Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2015

Práce sester na aferetické jednotce ÚHKT

Datum: 13. 4. 2015
Autor: Eva Kynclová

Pracuji na Aferetickém oddělení Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze (ÚHKT). Práce na tomto oddělení, kde náš tým tvoří osm všeobecných sester, je velice specifická. Provádíme dárcovské a léčebné aferetické odběry pomocí separátorů krevních složek, které pracují na základě centrifugace krve a rozdělení jednotlivých složek podle specifické hmotnosti.

ÚHKT v Praze je prestižní pracoviště spojující specializovanou léčebnou péči a diagnostiku s intenzivní výzkumnou činností v oboru hematologie a krevní transfuze.

Na Aferetickém oddělení se provádějí dárcovské odběry technikou hemaferézy, nejčastěji se připravují koncentráty krevních destiček. Probíhá tu i specializovaná léčba pomocí aferetických a imunoadsorbčních metod. Využívají se nejnovější metodiky manipulace s kmenovými buňkami. Na Aferetickém oddělení se provádějí aferetické dárcovské a terapeutické výkony za pomoci separátorů krevních složek.

U dárců odebíráme trombocyty, krvetvorné (kmenové) buňky pro alogenní transplantace, lymfocyty a granulocyty. Léčebných výkonů je širší spektrum. Jedná se o odběry krvetvorných buněk pro autologní transplantaci, MNC buněk pro fotochemoterapii, MNC buněk pro protinádorovou imunoterapii, častým výkonem je výměnná plazmaferéza, vzácněji výměnná erytrocytaferéza. Dále jsou to deplece leukocytů, erytrocytů, trombocytů a moderní léčebné metody imunoadsorbce a rheoferéza.

Naše oddělení je plně vybaveno pro provádění všech typů aferéz, k čemuž nám slouží šestnáct přístrojů: Cobe Spectra (6×), Spectra Optia (3×), Spectra Trima (2×), Amicus (3×), Adasorb (1×) a Art Universal (1×).

Na Aferetickém oddělení ÚHKT tvoří tým osm všeobecných sester
fota: autorka

Terapeutické a léčebné výkony

Hemaferéza (aferéza) je metoda, která se provádí pomocí separátorů krevních složek, které obvykle využívají centrifugační princip. Krevní složky se separují podle své specifické hmotnosti. V průběhu výkonu se od dárce/pacienta nejprve odebírá krev, která se mísí s antikoagulačním roztokem a poté vstupuje do přístroje, v němž dochází k odběru separované komponenty. Zbývající složky krve se vracejí opět do cirkulace dárce/pacienta.

Dárcovská hemaferéza je výkon, který slouží k přípravě velké dávky nebo velkého objemu krevních složek, např. krevních destiček nebo plazmy. Terapeutická hemaferéza je léčebný výkon, jehož cílem je snížení zmnožených krevních elementů v cirkulaci nemocného nebo snížení obsahu patogeneticky aktivních komponent v plazmě a odběru mononukleárních buněk k dalšímu zpracování a užití.

Výměnná (terapeutická) plazmaferéza je výkon, při kterém dochází k účinnému odstranění plazmy z krevního oběhu pacienta a k její náhradě buď plazmou, nebo roztokem albuminu. S plazmou se odstraňují autoimunitní protilátky, cirkulující imunokomplexy, paraproteiny apod.

Výměnná erytrocytaferéza (výměna červených krvinek, výměna erytrocytů) je léčebný výkon sloužící k rychlému odstranění abnormálních červených krvinek z oběhu nemocného a k jejich náhradě červenými krvinkami od zdravých dárců. Využívá se např. v léčbě srpkovité anémie.

Depleční leukocytaferéza, leukodeplece (odstranění bílých krvinek, separace/deplece leukocytů) je léčebný výkon sloužící k rychlému odstranění zmnožených krvinek z oběhu nemocného. Na separátoru se bílé krvinky oddělují od ostatních složek krve a odebírají se do sběrného vaku. Výkon se provádí u hyperleukocytálních nemocných s akutní nebo chronickou leukémií.

Depleční erytrocytaferéza, erytrodeplece (odběr červených krvinek, separace/deplece erytrocytů) je léčebný výkon sloužící k odstranění zmnožených červených krvinek z oběhu nemocného. Na separátoru se erytrocyty oddělí od ostatních složek krve a odebírají se do sběrného vaku. Výkon se provádí u nemocných s primární polycythaemia vera a sekundární erytrocytózou.

Depleční trombocytaferéza, trombodeplece (odběr krevních destiček, separace/deplece trombocytů) je léčebný výkon sloužící k rychlému odstranění zmnožených destiček z oběhu nemocného. Na separátoru se nadbytečné destičky oddělují od ostatních složek krve a sbírají se do sběrného vaku. Výkon se provádí u nemocných s obtížně ovlivnitelnou trombocytózou, například při myeloproliferativním onemocnění.

