Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2014

Scientologická církev a přístup jejích členů ke zdraví

Datum: 2. 6. 2014
Autor: Bc. Eva Matoušková, Mgr. Helena Michálková, Ph.D.

Souhrn: Scientologická církev byla oficiálně zaregistrována v Los Angeles roku 1954. V České republice působí po právní stránce jako občanské sdružení. Její fungování je založeno na dianetice a scientologii. Lékařů si scientologové váží a nevylučují je. Výjimku představuje psychiatrie. Praktikují asisty a purif. Preferují dodržování ticha v době, kdy je mysl oslabena. K této církvi se pojí i řada kontroverzí.

Klíčová slova: scientologie – scientologická církev – dianetika – auditing – zdraví.

The Church of Scientology and their members access to health

Summary: The Church of Scientology was officially registered in Los Angeles in 1954. In the Czech Republic legally operate as a civic association. Its functioning is based on Dianetics and Scientology. Scientologists revere and do not exclude doctors, except of psychiatry. They practice assist and purif. They prefer observance of silence at a time when the mind is weakened. The Church of Scientology is linked by a number of controversies.
Keywords: Scientology – Church of Scientology – Dianetics – auditing – health.

Úvod

Scientologická církev byla oficiálně zaregistrována v Los Angeles roku 1954. Působí ve více než 150 zemích světa a hlásí se k ní přes osm miliónů lidí. Zakladatelem hnutí je americký spisovatel science-fiction a beletrie Laffayete Ron Hubbard, který prováděl výzkumy týkající se lidského ducha, shrnuté v knihách Dianetika. Později své výzkumy zaměřil na duchovní bytosti a jejich schopnosti. Tím vznikla použitelná náboženská filozofie – scientologie. Scientologická církev je založena výhradně na výzkumech, spisech a nahraných přednáškách L. R. Hubbarda. V České republice zatím nebylo možné scientologickou církev oficiálně zaregistrovat, proto po právní stránce působí jako občanské sdružení Dianetické centrum. Počet jejích členů a sympatizantů u nás není vysoký, pohybuje se okolo 800 osob. Její fungování je založeno na dianetice (technologii duchovního léčení) a scientologii (aplikované náboženské filozofii) (Tycho, 2001; Lužný, 2006; Velechovský, 2013; Vojtíšek, 2004).

Tento článek má za cíl přiblížit scientologickou církev a vztah jejich členů ke zdraví.

Dianetika

Dianetika (dia – skrz, nous – duše) zkoumá vliv duše na tělo a pomáhá odstraňovat psychické kořeny nemocí, psychosomatické bolesti, nežádoucí pocity, emoce a odchylky od racionálního myšlení. Nosný prvek dianetiky reprezentuje teorie o analytické a reaktivní mysli.

Analytická mysl – je uvědomělá a vědomě ji používáme. Ukládají se v ní naše zkušenosti, zážitky, pocity a lze je vědomě vyvolat. Veškeré její aktivity směřují k přežití. Nikdy se nemýlí a nepracuje chybně. Pokud není organismus aberován (odchýlen od racionálního myšlení či chování), je možné pomocí analytické mysli ovlivňovat veškeré tělesné funkce. Nejdůležitější složku pod kontrolou analytické mysli zastupuje organismus.

 

Reaktivní mysl – je nevědomá a nelze ji ovládat vůlí. Je jediným zdrojem aberace a ukládají se v ní informace zaznamenané během traumatizujících událostí. Tyto informace mohou později negativně ovlivňovat naše jednání. Částečně nebo úplně se aktivuje v případě, kdy je částečně nebo úplně vyřazena mysl analytická. Pokud se stupeň vědomí snižuje, zapojuje se úměrně ke snížení reaktivní mysl. Do reaktivní mysli se neukládají vzpomínky tak, jak si je představujeme, ale v podobě engramů (mentální obrazové záznamy zachycující skutečné zkušenosti, které obsahovaly bolest, bezvědomí a ohrožení přežití), které do největších podrobností zaznamenávají vjemy z okamžiků částečného nebo úplného bezvědomí (Tycho, 2001; Hubbard, 1999a; www.dianetika-brno.cz).

