Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2015

Co lidem brání v darování krve? Většinou strach

Datum: 12. 10. 2015
Autor: Magda Hettnerová

Krev hraje v současné medicíně nezastupitelnou roli. Je potřeba při těžkých úrazech, řadě operací, léčbě otrav, ale i pro lidi, kteří jsou například celoživotně odkázáni na léčbu umělou ledvinou nebo trpí některou z nemocí krve. Léky z krve vyrobené jsou zase nezbytně nutné pro pacienty s poruchou srážlivosti krve, s poruchami obranyschopnosti organismu nebo pro léčbu popálenin. A protože krev se dosud nepodařilo uměle vyrobit, je potřeba neustále hledat nové a nové dárce. Jedním z míst, kde se této činnosti věnují, je i Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava, ve kterém pracuje i Bc. Naděžda Kalužová. Jako marketingová pracovnice spolu se svými kolegy už více než osm let vymýšlí, jak oslovovat a získávat nové dárce.

Je vaše centrum něčím unikátní?

Krevní centrum FN Ostrava (FNO) patří mezi největší zařízení transfuzní služby v České republice. Jsme vysoce specializovaným pracovištěm a poskytujeme téměř komplexní služby z oboru transfuzního lékařství pro oblast Moravskoslezského regionu. Krevní centrum FNO zásobuje krví a krevními deriváty nejen FNO, Městskou nemocnici v Ostravě, ale v případě potřeby i nemocnice Moravskoslezského regionu a nemocnice ze vzdálenějších lokalit celé ČR. Je krizovým transfuzním centrem (KTC) pro spádovou oblast Moravskoslezského kraje a podle potřeby spolupracuje v rámci sítě KTC s celou ČR. Zajišťujeme odběry a distribuci transfuzních přípravků a krevních derivátů pro potřeby civilního a vojenského zdravotnictví při hromadných urgentních příjmech postižených osob v krizových situacích a při mimořádných událostech.

Kolik dárců krve máte v současné době ve svém registru?

Zhruba 13,5 tisíce a z toho deset tisíc klientů chodí darovat krev opakovaně. Ročně tak máme kolem 45 tisíc odběrů.

fota: archiv Bc. N. Kalužové

Co všechno odebíráte?

Plnou krev, krevní plazmu, krevní destičky a granulocyty.

Jak provádíte nábor dárců?

Nábor dárců je jedna ze základních činností marketingového pracovníka. Nabízíme informace o dárcovství formou prezentací a exkurzí. Oslovujeme ZŠ, SŠ, VŠ a firmy na Ostravsku a okolí. Účastníme se různých akcí, kde informujeme klienty o dárcovství krve. Důležitým cílem kampaně je pomoci lidem překonat strach, který je nejčastějším důvodem, proč nechodí darovat krev. Snažíme se vyvrátit mýty, které dárcovství provázejí. Mnoho lidí přiznává, že jim v darování brání různé formy strachu. Nejčastěji se bojí bolesti, jehel a pohledu na krev. Pro výběr dárců jsou stanovena jasná kritéria, aby byl vždy chráněn dárce i příjemce transfuze.

Máte i nějaké jiné způsoby, jak je strachu zbavit?

Snažíme se hlavně s lidmi mluvit. V rámci naší prezentace, poté, co jim pustíme náš film, se snažíme vkládat do našeho vyprávění i různé příběhy, ať už naše osobní, nebo našich přátel, anebo příběhy anonymních pacientů, kterým darovaná krev zachránila život. Také zájemcům umožňujeme přijít na odběr v kolektivu. Stává se nám například, že se v nějaké firmě objeví jeden odvážlivec, který chce jít darovat krev, a ten s sebou přivede dalších deset nebo dvacet. Je dobře, že přijdou do neznámého prostředí ve skupině svých známých, protože to jim opět pomůže překonat strach.

Jakou máte úspěšnost s těmito nábory? Kolik nových dárců po nich přijde?

Přesné číslo vám neřeknu, ale takto intenzivně děláme nábory posledních osm let. A za pět let, kdy celou situaci mapuji podrobněji, se nám každoročně podaří získat kolem 1200 nových dárců. Z celkového počtu nových dárců tvoří 70 procent mladí lidé ve věku do 19 let. Což je úžasné, protože já sama, když jsem s marketingem začínala, jsem byla trochu skeptická. Nevěřila jsem, že by byli mladí lidé tak zodpovědní a ochotní pomáhat. Dnes však musím říct: „Klobouk dolů před nimi a buďme rádi, že je máme.“

Dá se říci, zda a jak se za poslední roky dárci změnili?

