Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2014

Pomocná ruka na cestě tmou

Datum: 10. 3. 2014
Autor: Adriana Praženicová, DiS., Lucie Zahradníková

Ačkoli ztráta nebo vážné poškození zraku znamená v životě člověka velkou změnu, život tím nekončí. Pro takto postiženého člověka je náročné orientovat se ve svém bytě, na ulici, je pro něj nemožné číst nebo psát, natož pracovat v zaměstnání. To vše se ale může naučit! Asi ne sám a ne úplně snadno, ale může. Příklad kazuistiky pacienta naší kliniky, u kterého došlo ke ztrátě zraku, informuje o možnostech integrace a resocializace zrakově postižených do společnosti.

Kazuistika

47letý pacient, osobní anamnéza: diabetes mellitus 2. typu na perorálních antidiabetikách (rozvoj retinopatie, neuropatie), hypertenze, nefrolitiáza, obezita. Progrese proliferativní diabetické retinopatie – zhoršování vidění na obou očích, 4/2011 neovaskulární glaukom.

Operace na pravém oku: 2011: PPV pro DR s makulárním edémem, FAKO + IOL

Operace na levém oku: 2012: implantace glaukomového implantátu (Ex-press);

2013: needling, revize implantátu, následně implantace druhého glaukomového implantátu (Ex-press).

V současné době je na pravém oku trvalá elevace nitroočního tlaku, vizus – incerta (projekce světla nejistá), na levém oku nitrooční tlak v normě, vizus prsty z 1 m, certa (projekce světla jistá).

Na základě informačního pohovoru pacient zvažuje možnost využívání služeb reedukačních center pro nevidomé, ale neví přesně, jak se v nové situaci orientovat.

SONS a její poslání

VČR vznikly postupem času různé organizace, instituce a subjekty, které si daly za cíl pomáhat lidem, kteří mají vážné potíže se zrakem. Dne 16. 6. 1996 vznikla za tímto účelem i Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS ). Tato organizace sdružuje nevidomé lidi, kteří rozhodují a jednají sami za sebe. U svých klientů se snaží podporovat převzetí odpovědnosti za vlastní život s cílem dosáhnout optimální míry samostatnosti a soběstačnosti. Jejím posláním je:

→ Sdružovat a hájit zájmy nevidomých a těžce zrakově postižených.
→ Poskytovat konkrétní služby vedoucí k integraci nevidomých a slabozrakých do společnosti.

SONS založila dceřiné společnosti TYFLOSERVIS a TYFLOCENTRUM. Ideologie jejich práce vychází z primárního poslání SONS . Jejich služby na sebe navzájem navazují, prolínají se a doplňují.

TYFLOCENTRUM poskytuje všestranné informace o specifických službách pro zrakově postižené:

→ Průvodcovská a předčitatelská služba.
→ Sociální rehabilitace – činnosti zaměřené na nácvik potřebných dovedností – cílem je dosažení vhodného pracovního uplatnění.
→ Odborné sociální poradenství – poradenství, zprostředkování kontaktů se společenským prostředím, pomoc při prosazování práv a zájmů.

TYFLOSERVIS formou terénní (v domově klienta) či ambulantní rehabilitace prakticky učí nevidomé a slabozraké samostatně zvládat aktivity všedního dne formou kurzů. Odborně školení instruktoři působí ve 13 krajských střediscích v ČR . Jednotné metodické vedení zajišťuje, aby byly potřebné služby poskytovány ve srovnatelné kvalitě. V kurzech probíhají tyto služby:

→ Nácvik sebeobsluhy (vaření, úklid, péče o oděvy, osobní hygiena, péče o děti atd.).
→ Výcvik v prostorové orientaci, chůze s bílou holí, nácvik chůze s průvodcem, s vodicím psem.
→ Výuka čtení a psaní Braillovým bodovým písmem.
→ Nácvik vlastnoručního podpisu.
→ Nácvik psaní na kancelářském psacím stroji a klávesnici počítače.