Dianetika je v podstatě technologickou metodou k oproštění se od své reaktivní mysli, která obsahuje velké množství záporné energie a zapříčiňuje celou řadu poruch, nemocí a problémů (Wolf, 1998; Lužný, 2006). Symbolem dianetiky je řecké písmeno delta se třemi žlutými a čtyřmi zelenými pruhy (www.dianetikalevice.sk).

Scientologie

Scientologie (z latinského scio – vědět a řeckého logos – studium něčeho) je aplikovanou náboženskou filozofií. Studuje ducha ve vztahu k vesmíru, sobě samému a ostatnímu životu. Vznikla na podkladě psychoterapeutických metod dianetiky, ale na rozdíl od ní jsou zde obsaženy náboženské prvky a stává se tedy náboženstvím se svojí vlastní terminologií. Lze ji využít mnoha způsoby, z nichž nejdůležitější jsou vzdělávání a auditing. Jedná se o dvě paralelní cesty k duchovnímu osvícení, dohromady označované také jako Most k naprosté svobodě (Tycho, 2001; Hubbard, 1999b).

Základní učení scientologie rozděluje jedince na duši, mysl a tělo, které se neustále vzájemně ovlivňují. Duše se nazývá thetan. Je to nesmrtelná duchovní bytost, jejíž zážitky dosahují za hranici jednoho života. Bez ní by neexistovala mysl a tělo, ale ona sama bez nich může existovat na Zemi či jinde ve vesmíru. Mysl tvoří komunikační a řídící systém mezi thetanem a okolím. Jsou v ní uloženy veškeré zkušenosti a zážitky jedince. Bytost využívá mysl pro co nejlepší přežití. Fyzické tělo existuje ve vlastním prostoru a ovlivňuje je vlastní elektrické pole (Hubbard, 1999b; Macháčková, 2002).

Společným jmenovatelem všech životních aktivit a hlavní hybnou silou thetana je přežití, zastoupené osmi dynamikami (1. d. sebe – přežít jako jedinec, 2. d. sexu – sex, rodina, 3. d. skupiny – přežít jako skupina, 4. d. lidstva – přežít jako lidstvo, 5. d. živé přírody – zachování přírody, 6. d. vesmíru, 7. d. duchovna – pokračování v existenci jako duchovní bytost, 8. d. nekonečna) (Hubbard, 1999b).

Scientologie používá dva základní symboly, z nichž první tvoří písmeno S propletené dvěma trojúhelníky a druhým je osmihrotý kříž (www.dianetikalevice.sk).

Auditing

K oproštění od reaktivní mysli a odstranění negativní energie se používá auditing. Cílem dianetického auditingu je stav Clear, tedy osoba zbavená reaktivní mysli. Auditing je cílená komunikace mezi auditorem, který klade otázky, a tím, kdo na ně odpovídá – Preclearem. Auditorovy otázky se týkají oblastí života, s nimiž má dotyčný problémy. Základním principem auditingu je důkladné prohlédnutí všeho, tím pádem to nad Preclearem ztrácí moc. U jednoho tématu se zůstává do doby, než dojde k dosažení zisku, zjištění něčeho nového a ztracení části reaktivní mysli nebo jejího vlivu na jedince. Auditing se provádí bez hypnózy a drog. Jediné, co se používá, je e-metr, který lokalizuje oblast duševní zátěže. Jedná se o přístroj vynalezený a sestrojený L. R. Hubbardem, který funguje na principu kožní reakce (www.ronsorg.com; Wolf, 1998; Lužný, 2006).

Asist

Vedle auditingu patří ke scientologickým praktikám také tzv. asist. Jde o scientologický proces s přesnou řadou pokynů či akcí prováděných po zranění, při onemocnění vzniklém v důsledku zranění či u aktuálně probíhající nemoci. Vede ke zmírnění obtíží, případně ke zkrácení doby rekonvalescence. Provádět jej může jakýkoli dianetický auditor. Asist v žádném případě nezastupuje roli medicíny, nýbrž ji doplňuje. Kde je potřeba lékařské vyšetření či ošetření, tam by mělo být poskytnuto (Hubbard, 1999a; Hubbard, 2003).