Nemáme žádný srovnávací ukazatel, protože za posledních osm let děláme statistiky především podle toho, kdo k nám chodí, jak často a kolik je mu let. Po roce 2005 klesl počet dárců krve v celé republice a bylo potřeba to nějak změnit. To, že dnes děláme nábory ve školách nebo že zveme školáky k nám na exkurze, je spíš prevence. Krevní centra a transfuzní oddělení v ČR mají registr dárců, který funguje. Dárcovství krve a krevních složek je v naší republice velmi rozšířené, zdraví lidé jsou s nemocnými velmi solidární. My se při náborech snažíme, aby i za deset, patnáct let bylo dárců krve dostatek. Byli bychom rádi, aby se dárcovství takzvaně „dědilo z otce na syna“. Aby bylo stále v podvědomí veřejnosti, aby se o něm hovořilo a abychom měli registr stále plný dobrovolných bezplatných dárců krve.

Krevní centrum FNO se snaží získávat nové dárce i formou nejrůznějších prezentačních akcí

Cílíte proto nějakým způsobem i na děti?

Ano. Na exkurze zveme už žáky osmých a devátých tříd základních škol. Jelikož se ve škole učí o krvi, je názorná ukázka na Krevním centru velmi dobrá. Vychováváme mládež od 14 let. Samozřejmě se vždy snažíme, aby to bylo hravou a zábavnou formou. Jinak proto vypadá přednáška pro děti ze základních škol a jinak pro středoškoláky a vysokoškoláky.

Nastává nějaké období v roce, kdy je krve nedostatek?

Období, kdy může být dárců nedostatek, je hlavně během letních prázdnin. Stává se hodně úrazů, onemocnění a operací, které by se bez transfuze neobešly. Faktorů, které ovlivňují počet dárců a s nimiž v létě bojujeme, je více, a proto zvláště v tomto období intenzivně oslovujeme větší počet dárců. Obecně, v naší populaci je méně lidí s RhD negativní krevní skupinou, a proto je zajištění dárcovských transfuzí červených krvinek pro pacienty RhD negativní dlouhodobě velkým oříškem. Rovněž moc stojíme o dárce krevní skupiny 0 RhD negativní, protože právě jejich transfuze červených krvinek jsou univerzálně použitelné.

Darování krve je bezplatné. Jak motivujete, resp. odměňujete dárce?

Mou náplní práce je nejen hledání nových dárců, ale samozřejmě i hledání cest, jak jim za odběr krve poděkovat. Dárcovství je bezplatné, což je podle mě dobře, ale zároveň je hezké, když jim můžeme nějak poděkovat. Máme proto pro ně nejrůznější benefity. Díky našim sponzorům jim můžeme poděkovat například lístky na hokej, vstupenkami do fitness center nebo wellness pobyty v rámci oslav světového dne apod. Zkrátka se snažíme, aby se u nás dárci cítili dobře.

S jakými problémy se v otázce dárcovství setkáváte nejčastěji?

Setkáváme se s informacemi, že někteří zaměstnanci mají potíže s uvolňováním k odběru ve své práci. A zde mě napadá otázka: „Proč bychom měli darovat krev?“

Třeba jen proto, abychom pomohli druhému. Vždyť věta „Daruj krev – zachráníš život“ je stále velmi aktuální. Krev se nedá ničím nahradit, a proto budou dárci krve a krevních složek stále potřeba.

Pokud by se někdo rozhodl stát se dárcem, kam se může obrátit pro informace?

Například na webové stránky nemocnice. V Ostravě je najde na webových stránkách www.fno.cz/krevni-centrum.cz a na facebooku Krevního centra FNO.

Ráda bych shrnula ty nejdůležitější informace pro každého klienta před odběrem: Dárcovství je zcela bezplatné a dobrovolné. Dárcem může být každý zdravý člověk ve věku 18–65 let, jehož váha je nejméně 50 kg. Před každým odběrem by měl dodržet dietu, což znamená nehladovět. Čtrnáct hodin před odběrem je třeba jíst netučnou stravu, např. rohlík, džem, med, ovoce, nemaštěné brambory, rýži, těstoviny, klidně s kečupem, ale žádné salámy ani tučné výrobky, protože tuk by se vyplavil do krve a tím by byla krev znehodnocena. Pitný režim je také důležitý. Čtrnáct hodin před odběrem je nutné vypít alespoň 2,5 litru tekutin. K odběru je potřeba přinést identifikační průkaz s fotografií, průkaz zdravotní pojišťovny a před odběrem nekouřit.

Jak vypadá samotný odběr?

