Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2015

Výstava „Naše cesta“

Datum: 9. 2. 2015
Autor: Mgr. Alena Štroblová

„Neváhejte a navštivte naši výstavu“ – to hlásala upoutávka na akci s názvem Naše cesta, která se konala od 1. října do 30. listopadu 2014 v Praze, jež přišla e-mailem učitelskému sboru SZŠ a VOŠZ v Plzni.

Poté, co jsme našim žákům o výstavě řekli, spustila se obrovská vlna zájmu. Na Výstavišti v pražských Holešovicích se na ploše okolo 1200 m2 rozprostíralo perfektně nasimulované prostředí domácích i venkovních situací ze života člověka se zdravotním postižením. Šlo o výstavu zážitkovou, takže si každý mohl veškeré nástrahy vyzkoušet na vlastní kůži.

Za vstupní branou Křižíkova pavilonu se návštěvníci ocitli ve světě, který nám zdravým připadá úplně samozřejmý. Jak se v něm však cítí člověk s handicapem? V některých případech je bezmocný a zoufalý. Proto bylo hlavním cílem této výstavy seznámit širokou veřejnost s tím, jaké nástrahy musejí handicapovaní lidé překonávat a jaké existují možnosti správné pomoci.

foto: vystavanasecesta.cz

Téměř stresujícím zážitkem byl pro nás pohyb bez zrakové či sluchové kontroly nebo zdolávání terénu na invalidním vozíku. Seznámili jsme se s různými pomůckami, bez kterých se handicapovaný člověk neobejde, aby mohl zvládat všední den. Pobavili jsme se a otestovali jsme si své dovednosti při výuce znakové řeči, při hrách a sportovních činnostech, kterými se baví handicapovaní. Po celou dobu naší návštěvy se nám věnovali průvodci, kteří život se zdravotním postižením znají z vlastních zkušeností.

Výstava byla navržena tak, aby pomohla nasměrovat návštěvníky k vzájemné toleranci, respektu i porozumění. Byla skvělým prostředkem ke stmelování nových kolektivů a cenné informace si odtud jistě odnesli i právníci, pracovníci v sociálních službách či manažeři velkých firem. Všichni naši žáci i pedagogové odcházeli z výstavy plni dojmů, s novými zkušenostmi a otevřeni vzájemné spolupráci s lidmi, kteří jsou sice handicapovaní, ale jinak úplně stejní jako ostatní.

Říká se, že opravdovým dárkem je zážitek. Tato výstava jím byla se vším všudy.

Mgr. Alena Štroblová, odborná učitelka SZŠ a VOŠZ Plzeň

 
  • tisk
  • předplatit si