Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2014

Není ticho jako ticho – chystá se 3. ročník festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením

Datum: 1. 9. 2014
Autor: tz

Představte si, že byste najednou přestali slyšet. Neslyšíte slova svých kolegů, neslyšíte přijíždějící tramvaj, neslyšíte zvonění telefonu, nerozumíte lékaři… Dovedete si představit, jak moc by se v tu chvíli změnil váš život?

V ČR žije více než půl miliónu lidí se sluchovým postižením. Ne všichni se domluví znakovým jazykem a je velký rozdíl, jestli se někdo z nich narodil neslyšící, nedoslýchavý, nebo o sluch přišel během života. Nezisková organizace ORBI PONTES pořádá již tradičně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením (TKOSP), jehož letošní již 3. ročník se uskuteční 20.–28. 9. 2014 na různých místech ČR. Jeho hlavním tématem budou komunikační prostředky a jejich využití v praxi.

Festivalu se zúčastní řada partnerů, kteří prostřednictvím kulturních a vzdělávacích akcí upozorní na svět ticha, na problémy a komunikační bariéry osob se sluchovým postižením a na způsoby, jak je překonat. Rozmanité akce se chystají např. v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Liberci, Mladé Boleslavi, Hradci Králové, Kroměříži, Českých Budějovicích, Valašském Meziříčí, Uherském Brodě atd.

Připraveny budou přednášky, divadelní představení, komentované prohlídky – např. Botanické zahrady hl. m. Prahy s využitím online přepisu, komentované procházky po Praze s využitím online přepisu, výstavy, koncerty, cvičení, sportovní turnaje, dny otevřených dveří, oslavy Mezinárodního dne neslyšících aj. Celorepublikový program stejně jako všechny důležité informace najdou zájemci na www.orbipontes.cz a na facebookovém profilu Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Pro zdravotníky pak pořádá ORBI PONTES odbornou konferenci „Komunikační prostředky osob se sluchovým postižením v praxi“, která se uskuteční ve čtvrtek 25. září 2014 v budově Magistrátu hl. města Prahy od 13 hod. Účastníci se seznámí s rozdíly mezi neslyšícími, ohluchlými, nedoslýchavými, s online simultánním přepisem i tlumočením do znakového jazyka a s pravidly komunikace s lidmi se sluchovým postižením. Pro NLZP je konference zařazena do kreditního systému dle vyhlášky č. 4/2010 Sb. Podrobný program naleznete na www.orbipontes.cz.

Již třetí ročník festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením se bude letos konat ve dnech 20.–28. září na mnoha místech republiky
foto: Orbi Pontes, o. s.

Festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením probíhá v období, kdy se celosvětově slaví Mezinárodní den neslyšících. „Cíle našeho festivalu jsou stále stejné: snažíme se šířit základní informace o světě osob se sluchovým postižením mezi širokou veřejnost. Naší snahou je také zviditelnit organizace a instituce, které lidem se sluchovým postižením pomáhají každý den. Proto jsme zvolili formu kulturně-vzdělávacího celorepublikového programu, který spolu s námi připravují právě samotné organizace a instituce pracující s lidmi se sluchovým postižením,“ říká ředitelka o. s. ORBI PONTES Renata Škopková.

Záštitu nad třetím ročníkem festivalu Týden komunikace osob se sluchovým postižením převzali senátorka Daniela Filipiová, hlavní město Praha, ministr kultury Mgr. Daniel Herman, ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček, MBA, MPSV ČR a MŠMT ČR.

tz

 
  • tisk
  • předplatit si