Scientologická církev

Scientologie není dogmatické náboženství, v němž by člověk vše přijímal na základě víry, ale naopak používáním scientologických principů zjišťuje jejich pravdivost (www.scientologie.cz).

Existují tři kritéria, která definují náboženství. Scientologie všechna splňuje. 1. Víra ve vyšší realitu, která přesahuje hranice světa – scientologie obsahuje koncept duchovního světa zastoupeného sedmi dynamikami a koncept o bohu tvořený osmou dynamikou, která je vrcholem všeobecného přežití.

2. Náboženské praktiky – obřady, poskytování auditingu a tréninku ke zvýšení vědomí a následné porozumění duchovnímu světu.

3. Sdružování věřících – scientologové se sdružují v různých komunitách s odlišnými názvy dle jejich statusu a velikosti (www.dianetika-brno.cz).

Struktura scientologické církve je hierarchicky uspořádána. Nejníže jsou polní auditoři, kteří tvoří malé skupiny. Těm pomáhá sdružení I HELP (International Hubbard Ecclesiastic League for Pastors), které vydává publikace a další materiály. Další stupeň tvoří scientologické mise (někde nazývané dianetická centra). Scientologické misi pomáhá organizace SMI (Scientology Mission International), která je orientována na růst církve. Největší scientologická církev v Evropě působí v Anglii – Sain Hill, v USA je to Flag. Speciálním druhem církve jsou „Centra pro celebrity“ a Freewinds, což je loď plující mezi Karibskými ostrovy. Ústřední organizace scientologické církve sídlí v Los Angeles, vede ji bývalý mormon Jentzsch. Organizace s názvem Centrum náboženské technologie chrání odkaz zakladatele církve L. R. Hubbarda, další organizace s názvem Církev duchovní technologie vlastní jeho majetek a stará se o jeho odkaz (www.scientologie.cz).

Vedle organizací tvořících strukturu scientologické církve se scientologové angažují i jinde. Spadají sem různé sociální a charitativní programy, které se zaměřují na specifické společenské oblasti, které upadají, a na jejich zvládání (Narconon, Criminon, Aplikovaná scholastika, cesta ke štěstí) (Voráček, 2000).

Členem scientologické církve se může stát každý bez ohledu na věk, pohlaví, majetek, rasu, handicap či sexuální orientaci. Člověk pouze musí chtít udělat něco sám se sebou. Scientologické služby využívá i celá řada umělců a známých osobností. Přijímají mezi sebe i drogově závislé a pomáhají jim s léčbou závislosti.

Stejně jako ostatní náboženství má i scientologická církev své svátky a náboženské obřady, k nimž se řadí nedělní bohoslužby, svatba, obřad pojmenování (naming), pohřeb (funeral). Svátky slaví dle zemí, ve kterých žijí, včetně Vánoc a Velikonoc. Speciálními svátky jsou 13. 3. narození Hubbarda, 9. 5. první vydání Dianetiky, 6. 6. první plavba a 7. 10. založení asociace (scientology.com).

Scientologové a přístup ke zdraví

Scientologové si lékařů váží a nevylučují je, pokud se jedná o úraz či ohrožení života. Běžně podstupují preventivní prohlídky a nebrání se ani očkování, pokud mají dostatek informací. Jedinou odmítanou oblastí je psychiatrie. Neuznávají ji jako lékařský obor, nemá podle nich vědecký základ a nikoho nevyléčila. Problémy v této oblasti dokážou vyřešit vlastními metodami. Podle scientologů nejde o léčbu, ale o velice výnosný obchod, který dosahuje hrůzných rozměrů (www.cchr.org).

Pro očištění organismu praktikují purif. Purifikační program se skládá ze tří hlavních částí. První je úprava životosprávy, kdy jedinec vykonává běžné zaměstnání, ale jí hodně zeleniny, dobře a dlouho spí, dodržuje denní režim a přijímá velké dávky vitaminů, z nichž nejdůležitější je niacin. Druhou částí je pravidelný jogging, protože běhání urychluje krevní oběh a protepluje organismus. Třetí složkou jsou pak až tři hodiny saunování denně (Vojtíšek, 1998).

