Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2015

Osobnost a dílo Joyce E. Travelbee

Datum: 8. 6. 2015
Autor: PhDr. Věra Stasková; prof. PhDr. Valérie Tóthová, Ph.D.

Souhrn: Příspěvek si klade za cíl poukázat na osobnost a dílo Joyce E. Travelbee, neworleanské sestry, vzdělavatelky a teoretičky ošetřovatelství, která do ošetřovatelství vstoupila díky koncepci vztahu člověka k člověku, jež byla jejím největším příspěvkem, přetrvávajícím úspěchem a plynou z ní inspirativní podněty i pro současné ošetřovatelství.
Klíčová slova: Joyce Travelbee – ošetřovatelství – osobnost – dílo – vzdělávání.

Personality and work of Joyce E. Travelbee

Summary: The article’s aim is to point to the personality and work of Joyce E. Travelbee, nurse from New Orleans, educator and theoretician of nursing. She entered the nursing thanks to the conception of relationship between human beings, which was her great contribution and success. Inspirational impulses result from her work even for current nursing.
Keywords: Joyce Travelbee – nursing – personality – work – education.

Úvod

Žijeme v době, ve které došlo ke změně koncepcí v ošetřovatelství, k posunu myšlení, ke změně přístupu k ošetřovatelství. Oproti minulosti, kdy sestry poskytovaly péči dle biomedicínského modelu, lze v současném ošetřovatelství sledovat snahy stále více využívat modely jednání odrážející celostní přístup a humanismus. Na tuto skutečnost poukázala již v 60. letech minulého století i Joyce E. Travelbee, neworleanská psychiatrická sestra, vzdělavatelka a teoretička ošetřovatelství, která kladla důraz na humanistickou revoluci v ošetřovatelství a potřebu vzdělávání sester.

Připomeňme, že pro ošetřovatelství Spojených států amerických byla 60. léta 20. století charakteristická velkým rozvojem ošetřovatelských teorií, pregraduální (kvalifikační) studium bylo koncipováno jako studium univerzitní a došlo k postupnému otevírání prvních doktorských programů v ošetřovatelství (Kozierová et al., 1995). Tyto skutečnosti ovlivnily i rozvoj praxe a teorie československého ošetřovatelství, kde vyvstala potřeba rozšířit teoretickou základnu, a tak došlo ke vzniku institutů pro další vzdělávání středních zdravotnických pracovníků v Brně a Bratislavě (Plevová, 2011). V tomtéž roce bylo na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy a 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy zahájeno čtyřleté mezifakultní vysokoškolské studium pro sestry – učitelky v oboru „Psychologie – ošetřovatelská technika“, které již absolvovaly jednoroční pedagogický seminář (Neuwirth, 2004).

Jako příhodné se v samotném úvodu příspěvku nabízí uvést, že z pojetí jednotlivých interpretů zabývajících se dílem Joyce E. Travelbee je zřejmá snaha označit dílo, respektive vytvoření její koncepce vztahu člověka k člověku za ošetřovatelský model či ošetřovatelskou teorii. Pro konceptualizaci ošetřovatelské praxe jsou ošetřovatelské modely a teorie zásadní, avšak nutno podotknout, že se jedná o oblast, které jsou stále věnovány diskuze mezi odbornou ošetřovatelskou veřejností. Nelze však zpochybnit význam myšlenek Joyce E. Travelbee, které prezentovala skrze svá díla a které jsou nosné bez ohledu na to, zda její odkaz bude „prohlášen“ za model či teorii.

