Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2015

O problematice dekubitů informuje nový portál dekubity.eu

Datum: 2. 3. 2015
Autor: PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková; Mgr. Nina Müllerová; Mgr. Alena Šmídová

Dne 1. února 2015 byl spuštěn nový webový portál www.dekubity.eu, který je podporován Odborem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů MZ ČR a hlavní sestrou ČR a odborně garantován Českou společností pro léčbu ran a sekcí hojení ran při České asociaci sester.

Jedná se o výstupy z kulatých stolů, které pořádala hlavní sestra ČR Mgr. Alena Šmídová v rámci mezinárodní akce STOP dekubitům, k níž vyzval Evropský poradní panel pro prevenci dekubitů (EPUAP). Portál poskytuje informace pro laickou veřejnost a zdravotnické pracovníky, kteří zde naleznou základní evropská doporučení k prevenci, ošetřování a léčbě dekubitů a další informace k mezinárodním aktivitám, vzdělávání a akcím k této problematice.

Evropský poradní panel pro otázky dekubitů (European Pressure Ulcers Advisory Panel – EPUAP), který se zaměřuje na prevenci a léčbu dekubitů v zemích Evropy, organizoval v roce 2013 osvětovou kampaň s názvem STOP dekubitům. Tato kampaň si kladla za cíl edukovat zdravotníky v moderních přístupech k prevenci a léčbě dekubitů a zároveň zvýšit povědomí laické veřejnosti o tomto problému. V rámci této kampaně vznikla iniciativa a 21. listopad byl pro rok 2013 vyhlášen dnem dekubitů. K vyhlášené aktivitě se v tomto roce připojila Fakultní nemocnice Plzeň a ÚVN Praha.

Kvalifikační a celoživotní vzdělávání zdravotnických pracovníků
v problematice dekubitů musí být založeno na nejnovějších poznatcích
a technologiích pro zajištění kvalitní a bezpeč né péče jako povinná
součást vzdělávání všech zdravotnických pracovníků
foto: Profimedia

Rok 2014 byl již ve znamení dvou kulatých stolů věnovaných této závažné problematice. U kulatého stolu diskutovali odborníci z praxe, profesních sdružení, odborných společností, zdravotních pojišťoven, Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS), Národního referenčního centra (NRC), poskytovatelé sociálních služeb, zástupci domácí péče a vzdělavatelů. Problematika prevence vzniku dekubitů u hospitalizovaných pacientů byla též navržena do resortních bezpečnostních cílů ministerstva zdravotnictví. Důležitým bodem programu byl návrh celonárodního systému evidence a hodnocení nežádoucích událostí, včetně problematiky rizika a výskytu dekubitů hlášených od poskytovatelů zdravotních služeb. V rámci diskuze byla navržena úprava legislativy k možnosti navýšení kompetencí sestrám specialistkám pro léčbu ran, aby mohly v rámci zdravotnického týmu předepisovat krycí materiály a pomůcky pro ošetřování ran. Dále se hovořilo o nutnosti navýšení úhrad od pojišťoven nejen na ošetřování ran, ale i na prevenci dekubitů a edukaci pacientů. Poskytovatelé zdravotních služeb a vzdělavatelé byli vyzváni, aby šířili informace, organizovali osvětové a vzdělávací aktivity ke dni STOP dekubitům a zaslali hlavní sestře MZ ČR o těchto aktivitách krátkou zprávu. Tyto informace o aktivitách v ČR budou zveřejňovány nejen na webovém portále, ale budou i pravidelně předávány EPUAP. Neméně důležitou myšlenkou byla i podpora kvalifikačního i celoživotního vzdělávání sester, asistentů, ošetřovatelů, sanitářů, ale i pečovatelů na téma dekubitů dle pokynů EPUAP.

Webový portál nabízí aktuální informace o problematice dekubitů nejen zdravotníkům, ale i veřejnosti

V roce 2014 se aktivně zapojily Nemocnice Na Homolce, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Plzeň, ÚVN Praha, Středomoravská nemocniční, a. s., a Masarykův onkologický ústav. Do kampaně o zviditelnění světového dne STOP dekubitům se zapojili výrobci zdravotnických prostředků, například Linet, Hartmann-Rico, Vitapur. Společnost Mölnlycke Health Care uspořádala tiskovou konferenci, nad kterou převzal záštitu herec Jan Potměšil.

