Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2015

Afrika skýtá velké bohatství, které můžeme pro naše zdraví využít

Datum: 13. 4. 2015
Autor: Magda Hettnerová

Slib babičce byl na počátku podnikání MUDr. Gaye Papy, který dnes vyrábí a prodává léčivé přípravky, které pomáhají od ztuhlosti, bolesti a pozitivně působí na kůži. Jako malý kluk, který se narodil v Dakaru, hlavním městě Senegalu, totiž slíbil babičce, že až vyroste, vyrobí pro ni mast, která by jí pomohla od bolesti zad a kloubů. Dnes jeho přípravky pomáhají lidem mnoha lidem v České republice. Všechny nesou jeho jméno jako záruku kvality a vyrábějí se z čistě přírodních afrických surovin, na jejichž výběr sám osobně dohlíží.

V České republice žijete už více než třicet let, jak jste sem dostal?

Na konci gymnázia, po absolvování maturity, někteří studenti dostali možnost získat stipendium a studovat mimo Senegal. Měl jsme na výběr z tehdejší NDR (Německá demokratická republika, tzv. „východní Německo“ – pozn. red.) a Československa. Já jsem chtěl jet původně do NDR, protože jsem se na gymnáziu učil jeden rok německy, ale pak jsem si zvolil Československo.

Proč?

V dějepisu jsme se učili o Rakousku-Uhersku, vzniku Československa a o událostech, které se tu staly v roce 1968. Ze zeměpisu jsem věděl, že je to krásná země. Myslel jsem si, že když bylo součástí Rakouska-Uherska, že se tu, stejně jako v NDR, mluví německy, tak že mi ten rok němčiny pomůže.

Plody xylopia aethiopica (habešského pepře) používají lidé v Africe
nejen na vyčištění špinavé vody na pití, ale i jako koření nebo léčivo

To jste asi byl po svém příjezdu nemile překvapen.

To jsem byl. Nerozuměl jsem ani slovo (smích).

Byl jste přijat ke studiu na 1. lékařské fakultě UK v Praze. Jak vypadaly vaše začátky?

První rok jsme byli ubytováni v Mariánských Lázních, kde jsme se připravovali ke studiu. Šlo o jazykové i studijní přípravy a byli jsme tam všichni budoucí medici.

Jaké slovo jste se naučil jako první?

Dobrý den a ahoj.

V jakém jazyce jste studoval?

Tenkrát to šlo jedině v češtině. Abych rozuměl tomu, co se říká, musel jsem rozumět česky, ale abych věděl, o čem se mluví, musel jsem umět latinu, a v tom jsme na tom byli všichni podobně. Já jsem se naštěstí učil francouzsky, resp. etymologii slov. Ten předmět se jmenoval česko-latinský původ francouzských slov a to mi pak pomohlo i při studiu latinských odborných názvů.

Proč jste si vybral zrovna medicínu?

Já jsem si původně myslel, že ze mě bude matematik nebo fyzik, protože v Senegalu byly technické předměty hodně podporovány a byl na ně kladen důraz, ale když jsem zjistil, že na vysoké škole nemáme žádné laboratoře, studium je velice náročné a jediným výsledkem pak je, že budu moct jít učit, rozhodl jsem se v posledních dvou letech na gymnáziu raději pro medicínu. Taky mé okolí mi říkalo, že medicína by pro mě byla možná lepší volbou. Zajímal jsem se o bylinky, chtěl jsem vědět, jak působí, a dalším impulzem byl pro mě možná i fakt, že medicínu studoval můj strýc.

Sheabutter se získává ze semen plodů stromu Karite neboli Shetulu (česky Máslovníku)

Jakému oboru jste se chtěl věnovat?

Původně jsem si říkal, že bych se chtěl věnovat gynekologii. Lákalo mě to. Od prvního roku, kdy jsem se z Mariánských Lázní přesunul do Prahy, jsem chodil na brigádu do nemocnice. Chtěl jsem se aklimatizovat, seznámit se s nemocničním prostředím, které jsem do té doby neznal. Nechtěl jsem se učit jen teorii, ale chtěl jsem to umět i prakticky. Potom jsem však začal chodit do Fakultní nemocnice II. Strahov Praha, kde bylo v osmdesátých letech možná jediné dialyzační centrum v republice, a zlákala mě interna a kardiologie.

Co bylo dál?