Biografie Joyce E. Travelbee

Joyce E. Travelbee se narodila roku 1926 v New Orleans, státě Lousiana. V roce 1946 získala ošetřovatelské vzdělání na Charity Hospital School of Nursing v New Orleans. Následně pracovala jako sestra, posléze jako vedoucí sestra a zahájila pedagogickou kariéru jako instruktorka v psychiatrickém ošetřovatelství výukou psychiatrie v Depaul Hospital Affiliated School v New Orleans. Bakalářské vzdělání získala roku 1956 na Lousiana State University, kde posléze působila jako odborná asistentka a vyučovala psychiatrické ošetřovatelství až do roku 1965. Následující rok počala studovat psychiatrické ošetřovatelství na Yale University a získala magisterský titul v oboru ošetřovatelství v roce 1959 (Marriner-Tomey, Alligood, 2002). Praktické zkušenosti získala na Charity Hospital v New Orleans, kde praxi vykonávala coby studentka a pedagožka. Jako sestra působila v nemocničních zařízeních v New Orleans, Minneapolis, Washingtonu, D. C., a New York City. Zkušenosti získala i působením na univerzitách Lousiana State University School of Nursing, New York University a University of Mississippi School of Nursing. Podílela se na tvorbě psychiatrických ošetřovatelských kurzů, výzkumných projektech a aktivně se účastnila konferencí. Byla velmi aktivní čtenářkou, v soukromém životě se zabývala četbou poezie. V létě roku 1973 začala studium v doktorandském programu na jedné z univerzit ve státě Florida, které nedokončila, neboť později v témže roce zemřela po krátké nemoci v New Orleanse ve věku 47 let (Marriner-Tomey, Alligood, 2002; Bullough, Sentz, Stein, 1992; HALL OF FAME: Joyce Travelbee, 2012).

Joyce E. Travelbee byla American Nurses Association (Americká asociace sester) posmrtně uvedena do Hall of Fame (Síň slávy) v Louisianě roku 2012. Byla inovátorkou, vzdělavatelkou, na národní úrovni uznána teoretičkou ošetřovatelství a její činnost měla významný dopad na teorii a praxi ošetřovatelství, zejména v oblasti psychiatrického ošetřovatelství (Bullough, Sentz, Stein, 1992; HALL OF FAME: Joyce Travelbee, 2012).

Dílo Joyce E. Travelbee

Svá první díla počala Joyce E. Travelbee publikovat na začátku 60. let 20. století, a to nejprve články v odborných periodikách a posléze i monografie. Jejím neznámějším a nejvíce interpretovaným příspěvkem se stala kniha Interpersonal Aspects of Nursing (Mezilidské aspekty ošetřovatelství), kterou vydala v roce 1966 především pro sestry za účelem přiblížit jim pojetí ošetřovatelství a koncepci vztahu sestra–pacient, kterou ve druhém vydání knihy (rok 1971) pojala jako vztah člověk–člověk (Travelbee, 1966; Travelbee, 1996). Pro sestry, zejména z oblasti psychiatrické ošetřovatelské praxe, vydala v roku 1969 knihu Intervention in Psychiatric Nursing: Process in the One-to-One Relationship (Intervence v psychiatrickém ošetřovatelství: Proces v individuálním vztahu) v níž aplikovala vztah sestra–pacient na individuální vztah (Travelbee, 1969).

Joyce E. Travelbee
zdroj: Marriner-Tomey A, Alligood MR.
Nursing theorists and their work. 6th ed. St. Louis,
Mo: Mosby/Elsevier, 2006.
ISBN 0-3230-3010-6, s. 51

Z analýzy textů Joyce E. Travelbee je zřejmé, že při své tvorbě byla ovlivněna negativními zkušenostmi z klinické praxe, existenciálně laděným humanismem, náboženským přesvědčením (příslušela k Řádu bosých karmelitánů), teoretičkami ošetřovatelství, konkrétně Idou J. Orlando a Hildegard E. Peplau. Z jejího díla je zřetelný i vliv symbolického interakcionismu, fenomenologie, existencionalismu, logoterapie a humanistické psychologie zastoupené osobnostmi jako Viktor E. Frankl, Rollo May, Carl R. Rogers a Abraham H. Maslow. Její dílo je založeno na jedinečnosti a důstojnosti lidské bytosti, na humanitě, autonomii a akceptování hodnot druhých, spíše na jejích souhrnných ošetřovatelských zkušenostech a četbě než na důkazech konkrétní výzkumné studie (Travelbee, 1966; Travelbee, 1969; Travelbee, 1996).