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve. Krvetvorné buňky se u dárců a nemocných vyplaví z kostní dřeně do periferní krve po předchozí mobilizační přípravě. Z krve se odebírají pomocí techniky hemaferézy. Periferní krvetvorné buňky jsou schopné u nemocných po vysokodávkové chemoterapii zajistit obnovu krvetvorby a imunitních funkcí.

Dárce přichází po odběrech kontrolních vzorků
krve, je vyšetřen a uschopněn lékařem
foto: autorka

Imunoadsorpce IgG je léčebný výkon umožňující účinně odstranit protilátky, inhibitory a imunokomplexy z krve nemocných. Metoda využívá imunoadsorpční kolony. Je vhodná v situacích, kdy se centrifugačními postupy nedaří snížit obsah nežádoucích komponent v krvi. Nejčastěji se provádí u pacientů s autoimunitním onemocněním nebo u pacientů v rámci předtransplantačního či posttransplantačního režimu k odstranění imunoglobulinů působících proti povrchovým strukturám transplantovaných buněk. Je účinná v terapii nemocných s myasthenia gravis, s hemofilií A s inhibitorem proti faktoru VIII a u nemocných refrakterní TTP.

Extrakorporální fotochemoterapie (ECP, fotoferéza, mimotělní fotochemoterapie) je léčebný postup, který ovlivňuje reaktivitu imunitního systému nemocných. Metoda se indikuje v terapii onemocnění, na její patogenezi se podílejí T lymfocyty. Fotochemoterapie je účinnou metodou v terapii štěpu proti hostiteli a v terapii kožních T lymfomů. Na separátoru krevních buněk se odebere část bílých krvinek (lymfocyty a monocyty) z krve nemocného. Poté se nemocný odpojí od přístroje. K bílým krvinkám se přidá fotosenzibilující látka 8-metoxypsoralen a následně se buňky ozáří ultrafialovým zářením A. Upravené buňky se vracejí jako autotransfuze zpět do krevního oběhu nemocného.

Postup v praxi

Na našem oddělení používáme 15 druhů separačních setů, které před zahájením separace instalujeme a předplňujeme fyziologickým a protisrážlivým roztokem. Dárcům a pacientům podáváme před separací 1–2 tablety šumivého vápníku.

Nejčastější dárcovský výkon – trombocytaferéza – trvá průměrně 60 minut a je buď jednojehlová, kdy se střídá odběr s návratem, nebo dvoujehlová – jedna jehla pro odběr a druhá pro návrat.

Dárce k nám přichází po odběrech kontrolních vzorků krve, je vyšetřen a uschopněn lékařem. Po ověření identity dárce je napojen pomocí venepunkce na přístroj. Sestra sleduje průběh separace a kontroluje stav dárce. Po skončení odběru odpojí sestra dárce, přepustí koncentrát trombocytů, vše zaznamená do počítače a po ozáření trombocytů je uloží do temperované třepačky.

V odpoledních hodinách jsou dokončena povinná vyšetření dárců (virology, KS apod.) a trombokoncentráty jsou uvolněny ke klinickému využití.

Léčebné aferézy jsou náročnější pro pacienty i pro práci sestry. Po příchodu pacienta na naše oddělení nejprve ověříme jeho identitu, poté ho společně s lékařem edukujeme. Pacient si potom přečte a podepíše formulář informovaného souhlasu.

U všech pacientů sledujeme pomocí monitoru vitální funkce po celou dobu separace. Sestra před napojením pacienta odebere biologický materiál dle ordinace lékaře, podá premedikace a medikace dle ordinace lékaře. Doba trvání léčebné aferézy je nejčastěji 60–280 minut. Sestra i lékař jsou přítomni po celou dobu výkonu.

Pacienti ve vážném, život ohrožujícím stavu jsou separováni na JIP ÚHKT.

U pacientů věnujeme velkou pozornost průběhu aferézy a stavu pacienta a aktivně se snažíme předcházet závažným komplikacím. Komplikace nejsou časté, ale mohou být vážné:

  • Technické komplikace
    • porucha přístroje
    • problémy se separační soupravou
  • Komplikace u pacientů a dárců:
    • žilní přístup
      • obtížně napíchnutelné periferní žíly
      • nefunkční kanyla
      • nefunkční A-V shunt
    • parestezie – brnění – pokles hladiny vápníku
    • mdloby, slabost
    • hypotenze
    • hypertenze
    • tachykardie
    • nauzea, zvracení
    • alergická reakce – velké objemy plazmy (2–4 l/jeden výkon)
    • šok – septický, anafylaktický

Snažíme se o maximální komfort dárců a pacientů. Naším cílem je citlivý a trpělivý přístup k pacientům, kteří se, v některých případech jen krátce před výkonem, dozvěděli závažnou diagnózu. Práce na aferetickém oddělení je zajímavá, náročná a různorodá. Vždy nás proto potěší spokojení a usměvaví dárci i pacienti.

Eva Kynclová, ÚHKT Praha

 
  • tisk
  • předplatit si