Veškeré realizované a plánované aktivity směřují k naplnění následujících priorit:

  • Je nutné průběžně zvyšovat povědomí o problematice nejen mezi zaměstnanci nemocnic a managementy poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, ale i laické veřejnosti formou seminářů, školení, konferencí, porad, publikací a tištěných informačních materiálů (letáků, brožur aj.).
  • Zajistit edukaci všech osob, které jsou vystaveny riziku vzniku dekubitů, a zařadit školení zaměstnanců v oblasti hodnocení rizika vzniku dekubitů, správného rozlišování jejich stupňů, vedení dokumentace a správné ošetřovatelské péče.
  • Poskytovatel zdravotních služeb by měl být povinen zavést systém evidence rizika a výskytu dekubitů; musí být vyvíjena soustavná činnost v oblasti informování personálu a efektivního hlášení vzniku dekubitů bez obav z postihu zdravotnického pracovníka za nahlášení této „nežádoucí“ události. Jednotný systém hlášení by měl být považován za všeobecně uznávaný postup, který by byl součástí požadavků na splnění indikátorů kvality péče.
  • Vybudování jednotného systému evidence dekubitů na národní úrovni tak, aby byl efektivní, akceptoval požadavky klinické praxe, nebyl nepřiměřenou administrativní zátěží pro přímé poskytovatele péče a vycházel z revize dosavadních zkušeností.
  • Kvalifikační a celoživotní vzdělávání zdravotnických pracovníků v problematice dekubitů musí být založeno na nejnovějších poznatcích a technologiích pro zajištění kvalitní a bezpečné péče jako povinná součást vzdělávání všech zdravotnických pracovníků.
  • Systémově podpořit možnosti vzdělaných a kompetentních sester a dalšího ošetřujícího personálu v přímé péči v rozhodování o preventivních, ošetřujících a léčebných procesech v souvislosti s problematikou dekubitů.
  • Zajistit vzdělávání laiků, kteří pečují o své blízké v domácím prostředí – vytvářet podpůrné informační materiály a zdroje s vědecky podloženými informacemi a radami a podpůrnou komunitní síť.
  • Vybudovat široce a bezplatně přístupný aktualizovaný zdroj vědecky podložených informací a instrukcí pro odbornou i laickou veřejnost v prevenci a péči o pacienty s dekubity.
  • Získat informace o nákladech na léčbu dekubitů na národní úrovni, zejména v tuzemských podmínkách, zohlednit a ověřit v zahraničí efektivitu preventivních opatření. Následně řešit úhradu preventivních opatření, protože se bezesporu jedná o levnější variantu, než jakou je vlastní léčba dekubitů.

Webový portál je tedy jednou z realizovaných priorit a zároveň umožňuje naplnění dalších vytyčených cílů. Je otevřený všem námětům, podnětům a informacím, které je možné zasílat na e-mail: dekubity@nconzo.cz. V sekci pro zdravotníky naleznete poslední verzi směrnice/doporučení Evropského poradního panelu pro prevenci a léčbu dekubitů v českém jazyce. Pokyny uvedené v příručce jsou založeny na vědecky podložených informacích, a tudíž představují nejlepší současné preventivní a léčebné postupy v této oblasti. Tato příručka je určena zdravotnickým pracovníkům, kteří hledají rychle dostupné informace o péči o pacienty v klinickém prostředí. Tato doporučení se mají realizovat s ohledem na kulturní zvyklosti a respekt k pacientovi v souladu s principy ochrany, participace a partnerského vztahu.

Portál je spravován a provozován Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů (NCO NZO) Brno. 

PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková, NCO NZO Brno; Mgr. Nina Müllerová, FN Plzeň; Mgr. Alena Šmídová, MZ ČR

 
  • tisk
  • předplatit si