Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2014

Kostival se osvědčil při hojení i velmi hlubokých ran

Datum: 1. 9. 2014
Autor: Jindřiška Ehrlichová

Už naše babičky znaly přednosti léčivé byliny kostivalu, používaly však především jeho kořen. V posledních letech však bylo zjištěno, že mnohem bezpečnější a čistší je jeho nať. Z toho vycházela i firma Harras Pharma, která z nati kostivalu začala vyrábět léčivou mast TRAUMAPLANT®.

Původně byla mast Traumaplant® využívána při léčbě natržených svalů, distorzí a pohmoždění. Při jejím používání se ale zjistilo, že má pozitivní vliv i na hojení drobných povrchových defektů. Výrobce této masti se proto rozhodl vyzkoušet léčivé účinky Traumaplantu® i na povrchové kožní defekty a počáteční stadia dekubitů u seniorů a dlouhodobě ležících pacientů.

Testování probíhalo u 210 pacientů Centra následné péče Fakultní nemocnice Motol s přestávkami zhruba osm let. Skupina nemocných, u kterých jsme pozitivní účinky Traumaplantu® zkoušeli, byla často polymorbidní, zejména s diagnostikovaným diabetem mellitem, špatně mobilní a inkontinentní. Zjistili jsme, že drobné povrchové defekty a oděrky, které vznikají u seniorů a dlouhodobě ležících pacientů důsledkem atrofických změn na kůži, se hojily překvapivě rychle, novotvořená kůže byla pružnější a pevnější. Velice dobré výsledky jsme zaznamenali i u léčení dekubitů I.–II . stupně, což je zarudnutí a puchýře. Traumaplant® jsme vyzkoušeli při léčení dekubitů III . stupně, což jsou hluboké defekty. I v tomto případě přinesl výborné výsledky. Rány se čistily, granulovaly, v některých případech dokonce docházelo i ke krvácení novotvořené granulační tkáně. Podmínkou hojení však bylo dobré cévní zásobení poškozené tkáně. V případě bércových vředů se léčebný efekt neprojevil.

Obr. 1 / 63letá dialyzovaná pacientka, dekubit na pravé patě, velikost 5 × 5 cm, hloubka 1,5 cm, provedena nefrektomie
Obr. 2 / Tatáž pacientka, rána za pět týdnů každodenních převazů s použitím Traumaplantu®
Obr. 3 / Stejná pacientka za tři a půl měsíce, pata zhojena
fota: Jindřiška Ehrlichová

Ošetřování ran bylo prováděno podle jejich povahy standardním způsobem. Defekt byl opláchnut Ringerovým nebo fyziologickým roztokem zahřátým na tělesnou teplotu. V případě hnisavých defektů jsme aplikovali obklady s P rontosanem po dobu 15 minut. Pak byla rána osušena a aplikována léčebná mast Traumaplant® přímo do defektu. Ke krytí jsme použili mastný tyl nebo klasický mulový čtverec – v závislosti na rozsahu a hloubce defektu. První převaz se prováděl následující den, abychom se přesvědčili o reakci rány na mast a její dobré snášenlivosti. Většinou se objevila lehká macerace. Pokud šlo o dekubit I.–II . stupně, už třetí den byly patrné známky hojení. Převazy byly zpočátku prováděny denně, po týdnu pak jednou za dva až tři dny. Použití Traumaplantu® v rychlosti hojení předčilo ostatní prostředky, které jsme doposud aplikovali. Novotvořená kůže byla navíc pevnější a pružnější, u hlubších defektů se v prvních dnech používání občas objevilo krvácení, které bylo nejspíš důsledkem překrvení novotvořených granulací. Krvácení během pár dní ustoupilo a hojení pak úspěšně pokračovalo.

Během provedené studie byla většina defektů zhojena. Výhodou Traumaplantu ® je, že je běžně dostupný v lékárnách za přijatelnou cenu bez lékařského předpisu a dává možnost širokého použití i v domácí péči. Může se aplikovat dětem i těhotným ženám, neboť nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky. Veškeré poznatky byly zpracovány i fotograficky a zadokumentovány.

Jindřiška Ehrlichová, staniční sestra, Centrum následné péče, FN Motol, Praha


k věci

Traumaplant® je léčivá mast s obsahem koncentrátu šťávy vylisované z čerstvě sklizené nati kostivalu cizího (Symphytum peregrini) v emulzním masťovém základu s protizánětlivými účinky. Rostliny se pěstují na úpatí Alp ve velice čistém prostředí, kde je přísně kontrolována kvalita půdy. Zvláštností Traumaplantu ® je to, že se k výrobě masti nepoužívá kořen rostliny, ale její nadzemní část, především listy. Traumaplant® obsahuje tři důležité složky: allantoin, choline a rozmarinie acidi. Allantoin se podílí na obnově buněk, choline má antiedematózní účinek a rozmarinie účinek antimikrobiální.

 
  • tisk
  • předplatit si