Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2015

Stáří může být sladké, když je jako mládí (Cheilón)

Datum: 9. 11. 2015
Autor: Magda Hettnerová

Chrudoš Fiala z Příbrami vyšplhal během čtyř dnů na nejvyšší africkou horu Kilimandžáro, která se tyčí do výšky 5 895 metrů nad mořem. Na tom by nebylo nic divného, kdyby mu nebylo v té době 79 let.

Miloš Živný ze Žďáru nad Sázavou zase dokázal získat titul Super Železný muž, když zvládl pět kilometrů plavání, 50 km běhu a 250 km jízdy na kole za 23 hodin a 44 minut. Titul Železný muž získal za svého života celkem dvacetkrát a titul Super Železný muž vybojoval, když už věkem patřil mezi seniory. A pozadu nezůstávají ani dámy. Například Zdeňka Šnobrová dokázala ve věku téměř 90 let skočit třikrát během dvou minut do pelhřimovského bazénu klasickou startovní šipku. Všichni tito sportovci (a mnoho dalších) jsou zapsáni v České databance rekordů Agentury Dobrý den Pelhřimov. A ti všichni jsou důkazem toho, že ani seniorský věk nemusí nutně znamenat konec pohybu a aktivního života.

To ostatně věděl už i římský řečník, politik a filozof Marcus Tullius Cicero, který ve svých Tuskulských hovorech říká: „Stáří je v životě totéž jako v dramatu poslední jednání, při němž nesmíme připustit, aby nás zmohla únava.“

Stáří s sebou přináší mnoho změn, a to nejen fyzických, ale i psychických a dalších. Těm, které se týkají zdraví, se budeme věnovat v tomto listopadovém čísle časopisu Florence. Dozvíte se v něm například, jaké jsou nástrahy farmakoterapie seniorů, co je psychobiografický model péče prof. Erwina Böhma či v čem spočívá koncept Smyslové aktivizace. Nechybějí samozřejmě ani další naše rubriky, jako například články z ošetřovatelské praxe, ze života zdravotnických škol či zprávy z konferencí. A protože na 19. listopad připadá letos celosvětový den Stop dekubitům, nezapomeňte se podívat na stránku www.dekubity.eu nebo www.epuap.org a přidejte se.

Přeji vám hezké čtení.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si