Po studiu jsem začal pracovat v ordinaci praktického lékaře, ale vedle toho jsem chodil ještě na praxi do Nemocnice Na Homolce, právě kvůli té kardiologii. Pak jsem však nastoupil do farmaceutické společnosti Janssen-Cilag, která patří pod společnost Johnson & Johnson, kde jsem měl na starost přípravky v oblasti alergologie, dermatologie a gastroenterologie. Díky tomu jsem získal mnoho zkušeností a také kontaktů, které mi pak pomohly při vývoji mých vlastních výrobků.

Jak vás vůbec napadlo vyrábět vlastní léčivé přípravky?

Můj syn měl atopický ekzém. Několikrát dostal kortikoidy, ale protože měl neustálé recidivy a hrozilo zhoršení stavu, vzpomněl jsem si na shea máslo, které se v Senegalu používá. Začal jsem pátrat, jestli je známé i tady, a našel jsem několik odborných prací, které o něm pojednávaly. Ukázalo se, že v Evropě už bylo kdysi používáno na hemoroidy, ale pak zmizelo. A protože z vlastní zkušenosti vím, že pomáhá, začal jsem je u syna aplikovat. A když jsem viděl, že opravdu účinkuje, rozhodl jsem se, že je začnu dovážet a vyrábět z něj masti. Při své práci jsem spolupracoval s mnoha kožními lékaři, kterým jsem pak dal své výrobky k vyzkoušení a posouzení.

Ve kterém roce to bylo?

První prezentaci shea másla jsem měl v roce 1999, kdy jsem o něm přednášel na Státním zdravotním ústavu, kam mě pozval pan RNDr. Soběslav Fiker, CSc., který byl předsedou Kosmetologické společnosti ČSSR – ČR.

Co tedy shea máslo je?

Sheabutter – máslo shea je tady někdy nazýváno bambucké máslo, ale to je nesmysl. Získává se ze stromu Karite neboli Shetulu, což jsou domorodé názvy tohoto stromu. Z nich se odvodil francouzský název Karité, anglický Sheabutter a česky je to máslovník. Roste v západní Africe v savaně, v pásmu řeky Senegal k řece Nil. Používají jej tedy nejen v Senegalu, ale i v Mali, Nigeru, Burkině Faso, Libérii a Togu. Získává se třemi způsoby ze semen stromu. Tradiční způsob je vařením, z čehož vzniká 100% shea máslo. Druhý způsob je lisováním, při kterém zůstanou zachovány všechny účinné látky, a třetí extrakcí, ale jeho nevýhodou je, že výsledné máslo je potřeba ještě vyčistit.

Máslo, které vaše výrobky obsahují, se tedy získává jak?

Vařením nebo lisováním. Tím je zaručena kvalita i deklarované účinky.

Své výrobky pojmenoval Dr. Gaye svým jménem, aby bylo zřejmé,
že za jejich kvalitu osobně ručí

Vaše výrobky se jmenují po vás – Dr. Gaye, proč?

Chtěl jsem, aby lidé věděli, co si kupují a že za kvalitu osobně ručím. Proto jsem je pojmenoval po sobě. A také jsem je chtěl odlišit od konkurence.

Nesetkal jste se s nějakými negativními reakcemi na ně?

Na začátku jsme fungovali tím stylem, že jsem výrobky odnesl lékařům a požádal je, aby je vyzkoušeli a teprve pak že se o nich budeme bavit. Musím říct, že kromě jedné paní doktorky, která se mnou měla už z minulosti nějaký osobní problém, jsem se všude setkal jen s pozitivním ohlasem.

S kým dnes spolupracujete?

Jsou to především lékaři a sanatoria, která se zabývají kožními nemocemi. Například Denní centrum pro psoriatiky a ekzematiky PRO SANUM, MUDr. Eva Fialová a další, a pak jsme začali oslovovat i lázně. Dnes už spolupracujeme s těmi největšími – lázně Karlovy Vary, Třeboň. Jáchymov, Luhačovice, Bělohrad a další.

Shea máslo však není jediná ingredience, kterou vaše výrobky obsahují.

Ne. Máme čtyři hlavní suroviny – shea máslo, habešský pepř (Xylopia aethiopica), sůl z Růžového jezera a ibišek pravý (Hibiscus sabdariffa).

Proč zrovna tyhle?