Když přijde klient do Krevního centra, nejdříve vyplní dotazník dárce, projde registrací v evidenci, v hematologické laboratoři je mu vyšetřen krevní obraz, vše je konzultováno s lékařem a pokud je vše v pořádku, absolvuje dárce odběr krve. Následující den jsou vyšetřeny infekční markery (HIV, hepatitidy B a C a syfilis), krevní skupina a protilátky. Pokud je všechno v pořádku, může se transfuzní přípravek vydat k aplikaci pacientovi. A co získá dárce darováním krve? Určitě dobrý pocit, protože právě jeho krev může zachránit lidský život. Má také nárok na pracovní volno s náhradou mzdy a 2000 Kč odpočet na daních za každý absolvovaný odběr.

Pořád hovoříme o dárcovství krve. Vy však přijímáte klienty i do registru dárců kostní dřeně. Jak vypadá dárcovství v této oblasti?

V rámci náborů nových dárců krve provádíme i nábor dárců kostní dřeně pro Český národní registr dárců dřeně v Plzni (ČNRDD). Ve světě je zaregistrováno více než 20 milionů dobrovolných dárců krvetvorných buněk, přesto se pro některé nemocné nepodaří nalézt vhodného dárce. Z genetických důvodů existuje nejvyšší pravděpodobnost nalezení dárce pro nemocného v národním registru, proto je důležité počet dárců neustále zvyšovat. ČNRDD je největším registrem z postkomunistických zemí a v současné době má zaregistrováno již přes 55 000 dárců. Náborovou aktivitu dárců pomáhají zvyšovat náborové kampaně, jedna proběhla letos opět například na TV NOVA, nebo medializace konkrétních příběhů pacientů. Ukazuje se, že solidarita k pacientům, pro něž je transplantace krvetvorných buněk jedinou možností léčby, je obrovská. Významné jsou i cílené nábory v řadách policie, hasičů, ve školách apod.

Naše Krevní centrum je jedním z deseti dárcovských center ČNRDD. Měsíčně získáme asi čtyřicet nových dárců, v době zvýšené náborové aktivity až sto.

Jaké předpoklady musí splňovat dárce kostní dřeně?

Do registru dárců kostní dřeně se může zařadit každý zdravý klient ve věku 18–35 let, který je ochoten v budoucnu podstoupit určité nepohodlí spojené s odběrem krvetvorných buněk. Nemusí být současně dárcem krve. Registrace trvá chvíli. Klient se dostaví k nám na Krevní centrum, vyplní přihlášku, proběhne pohovor se zdravotnickým pracovníkem a je mu odebrána jedna zkumavka krve. V registru pak zůstává až do 60 let věku, pokud nebude chtít na vlastní žádost vystoupit dříve. V případě, že je dárce vybrán pro konkrétního pacienta, je vyzván nejprve k odběru vzorků ke konfirmačnímu vyšetření k nám na KC FNO. Samotný odběr krvetvorných buněk vždy probíhá v Plzni.

Magda Hettnerová, redakce Florence


→ kdo je

Bc. Naděžda Kalužová
V Krevním centru Fakultní nemocnice Ostrava (KC FNO) pracuje už pětadvacet let, posledních osm let jako marketingová specialistka. Po střední zdravotnické škole nastoupila na interní oddělení FNO, tehdy ještě v Ostravě-Zábřehu. Tři roky pracovala na JIP interního oddělení. Po mateřské dovolené nastoupila v roce 1991 na Krevní centrum FNO a pracuje zde dodnes. V rámci KC FNO pracovala na všech úsecích jako zdravotní sestra (v evidenci dárců, na výrobě transfuzních přípravků, expedici…). Na expedici KC FNO pracovala 12 let jako staniční sestra. V roce 2005 úspěšně absolvovala VŠ – OSU, Ošetřovatelství a management. V roce 2008 převzala úsek marketingu.

Náplní její práce je mimo jiné nábor nových dárců krve a krevních složek a dárců kostní dřeně. Informace o Krevním centru a také o odběrech a dárcovství krve se zájemci dozvědí nejen z webových stránek www.fno.cz/krevni-centrum, ale i z facebookového profilu, který centrum založilo loni v září a od té doby má už 1523 příznivců. Podle Bc. Naděždy Kalužové jde o vynikající komunikační kanál, který centru nejen pomáhá v šíření osvěty, ale slouží i k rychlému informování dárců, např. o tom, že je krevní centrum potřebuje k odběru, jako se to stalo například letos při posledním vlakovém neštěstí ve Studénce. „Všem dárcům bych chtěla poděkovat za jejich dar života, ochotu a vstřícnost,“ říká Bc. N. Kalužová.

 
  • tisk
  • předplatit si