Je to dlouhodobý nácvik dovedností (jeden lektor – jeden klient), který probíhá jednou týdně v rámci dvouhodinových lekcí v závislosti na specifických potřebách klienta a jeho mentálního potenciálu.

Služby probíhající formou edukace:
→ Poradenství týkající se úprav prostředí a odstraňování architektonických bariér.
→ Nácvik chování v různých společenských situacích.
→ Proškolení v obsluze kompenzačních pomůcek a informace o možnostech jejich získání.
→ Rehabilitace zraku s podporou neoptických i optických pomůcek.

Obr. 1 / Ruční lupy
Obr. 2 / Kamerové lupy
Obr. 3 / Speciálně přizpůsobené pomůcky
Obr. 4 / PenFriend
Obr. 5 / Navigační centrum
Knihy v Braillově písmu si mohou nevidomí vypůjčit i v Knihovně pro nevidomé a slabozraké
fota: archiv autorek a Profimedia

K účelu získávání a uchovávání informací pro nevidomé a slabozraké jsou k dispozici speciální pomůcky, které jsou rozděleny na:

a) Speciální optické pomůcky, mezi které patří:
→ Ruční lupy, jejichž výběr záleží na tom, k čemu se budou prakticky používat. Podle typu rozeznáváme lupy řádkové, stojánkové, s rukojetí, závěsné, s klipem. (obr. 1)
→ Kamerové elektronické lupy (obr. 2), u nichž kamera lupy snímá předlohu a její zvětšený obraz je zobrazen na monitoru lupy. S textem a s obrázky může pracovat i těžce slabozraký člověk. Výhodou oproti ručním lupám je větší zvětšení (80krát). Kamerové lupy nabízejí různé způsoby práce s textem – úprava jasu a kontrastů, možnost zvolení barvy písma a podkladu, možnost různého zvětšení písma, úprava textů rámečkem nebo výřezem pro lepší přehlednost. Základní rozdělení kamerových lup:
→ stolní – statické,
→ kapesní – přenosné (zvláště vhodné při cestování).

b) Pomůcky bez optiky
Do této skupiny řadíme všechny kompenzační pomůcky sloužící k běžnému životu, například náramkové hodinky, teploměr, indikátor hladiny vody, metr (tyto pomůcky jsou vždy s hlasovým nebo s hmatovým výstupem). (obr. 3)

c) Speciální elektronické pomůcky:
→ Osobní počítače – v systému počítače je nainstalován speciální software, pomocí kterého je práce s počítačem ozvučena. Zjednodušeně řečeno – software informuje „syntetickým hlasem“, kde se právě nachází kurzor, na ploše počítače čte jednotlivé ikony, v menu čte důležité položky.
→ Mobilní telefony – lze využívat schopnosti nového mobilního softwaru, který umí odečítat z telefonního monitoru umělým hlasem. Hlasový výstup zpřístupňuje všechny důležité funkce telefonu zrakově postiženým uživatelům – mohou číst a posílat krátké textové zprávy (SMS), „prohlédnout“ nepřijaté hovory či stav baterie. Moderní telefon dokáže nevidomý člověk používat tak jako člověk bez handicapu.
→ Audiočtečka nalepovacích štítků – PenFriend – nabízí způsob, jak je pomocí jedinečných nalepovacích štítků možné rozpoznávat předměty kolem sebe (jídlo – konzervy, zavařeniny, dopisy, CD , léky apod.). Ke konkrétnímu samolepicímu štítku se zaznamená zvukový záznam s potřebnou informací, kterou pak lze jednoduše přehrát. Samolepicí štítky se mohou používat i do mrazících boxů, mohou se i prát. Zaznamenaná informace z nich nezmizí. (obr. 4)

Služby v oblasti vzdělávání a přípravě na zaměstnání:
→ Speciální střední a praktické školy
→ Pomoc žákům a studentům, kteří se vzdělávají v běžných školách
→ Pomoc při studiu na vysokých školách
→ Studijní a odborná literatura (zvuková podoba a digitalizovaný text)
→ Výroba knih v Braillově písmu
→ Rekvalifikace a pomoc s vyhledáváním zaměstnání

