Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2014

INSPO 2014 letos přilákalo stovky návštěvníků

Datum: 7. 4. 2014
Autor: Magda Hettnerová

Až do posledního místa se v sobotu 15. března zaplnil sál v Kongresovém centru v Praze, kde se konal letošní ročník konference INSPO 2014. Jejím tématem byly i letos technologie pro osoby se specifickými potřebami.

Na konferenci se během dne představila celá řada technologických novinek, určených pro lidi s tělesným, zrakovým, sluchovým či kombinovaným znevýhodněním, ale i pro dyslektiky či osoby po mozkové mrtvici. Celá konference byla tlumočena do znakového jazyka a simultánně přepisována.

Po úvodních slovech organizátorů představili jako první své inteligentní kompenzační pomůcky Ing. Petr Peroutka a Mgr. Petr Uličný. Posluchače zaujali svou „ústní myší“ MOUTHMOUSE, která pohyby hlavou, dechem či skusem zubů umožňuje postiženým nejen ovládat počítač, ale i vybavení domácnosti. Klient si díky ní dokáže pouhým pohybem hlavy například rozsvítit či zhasnout světlo, zazvonit na rodinné příslušníky či ošetřovatele, ovládat televizi, hi-fi věž, telefon a mnoho dalšího. MOUTHMOUSE vyrábí společnost Inteligentní kompenzační pomůcky v několika variantách, přičemž každá má různé funkce. „Naším cílem je, aby se pomůcka přizpůsobila klientovi a nikoli klient pomůcce,“ upozornil Mgr. Uličný. Zároveň dodal, že firma Inteligentní kompenzační pomůcky navrhuje pomůcky pro své klienty individuálně, vždy až po osobním kontaktu s klientem a zjištění jeho potřeb.

Mgr. Tomáš Zdechovský z firmy Commservis seznámil přítomné s možnostmi využití neurotechnologií v pomoci lidem s poruchou soustředění a pobavil je vtipným úvodem, kdy si za účelem udržení pozornosti diváků nasadil na hlavu čelenku s biosenzory a s králičíma ušima. „Neurotechnologie pracují na principu EEG,“ vysvětlil na úvod. Metoda mentálního koučingu, s níž jeho firma také pracuje, se podle jeho slov skládá z několika kroků. Po úvodním testování a rozhovoru následuje pravidelný trénink, který trvá dva měsíce až rok. Na závěr přichází supervize a závěrečné testování, které ověří, jakých pokroků klient tréninkem dosáhl. Touto metodou se dá podle Mgr. T. Zdechovského pomoci s poruchami soustředění například lidem v důchodovém věku, sportovcům, manažerům či lidem po autonehodách.

Dalším zajímavým projektem, který se na sobotní konferenci představil, byl projekt Disway. Jedná se o novou sociální síť, která poskytne zdravotně znevýhodněným lidem prostor pro sdílení informací nejen o turisticky zajímavých místech, ale především o jejich dostupnosti a bezbariérovosti. „Nejlepší informace o přístupnosti získá vozíčkář od vozíčkáře,“ vysvětlil zakladatel projektu a vývojář firmy Good Sailors Jiří Maule. Projekt, který má už nyní stovky uživatelů, jako první finančně podpořila Nadace Vodafone. Na stránkách www.disway.org, si mohou zájemci o cestování zadat do mapy místo, kam chtějí cestovat, i službu, kterou hledají, a stránka jim nabídne přehled s podrobnými informacemi, které jsou ověřené, protože je zadali buď administrátoři, nebo samotní cestovatelé. Současně s tím mohou poslat dotaz ohledně vybraných míst právě těm cestovatelům, kteří tam už byli. „Disway je otevřená sociální síť, která je schopná komunikovat i s ostatními sociálními sítěmi, takže informace z Disway mohou lidé sdílet i například na facebooku a dalších sítích,“ popsal Maule.

Ing. Petr Peroutka a Mgr. Petr Uličný představili na konferenci své Inteligentní kompenzační pomůcky
 
Na konferenci INSPO 2014 se letos představilo celkem 23 vystavovatelů
fota: Monika Jindrová, ORBI PONTES, o. s.

Další zajímavou technologickou „vychytávku“, která pomůže především nevidomým, představil Tomáš Staník, zakladatel společnosti Remote Assistant. Jedná se o aplikaci pro mobilní telefony, s jejíž pomocí může nevidomý na dálku využívat zraku svých přátel či rodiny. Princip je jednoduchý. Nevidomý si do svého smartphonu nainstaluje aplikaci, v níž má kontakty na přátele či blízké ochotné mu pomoci. Ve chvíli, kdy například nebude vědět, kde se nachází, nebo bude potřebovat přečíst v obchodě etiketu výrobku, otevře si tuto aplikaci, zavolá některému ze zadaných kontaktů a ten uvidí na svém telefonu nejen mapu, kde se nevidomý nachází, ale díky fotoaparátům zabudovaným v telefonech uvidí i video snímající jeho okolí. Snáze jej tak bude moci na dálku navigovat správným směrem nebo mu pomoci se čtením. Kromě přátel může nevidomému takto pomoci i asistenční služba, která je v aplikaci nastavená a která je klientům k dispozici 24 hodin denně. „Aplikace obsahuje několik funkcí, které mohou nevidomému pomoci. Jednak je to zobrazení dostupnosti kontaktů. To znamená, že pokud není kontakt dostupný, uživatel je o tom informován. Dále je to možnost odesílání fotografií ve vysokém rozlišení, což může klientovi pomoci například při čtení drobného písma na obalech. A v neposlední řadě je to nastavení úrovně sdílení informací. Klient si tak může nastavit, zda chce s klientem sdílet video, fotky nebo zda s ním chce pouze telefonovat,“ popsal Staník. Aplikace i asistenční služba jsou zdarma a firma v současné době vyvíjí verzi i pro zařízení s operačním systémem Android.

Další užitečnou pomůckou, kterou v současné době vyvíjí ve svých laboratořích společnost Google, jsou tzv. Google glass. O tom, jak fungují, přijel z Londýna informovat přítomné posluchače Radek Šimko, který je testuje. Zatímco měl tyto brýle, což je v podstatě počítač s náhlavním displayem, na očích, ukazoval přítomným, co všechno dokáží. Například pořizovat fotografie či videa věcí, které vidí jejich nositel, nebo vyhledávat informace prostřednictvím internetového vyhledávače, a to vše bez použití rukou. Google glass se totiž ovládají hlasem, pohybem očí a hlavy toho, kdo je nosí.

Do konce dne pak zazněla na konferenci ještě celá řada dalších zajímavých informací a lidé mohli navštívit stánky celkem 23 vystavovatelů v předsálí. Součástí konference bylo i vyhlášení i výsledků 10. ročníku literární soutěže Internet a můj handicap. Letos se do ní přihlásil rekordní počet příspěvků – 68. Absolutním vítězem se nakonec stal Jan Gregorek se svou povídkou s názvem Láska, která propůjčuje zrak. Jako hlavní cenu získal deset tisíc korun od partnera soutěže Era Poštovní spořitelny.

Magda Hettnerová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si