Přínos Joyce E. Travelbee pro ošetřovatelství

Z odkazu Joyce E. Travelbee je pro praxi, teorii a vzdělávání v ošetřovatelství bezpochyby inspirující prosazovaná změna přístupu sester k pacientům a pacientů k sestrám, respektive vidět jak v pacientech, tak v sestrách lidské bytosti, nikoli kategorie sestra–pacient a hráče určitých rolí. V souvislosti s poskytovanou ošetřovatelskou péčí kladla důraz na uspokojování potřeb jak nemocných, tak i sester, které je v klinické praxi velmi často opomíjeno. Změnu v přístupu spatřovala v ošetřovatelském vzdělávání, které by mělo být schopno připravit sestry na uspokojování emocionálních a psychických potřeb nemocných s kladením důrazu na porozumění, soucit, empatii a dovednosti sester. V této souvislosti navrhovala těžiště ošetřovatelského vzdělávání změnit z pojetí založeného na nemoci na pojetí holistických přístupů. Předpokládala, že jednou z možností, jak docílit této změny ve vzdělávání, by bylo začlenit více komunikačních cvičení a objasňování hodnot do vzdělávacích programů v ošetřovatelství a vést sestry k sebereflexi, kritickému myšlení a provádění supervize. Poukázala i na význam a přínos celoživotního vzdělávání sester a jejich edukační činnosti, neboť byla přesvědčena, že preventivní a komunitní péče se stane prioritou v ošetřovatelství a medicíně (Travelbee, 1966; Travelbee, 1996; Travelbee, 1969).

Závěr

Z námi analyzovaných monografií, článků a závěrečných vysokoškolských prací pojednávajících o aspektech díla Joyce E. Travelbee, jejichž výčet by přesáhl rámec tohoto příspěvku, lze sledovat explicitní zájem aplikovat její odkaz do ošetřovatelské praxe, teorie a vzdělávání. Nepochybně tak myšlenky a tvořivá práce Joyce E. Travelbee nacházejí v současných teoretických ošetřovatelských přístupech a klinické praxi široký rozsah uplatnění a to jak v zařízeních nemocničního typu, tak i v komunitní péči, domácí péči, hospicové péči, v péči o dospělé jedince, děti, ale i v péči o pečující, tj. sestry a blízké nemocných.

PhDr. Věra Stasková, prof. PhDr. Valérie Tóthová, Ph.D., Katedra ošetřovatelství a porodní asistence, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Literatura:

1. Bullough VL, Sentz L, Stein AP. American Nursing. A Biographical Dictionary Volume II. New York: Garland Publishing, Garland reference library of social science, 1992. ISBN 0-8240-8540-X

2. Hall of Fame: Joyce Travelbee. Pelican News. 2012;68(2):1–5. ISSN 0031-4161

3. Kozierová B, Erbová G, Olivieriová R. Ošetrovateľstvo: koncepcia, ošetrovateľský proces a prax 1. díl. Martin: Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0

4. Marriner-Tomey A, Alligood MR. Nursing theorists and their work. 5th ed. St. Louis, Mo: Mosby, 2002. ISBN 0-3230-1193-4

5. Neuwirth J. Historie počátku vysokoškolského studia ošetřovatelství u nás. In Tóthová V, Mojžíšová A. Nové trendy v ošetřovatelství III.: sborník příspěvků z konference s mezinárodní účastí III. jihočeské ošetřovatelské dny. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2004, s. 227–229. ISBN 80-7040-705-0

6. Plevová I et al. Ošetřovatelství I. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3557-3

7. Travelbee J. Interpersonal aspects of nursing. Philadelphia: F. A. Davis, 1966.

8. Travelbee J. Interpersonal aspects of nursing. 2nd ed. Oslo: Pensumtjeneste, 1996. ISBN 82-13-00568-6

9. Travelbee J. Intervention in psychiatric nursing: process in the one-to-one relationship. Philadelphia: F. A. Davis, 1969.

Recenzovaly:

Mgr. Marie Ptašková – Oddělení menších dětí, Městská nemocnice Ostrava – Dětské lékařství
Mgr. Romana Pucholtová – KARIM VFN Praha

 
  • tisk
  • předplatit si