Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2015

Internet při hubnutí – pomocník, nebo škůdce?

Datum: 12. 10. 2015
Autor: PhDr. Iva Málková

Prevalence obezity celosvětově roste a přináší tak těžce řešitelné problémy jak pro zdraví jednotlivce, společnosti, tak i ekonomické pro celý zdravotnický systém. Vzhledem k omezeným možnostem stávajících metod ovlivňování hmotnosti populace je žádoucí využívat i metod nových, např. internetových aplikací a programů. Na jedné straně se technické vymoženosti podílejí na stále narůstajícím počtu obézních, na straně druhé nabízejí pomoc k řešení tohoto problému.

Ekonomika v hubnutí

V naší zemi váží každý druhý člověk více, než by měl, a pokud by všichni chtěli radu od opravdového odborníka – obezitologa nebo nutričního terapeuta, jejich kapacita by určitě nestačila. Toho využívají nezodpovědní obchodníci s hubnutím, a tak nabídka hubnoucích přípravků oslovuje i díky internetu stále větší množství lidí. Internet však může být i jedním z efektivních řešení redukce váhy „na dálku“.

Lze surfováním zhubnout – aneb jak se v nepřeberné nabídce orientovat

V poslední době můžeme pozorovat výrazný nárůst webových programů pro hubnutí. V řádu jednotek najdeme na internetu nabídky seriózní (především firmy farmaceutické, zabývající se obezitou či diabetem, stránky některých pojišťoven, stránky odborných společností), ale i tisíce nabídek neseriózních (přímá nabídka neefektivních potravinových doplňků na hubnutí, nepřímá nabídka doplňků, kdy po vyplnění dotazníku přijde vyhodnocení s naléhavou výzvou k zakoupení preparátu apod.).

Jak pomoci pacientům při výběru vhodného internetového programu?

Poraďte pacientům, aby vybírali pouze ty programy, které mají odbornou garanci a nenabízejí prodej doplňků. Ať rozhodně nehledají programy, které slibují okamžité a zaručené zhubnutí bez práce, ale ať dbají na dlouhodobý efekt programu a zpětnou vazbu. Výborné je, když nejde jen o edukaci, vzdělání, ale je zajištěna i akce a zpětná vazba. Ideální je, když vám program dá nějakým způsobem najevo, jak si vedete, a doporučí, co máte konkrétně změnit. To v současnosti poskytuje program Sebekoučink na webových stránkách www.stobklub.cz. K udržení motivace přispívá okamžitá zpětná vazba programu a komunitní podpora webu (blogy, diskuze, fotogalerie).

Jak program funguje?

Na základě vstupních údajů, které si zadáte v úvodním dotazníku (výška, věk, váha, pohlaví, cíl – chci hubnout, udržuji váhu po zhubnutí nebo nepotřebuji hubnout, ale chci žít zdravě), vypočítá program vaše ideální hodnoty pro množství přijímané energie a tomu přiřadí vhodnou skladbu živin. Tyto doporučené hodnoty pak bude porovnávat se skutečnými hodnotami, které program vypočítá z vámi zapsaného jídelníčku, a vaše úspěchy odměňuje pomocí barevných semaforků. Každodenně vám tak dává zpětnou vazbu nejen ve vztahu k jídelníčku, ale hodnotí i váš pohyb. A pokud máte na semaforu červenou – nabídnou se vám i konkrétní rady, jak právě váš problém, vzhledem ke zvolenému cíli, řešit.

Slovo závěrem

Seriózní internetové programy mohou být velkým pomocníkem jak při edukaci obézních pacientů či diabetiků, a to i přímo v ordinaci praktického lékaře, gynekologa, ortopeda, nutričního terapeuta apod., ale i při nácviku vůle díky každodenní zpětné vazbě. Program Sebekoučink lze využívat on-line přímo v ordinaci nebo s pomocí vytištěných reportů může pacient konzultovat svoje výsledky s lékařem nebo odborníkem.


Kdo nerad pracuje s internetem a elektronickými materiály, může ke správné a rychlé intervenci obézních pacientů využít v ordinaci tištěné brožurky Osobní plány pro obézní. Jedná se o projekt, který vytváří spolek Hravě žij zdravě ve spolupráci s odborníky ze STOBu. Na základě krátkého dotazníku je možné zjistit, kde má pacient problém, a předat mu příslušný Osobní plán, který mu pomůže jeho problém vyřešit. Zájemci o více informací a zaslání materiálů si o ně mohou napsat na: malkova@stob.cz

PhDr. Iva Málková, STOB

 
  • tisk
  • předplatit si