Scientologie nezakazuje kouření ani alkohol, ale alkohol vnímá jako jed, jehož jedinou předností je, že se na něj dají uvalit velké daně (Hubbard, 1999a).

U interrupce a antikoncepce platí: „Největší dobro pro největší počet životních oblastí jedince.“ Dianetika vidí jediný důvod, proč lidé chtějí interrupci, a tím je aberace (Hubbard, 1999a).

Scientologové preferují dodržování ticha v době, kdy je mysl oslabena. Oslabení mysli probíhá jak v době operací, invazivních výkonů, porodů, tak v době samotné nemoci. U člověka v bezvědomí je vše, co se kolem něho nebo vůči němu vysloví, ukládáno do reaktivní mysli v podobě engramů, jimiž je později aberován (Hubbard, 1999a).

Požadavek ticha je spojen i s oblastí těhotenství a porodu, tzv. tichý porod. Při něm jde o zajištění co nejlepšího možného prostředí pro matku a dítě. Porod se uskutečňuje v tichém a milujícím prostředí bez přítomnosti slov, jak jen to je možné, aby se zabezpečil zdravý rozum matky i dítěte. Během těhotenství se dodržování ticha týká případů, při kterých dojde ke zranění matky (Hubbard 1999a; www.scientologie.cz).

Závěr

Scientologové rozlišují minulost, přítomnost i budoucnost. V současnosti se člověk snaží odpoutat od minulých prožitků, které ho svazují, aby mohl prožít lepší budoucnost. Veškeré negativní zážitky z minulosti jsou uloženy v reaktivní mysli. Scientologie věří, že člověk je duchovní bytost, která žila mnoho životů a snaží se o přežití. Po smrti se duše (thetan) přesouvá do nového těla nebo bloudí po planetě jako duše (Macháčková, 2002).

Se scientologickou církví se však pojí i řada kontroverzí. Například církev čelí mnoha soudním sporům. Členové církve přisuzují jejímu zakladateli L. R. Hubbardovi mimořádné schopnosti. Dianetika není věda, ačkoli to scientologové uvádějí, Oxfordský test, který podstupují noví členové, má podle odborníků vždy negativní výsledky. Na auditing je možné získat návyk a je tedy možné získat na něm závislost. E-metr sloužící k lokalizaci oblasti duševní zátěže je ovlivnitelný silou stisku elektrod, teplotou nebo pocením. Boj scientologů s psychology a psychiatry se projevuje nejenom neuznáváním těchto oborů jako možnosti léčby, ale i vytvořením Občanské komise pro lidská práva, která získává a dokumentuje svědectví o zločinech psychiatrie a tím vyvolává strach z těchto metod (Vojtíšek, 1999; Vojtíšek, 2000).

Scientologie byla kontroverzní již od svého počátku. V současné době tento stav přetrvává a dá se předpokládat, že kontroverzní zůstane. Proto záleží na každém z nás, jaké stanovisko k této církvi zaujmeme (Vojtíšek, 2000).

Symboly scientologické církve:

Bc. Eva Matoušková, Mgr. Helena Michálková, Ph.D., Katedra ošetřovatelství a porodní asistence, ZSF, Jihočeská univerzita České Budějovice

Literatura:

1. Centrum Dianetiky a scientológie Levice. Aké symboly používá scientológia. [online]. © 2007 [cit. 2013-03-12]. Dostupné z: http://www.dianetikalevice.sk/scientologia/ake-symboly-pouziva-scientologia

2. Citiziens commission on human rights. Real Disease vs. Mental “Disorder”. [online]. © 1995–2013 [cit. 2013-04-12]. Dostupné z: http://www.cchr.org/quick-facts/introduction.html

3. Dianetické centrum Brno. Co je to Dianetika? [online]. © 2010 [cit. 2011-11-21]. Dostupné z: http://www.dianetika-brno.cz/co-je-dianetika/

