Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2014

Sestry v prachatické nemocnici oslavily svůj svátek v historických uniformách

Datum: 1. 9. 2014
Autor: Hana Švíková, Dagmar Janoušková

Sestry z prachatické nemocnice si 12. května připomněly Mezinárodní den sester trochu netradičním způsobem. Oblékly si klasické, dnes však již historické modrobílé uniformy, jejichž součástí byl i čepec. Takto oblečené ošetřovaly pacienty téměř celý týden jak na lůžkových odděleních, tak na ambulancích.

Sestry 12. května také otevřely poradnu, v níž změřily zájemcům krevní tlak, glykémii a vyšetřovaly moč. Přítomna byla i sestra specialistka, která radila pacientům s nehojícími se ranami či pacientům – diabetikům, dle potřeby jim doporučila i další vyšetření, např. v podiatrické ambulanci v nemocnici v Českých Budějovicích.

S nápadem obléci sestry do klasických modrobílých uniforem přišla hlavní sestra nemocnice. Ačkoli byla tato akce dobrovolná, sestry o ni projevily velký zájem. Kromě „pamětnic“ si přály slušivé uniformy obléci i mladší sestry, které už jejich nošení nezažily a uniformy znají jen z filmů. Realizovat tento nápad by však nebylo možné bez pomoci dalších lidí, zejména pracovníků v prádelně. Ti museli všechny šaty a zástěry vyprat, vyžehlit, mnohé zkrátit a čepce vyprat, vyžehlit a naškrobit. Vzhledem k tomu, že zejména škrobení a přípravu čepců již nikdo z personálu prádelny nepamatuje, byl to docela oříšek. Ale podařilo se!

Samozřejmě, že sestry budily v průběhu týdne svým oblečením pozornost. Podivovali se nad nimi a usmívali se na ně nejen pacienti, ale i lékaři. Někteří z nich tyto uniformy ještě pamatují, ale ocenili je i mladí. Sestry navíc touto akcí potěšily své starší kolegyně, které již ukončily svou pracovní kariéru. Jedna z nich, bývalá vrchní sestra LDN, například poděkovala svým kolegyním těmito slovy:

„Paní hlavní,

… v šedi, spěchu, nervozitě a vypětí dnešních dnů oslavily sestry, díky Vám, Mezinárodní den sester úsměvně a radostně. Viděla jsem vás v novinách a moc mě to potěšilo. Ráda jsem si vzpomněla a litovala, že já se už do modrobílé uniformy nemohu obléci – až na ten nešťastný čepec, tak nepraktický, ale slušivý. Děkuji Vám i všem sestrám za radost, kterou jste mně a nejen mně udělaly,

Jana Nožičková

P. S.: Myslím, že jste i pacientům připravily úsměvný den. Kéž by takových dnů bylo více.“

Součástí celé akce byla i výstava fotografií ze života sester z dob, kdy se tyto klasické uniformy ještě nosily, v přízemí nemocnice. U těchto fotografií, jejichž hlavní myšlenkou bylo „Potkáváte je. … Poznáte je?…“ se pozastavila, zasmála a byla potěšena i překvapena spousta zaměstnanců – pamětníků i nepamětníků, pacientů i dalších návštěvníků nemocnice.

Netradiční připomínku Mezinárodního dne sester ocenil také ředitel prachatické nemocnice Ing. Michal Čarvaš, MBA. Spíše symbolicky poděkoval jednotlivým úsekům bonboniérou Merci a při pochůzce nemocnicí řekl: „Mně se to moc líbí, hezky se na sestry kouká. Nevím, jestli se to ujme, ale možná by bylo hezké, aby se z toho stala určitá tradice.“

A že se nápad ujme, si myslí i hlavní sestra nemocnice Dagmar Janoušková. Protože už letos se jí ozvaly sestry, na které se nedostalo, ať již z důvodu nepřítomnosti ve službách, nebo nedostatku uniforem, že by se také rády zapojily. Šaty, zástěru i čepec si tak jistě s chutí obléknou i příští rok.

Hana Švíková, vedoucí sestra, dětské oddělení, Nemocnice Prachatice, a. s., Dagmar Janoušková, hlavní sestra, Nemocnice Prachatice, a. s.

 
  • tisk
  • předplatit si