Samozřejmě pro jejich vlastnosti a pak také proto, že k nim mám osobní vztah. Když jsem studoval medicínu v Praze, dostal jsem pohled od svého nejlepšího kamaráda s fotkou Růžového jezera. Když jsem pak vystudoval a zjistil jsem, jak lidské tělo potřebuje minerály ke svému fungování, došlo mi, že tady je zásobárna minerálů, o které nikdo neví a nikdo ji nevyužívá. Tak jsem si řekl: proč bychom nemohli využívat sůl z Růžového jezera namísto uměle vyráběných tablet? Shea máslo jsem si pamatoval z dětství – dodnes vidím, jak jsem se jako malý kluk díval na maminku, když jím masírovala mého malého bratra. Shea máslo se totiž v Senegalu používá u novorozenců nejen proto, aby měli hladkou kůži, ale i jako prevence kožních onemocnění a pro pohyblivost kloubů. A když jsem byl nemocný a měl jsem bronchitidu, odvedla mě babička k léčitelce, která jí doporučila, aby mi tímto máslem mazala hrudník, a mně se pak ulevilo. Habešský pepř jsem znal zase z mládí. V Senegalu nepijí mladí pivo jako tady, ale čaj. A já si vzpomínám, že jeden strýc si vařil čaj svým vlastním způsobem. Dával si do něj hřebíček a habešský pepř. Stejně tak jsem viděl zedníky v Senegalu, kteří si dávali habešský pepř do kávy, aby měli sílu. Jejich práce je totiž strašně náročná. V Senegalu nemají k dispozici hotové cihly a nástroje jako tady, tam se dělá všechno ručně. No a ibišek pravý jsem věděl, že se u nás používá na onemocnění, při kterých jsou postižené ledviny. Čistí totiž horizontálně i vertikálně. Čistí ledviny a pomáhá i na trávicí trakt. Proto, když jsem vybíral suroviny, ze kterých budu své přípravky vyrábět, řídil jsem se nejen jejich účinky a dostupností, ale také svými osobními zkušenostmi.

Osobně dohlížíte na výběr surovin, jak to funguje?

Mám v Senegalu vytvořenou takovou skupinu lidí, kteří cestují po vesnicích a shánějí mi kontakty a zdroje. Ukážu jim, co od nich potřebuji a kde to mají sehnat, a oni mi to pak zajišťují, když tam nejsem. Je to taková kontaktní skupina, která mi zároveň zajišťuje logistiku.

Připravujete v současné době nějaké další výrobky nebo využití nějakých jiných surovin?

Ano. Teď máme na trhu registrované výrobky, z nichž je hlavní Karitol krém, což je regenerační masážní krém, který tlumí bolest, urychluje regeneraci svalů, ale pomáhá i vstřebávat modřiny a otoky, výrobky obsahující shea máslo a pak Hibicela Elixír – extrakt z ibišku s vitaminem C pro detoxikaci a regeneraci těla. Kromě toho připravujeme v současné době výrobky na opalování, proti škodlivému slunečnímu záření, a sluneční alergii. Fungují na principu podpory „biologického faktoru“, což je jiný přístup než ten propagovaný v současné době. Po osmi letech pozorování a sledování jejich účinků a spokojenosti uživatelů je chceme letos uvést do běžné distribuce.

Co plánujete do budoucna? Chtěl byste zůstat v ČR, nebo byste se chtěl vrátit do Senegalu?

Rád bych trávil v Senegalu delší dobu než teď, kdy jenom pendluji mezi ČR a Senegalem, protože tam mám rodinu a také proto, že přírodní bohatství Afriky je obrovské a je tam spousta dalších surovin, které by se daly využít pro zdraví lidí. Ale co se týče toho, kde zůstanu, tak rád bych jednou byl tam, kde budou moje vnoučata.

Magda Hettnerová, redakce Florence

 

k věci

Kdo je MUDr. Gaye Papa
Lékař, který se narodil v Dakaru, hlavním městě Senegalu. V roce 1984 přicestoval do Československa, aby tu studoval na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Ještě před tím však strávil rok v Mariánských Lázních, kde se spolu s ostatními zahraničními studenty připravoval na studium a učil se jazyk. Během školy a po jejím ukončení pracoval jako brigádník ve Fakultní nemocnici II. Strahov Praha a v Nemocnici Na Homolce jako stážista. Původně se chtěl věnovat gynekologii, posléze kardiologii, ale v 90. letech začal pracovat ve farmaceutické společnosti Janssen-Cilag a od roku 1999 začal s výrobou vlastních léčivých přípravků z čistě přírodních surovin, které dováží z Afriky. Dnes se jeho výrobky prodávají pod značkou Dr. Gaye a obsahují shea máslo, habešský pepř, ibišek pravý a sůl z Růžového jezera.

 

 
  • tisk
  • předplatit si