Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2015

Jak si ulevit od bolestí zad během pracovního procesu?

Datum: 9. 11. 2015
Autor: Mgr. Markéta Matoušková

Během posledních let se setkáváme s muskuloskeletálními obtížemi stále častěji. Bolesti se objevují především v oblasti páteře, nejvíce v oblasti lumbosakrální. Příčin těchto obtíží je mnoho. Přispívá k tomu snížení habituální aktivity, špatná životospráva, zvýšený psychický stres a podobně. Mnoho z těchto příčin najdeme také při práci zdravotních sester, ať už v ambulantním, nebo lůžkovém provozu. Každý fyzioterapeut vám řekne, že bez správného zásahu se nic nezlepší. Jak si ale ulevit i během pracovní činnosti?

Nejdůležitější je dodržování základních režimových opatření. Tím je myšlen například správný sed, zvedání břemen s napřímenou páteří nebo upřednostňovat záklon před předklonem.

Správný sed Ideální je sed na klasické židli se čtyřmi nohami, kde si dolní končetiny můžete opřít o celá chodidla. Vnímejte celou plosku i prsty na dolní končetině. Kolena by měla být nad patami. Představte si pánev, hrudník a hlavu s dnem ústním jako tři desky, které jsou umístěny rovnoběžně nad sebou. Pro lepší nastavení páteře poslouží představa korálků na niti, kterou zatáhneme směrem nahoru k hlavě a dolů k hýždím. Jedná se o milimetrový pohyb na každý segment. Ramena jsou volně svěšena dolů k zemi.

Manipulace s pacientem Nedílnou součástí práce lůžkových sester je manipulace s pacientem. I během této činnosti je nutné mít na paměti rovná záda. Představte si opět tři roviny nad sebou (pánev, hrudník, hlavu), které vám zaručí správný stoj. V momentě, kdy je potřeba snížit těžiště, můžete pokrčit dolní končetiny v kolenou a kyčlích.

Stoj V momentě, kdy stojíte, je dobré si uvědomit, jakým způsobem. Můžete sami sobě položit pár základních otázek, jako například: Cítím váhu na obou ploskách stejně? Cítím někde nějaké napětí? Je hlava v prodloužení páteře, nebo je v předsunu? Díky těmto otázkám se zaměříte na svoje tělo a lépe si uvědomíte svoji posturu v prostoru. Můžete to trénovat kdykoli a kdekoli.

Správný sed
fota: autorka

Dýchání Málokdo z nás vnímá, jakým způsobem dýchá. Přesto je to stejně důležité jako mít večer vyčištěné zuby. V tomto cvičení zapomeňte na sílu, opět je důležité především vnímání sebe sama. Nejjednodušší je vyzkoušet si to vleže na zádech s pokrčenými dolními končetinami. Plosky jsou volně na podložce. Nyní si představte, že hrudník je z nějakého měkkého materiálu a s výdechem ho nechte volně klesat dolů směrem k pánvi. Ramena jsou stále volně. Krční svaly se také nezapojují. I přesto, že vám to ze začátku nepůjde, nevadí. Už i tím, že na to zaměřujete pozornost, měníte dechový stereotyp. V dalším kroku si můžete představovat, že na spodních žebrech je guma, která se při nádechu rozšiřuje do všech stran. To znamená nahoru směrem ke stropu, ale i dolů směrem k podlaze, do šířky a uvnitř našeho těla směrem k hlavě a k pánvi.

Pokud jste hodně unavení, stačí, když si dáte pravou dlaň pod pupík (zhruba na 2 prsty), levou lehce položíte nad ní a volně dýcháte do této oblasti malé pánve.

Přestože se primárně nejedná o léčebné metody, při jejich dodržování pocítíte pozitivní změny na svém těle. V momentě, kdy se učíme své tělo vnímat, předcházíme bolesti. A pokud již nepříjemné vjemy a případně bolesti máme, snažíme se je alespoň eliminovat. Bohužel, existují také bolesti, se kterými si sami nepomůžeme. Pokud vás nepříjemné pocity budí ze spaní, případně cítíte pálení, brnění nebo naopak máte nižší citlivost na dolních nebo horních končetinách, je vhodné vyhledat odbornou péči fyzioterapeuta, který vám pomůže řešit konkrétní obtíže.

Mgr. Markéta Matoušková, fyzioterapeut

 
  • tisk
  • předplatit si