, zda bylo vhodné, aby sestra byla ještě nějakou dobu na oddělení v době, kdy mohla pracovat pouze pod přímým dohledem staniční sestry.

Závěr

Je nevyvratitelné, že sestra, která nepodala řádně ordinované léky, hrubě porušila své povinnosti a oprávněně s ní nebyl prodloužen pracovní poměr, který končil uplynutím sjednané doby.

Zůstává pochybnost, zda byla na oddělení prováděna kontrola poskytované ošetřovatelské péče a zda neměla být učiněna opatření již dříve, když vznikly pochybnosti o jejím správném přístupu k pacientům a poskytované ošetřovatelské péči.

Poučení

Problémy při poskytování ošetřovatelské péče je třeba řešit hned při vzniku malých prohřešků a tím předcházet vzniku velkých pochybení, která mohou mít závažné následky. O ústních jednáních při závažnějších kolizích je třeba vždy provést písemný záznam. V záznamech o řešení kolizí je třeba dodržovat a užívat správnou terminologii, čímž se vyhneme dalším problémům. Při řešení závažnějších provinění sester je vhodné záznam o události, nápravných opatřeních a zejména pak o sankcích projednat předem na právním oddělení ZZ – poskytovatele zdravotních služeb. Praxe ukazuje, že při uzavírání pracovního poměru je vždy vhodné dohodnout se zaměstnancem zkušební dobu.

JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, Bc. Eva Kučková

 
  • tisk
  • předplatit si