4. Hubbard LR. Dianetika: Moderní věda o duševním zdraví. 1. vydání. Copenhagen: NEW ERA, 1999a. 535 s. ISBN 87-7816-655-1

5. Hubbard LR. Pomoc při nemocech a zraněních. 1. vydání. Copenhagen: NEW ERA, 2003. 47 s. ISBN 87-7968-509-9

6. Hubbard LR. Scientologie: základy myšlení. 1. vydání. Copenhagen: NEW ERA, 1999b. 183 s. ISBN 87-7816-708-6

7. Lužný D. Scientologie. In: Expertízy o Scientologické církvi. [online]. 2006. [cit. 2011-09-21]. Dostupné z: http://scientologie-expertizy.wz.cz/luzny.html

8. Macháčková L. Scientologická církev. In: Duchovná scéna na Slovensku. [online]. 2002 [cit. 2011-10-10]. Dostupné z: http://scientologia.szm.com/

9. RONS ORG. Hnutí alternativní scientologie. [online]. [cit. 2011-11-30]. Dostupné z: http://www.ronsorg.com/images/roccz.pdf

10. Scientology. What religious holidays do Scientologists celebrace? [online]. © 2013 [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://www.scientology.org/faq/inside-a-church-of-scientology/scientology-religious-holidays.html

11. Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR. Co je to tichý porod? [online]. © 2000–2010 [cit. 2013-01-27]. Dostupné z: http://www.scientologie.cz/tisk/index.php?display=article&ID=117&back=category&search=&searchBy=&cat=6&pg=7&version=CZ

12. Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR. Co je Scientologie? [online]. © 2000–2010 [cit. 2011-12-21]. Dostupné z: http://www.scientologie.cz/tisk/index.php?-display=page&ID=7&version=CZ

13. Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR. Co Scientologie říká o výchově dětí? [online]. © 2000–2010 [cit. 2013-03-12]. Dostupné z: http://www.scientologie.cz/tisk/index.php?display=page&ID=39&version=CZ&pg=12

14. Tisková kancelář Scientologické církve pro ČR a SR. Mezinárodní asociace scientologů. [online]. © 2000–2010 [cit. 2011-10-20]. Dostupné z: http://www.scientologie.cz/tisk/index.php?display=page&ID=7&version=CZ&pg=12

15. Tycho AP. Tak mnoho cest. 1. vydání. Olomouc: Spolek moravských nakladatelů, 2001. 308 s. ISBN 80-238-7253-2

16. Velechovský P. Víry a vyznání – Nová náboženská hnutí v České republice. In: Expertízy o Scientologické církvi. [online]. 2013 [cit. 2013-06-21]. Dostupné z: http://www.viryavyznani.estranky.cz/clanky/scientologicka-cirkev---dianeticke-centrum.html

17. Vojtíšek Z. Encyklopedie náboženských směrů a hnutí v České republice: náboženství, církve, sekty, duchovní společenství. 1. vydání. Praha: Portál, 2004. 462 s. ISBN 80-7178-798-1

18. Vojtíšek Z. Fenomén zvaný scientológia (2). Rozmer: časopis pre kresťanskú duchovnú orientáciu. 1998;1(3):8–11. ISSN 1335-2660

19. Vojtíšek Z. Fenomén zvaný scientológia (3). Rozmer: časopis pre kresťanskú duchovnú orientáciu. 1999;2(1):10–13. ISSN 1335-2660

20. Vojtíšek Z. Náboženství kontroverze. Dingir. 2000;3(4):11–13. ISSN: 1212-1371

21. Voráček J. Scientologie a technologie L. R. H. Dingir. 2000;3(4):32–33. ISSN: 1212-1371

22. Wolf J. Původní recenze knihy Dianetika: Moderní věda o duševním zdraví. In: Expertízy o Scientologické církvi. [online]. 1998 [cit. 2011-11-21]. Dostupné z: http://wolf.nazory.cz/dianetika.html
+ Rozhovory se členy Scientologické církve

Recenzovali:

Mgr. Dariusz Dyrbuś – teolog
Mgr. Bc. Pavlína Šnorová – teolog

 
  • tisk
  • předplatit si