Volný čas
→ Kultura – přednášky, kluby, výstavy, zájmové činnosti
→ Sport
→ Noviny a časopisy
→ Knihovna pro nevidomé a slabozraké – v současné době mohou nevidomí a slabozrací lidé využívat knihovnu třemi způsoby: 1. vypůjčením knih v Braillově písmu, 2. vypůjčením knih načtených ve zvukové podobě (CD , MP3, audiokazety), 3. čtením knih v Knihovně digitálních dokumentů, kde jsou textové dokumenty ukládané do paměti počítače a pomocí internetu se šíří mezi nevidomé a slabozraké. Digitální text lze díky speciálním programům na monitoru počítače libovolně zvětšit. Jiné programy pak umějí převést text do zvukové podoby nebo do hmatového Braillova písma, které se čte hmatem na speciálním zařízení (braillský řádek).

Speciální služba – navigační centrum: Hlavním cílem této služby je umožnit zrakově postiženým lidem samostatné cestování a pohyb v neznámém prostředí bez asistenta, pouze s bílou holí, případně s vodicím psem. Zrakově postižení jsou vybaveni speciální navigační jednotkou. Ta svoji polohu nijak nehlásí, ale pomocí technologie GPRS ji pravidelně odesílá na určený internetový server. Odtud pak informace putují do počítačů v Navigačním centru. Operátoři si tedy mohou kdykoliv zobrazit polohu uživatele na různých mapových podkladech či leteckém snímku. Zobrazení polohy je v pravidelných intervalech aktualizováno, čímž se na mapě zaznamenávají body tvořící linii pohybu dané jednotky. Potřebuje-li uživatel zjistit svoji aktuální polohu, zavolá ze svého mobilního telefonu bezplatnou informační linku Navigačního centra. Operátor vyhodnotí získaná data a na jejich základě může uživatele navigovat způsobem, který odpovídá zásadám prostorové orientace. (obr. 5)

A co náš pacient?

V současné době začíná kurzem prostorové orientace, nácvikem sebeobsluhy, výukou práce s počítačem. Věříme, že se mu podaří zvládnout návrat do běžného života s optimální mírou samostatnosti a nezávislosti.

Závěr

Za slabozrakého pokládáme člověka, který s nejvyšší možnou brýlovou korekcí nepřečte text z běžné vzdálenosti. Následným krokem je pro takto postižené lidi kontinuální a systematické vedení reedukačními centry (SONS , TYFLOCENTRUM, TYFLOSERVIS ), která umožňují poznávat a orientovat se ve světě tmy.

„Slepotou život nekončí, musí se s ní však naučit žít.“

Adriana Praženicová, DiS., Oční klinika 1. LF UK a ÚVN
Lucie Zahradníková, Oční klinika 1. LF UK a ÚVN

Literatura

1. Oláh Z a kol. Očné lekárstvo. Martin: Vydavateľstvo Osveta, 1992. ISBN 80-217-0437-3

2. SONS: Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR Czech Blind United. SONS – o nás, Pomůcky a firmy [online]. SONS ČR © 2002–2014. [cit. 2014-01-21]. Dostupné z: http://www.sons.cz/sons.php

3. TC: rozcestník společností poskytujících služby zrakově postiženým v jednotlivých krajích. Historie [online]. Tyflocentrum Brno, o. p. s., © 2013. [cit. 2014-01-22]. Dostupné z: http://www.tyflocentrum.cz/ historie.php

Použité zkratky

DR – diabetická retinopatie
FAKO – fakoemulzifikace
IOL – nitrooční čočka
GPRS – General Packet Radio Service, vysokorychlostní přenosy dat v mobilních sítích, jde o stejný princip, jakým se data přenášejí po internetu
PPV – pars plana vitrektomie

 
  • tisk
  • předplatit si