Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2015

Moderní technologie v domácí léčbě

Datum: 13. 4. 2015
Autor: eVito

Potřeba sledovat zdravotní stav kosmonautů ve vesmíru stála stejně jako u mnoha jiných inovací také u zrodu telemedicíny a elektronického zdravotnictví. Díky zpřístupňování bezdrátových technologií a jejich začleňování do běžného života se dnes telemedicína zlepšuje a zefektivňuje domácí léčbu chronických nemocí i v ČR. Jedním ze systémů, které tento způsob využívají, je i ryze český systém eVito.

Co to vlastně jsou telemedicínská měřicí zařízení eVito? Jedná se v podstatě o „běžný“ tonometr, glukometr nebo bioimpedanční váhu, které ale navíc umějí přenést naměřená data do počítače nebo mobilního telefonu. V rámci českého eVito systému aktivního zdraví fungují všechna tato zařízení bezdrátově a automaticky, takže pacient nemusí nic propojovat kabely. Naměřené hodnoty se přenesou do uživatelského účtu klienta, který je přístupný online, v něm jsou vyhodnoceny a pacient nebo ideálně jeho ošetřující lékař či ošetřovatel s nimi mohou dále pracovat.

A jak vypadá využití systému eVito v praxi? Například pacient-diabetik si změří glykémii jako obvykle. Data z glukometru se bezobslužně přenesou do systému, v němž se kromě nich ukládají také informace o jeho sportovních aktivitách z jeho mobilní aplikace, informace o jeho jídelníčku apod. Pokud se u pacienta objeví např. hypoglykémie, může tento stav prostřednictvím systému okamžitě konzultovat s lékařem. Díky tomu, že na svém účtu může sledovat, jakou měl pohybovou aktivitu a z čeho se skládal jeho jídelníček, může snadno porozumět, jak jeho tělo na určité situace reaguje. Např. v případě hypoglykémie může zjistit, že se po větší sportovní zátěži dostatečně nenajedl.

eVito 3D krokoměr je ideální pomůckou pro všechny,
kdo chtějí zdravě žít a hubnout
eVito inteligentní váha SL dokáže kromě hmotnosti spočítat také obsah
vody v těle, hmotnost kostí a % tukové a svalové hmoty.
Všechny údaje pak odesílá do online uživatelského účtu.

Ryze český systém eVito využívá v současné době certifikované medicínské přístroje od švýcarské společnosti ForaCare a německé SmartLAB – tonometry a glukometry. Mezi další zařízení, která lze v systému eVito využívat ke sledování režimových opatření pacientů, patří bioimpedanční váha, která měří tělesné složení (% svalů, tuků apod.), krokoměr, náramkový krokoměr a sporttestery Garmin.

Všechna zařízení jsou velmi jednoduchá na ovládání a díky tomu, že potřebná data sama bezdrátově přenášejí, nemusí se pacient bát, že by jejich obsluhu nezvládl. Systém eVito je efektivní preventivní nástroj péče o zdraví pro všechny, kteří chtějí mít své zdraví a životní styl pod kontrolou. Informace mohou sdílet nejen se svým ošetřujícím lékařem, nutričním terapeutem, ale i například s trenérem nebo jen s rodinou a přáteli. Systém jim navíc naměřená data nejen zobrazí, ale dá je do souvislosti s ostatními získanými informacemi a následně může dát doporučení, jak svůj zdravotní stav a styl ještě zlepšit a co je pro konkrétního uživatele nejlepší. Systém eVito je výhodný nejen pro pacienty s cukrovkou, vysokým krevním tlakem či obézní pacienty, ale i pro ty, kteří chtějí pečovat o své blízké na dálku, nebo např. pro sportovce, kteří hledají profesionální tréninkový deník.

eVito

 
  • tisk
  • předplatit si