Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2015

Ubránit se dá i propiskou či mobilem. Sestry ve VFN v Praze se učily jak

Datum: 8. 6. 2015
Autor: Magda Hettnerová

Agresivní pacienti a násilí vůči zdravotníkům je aktuální a stále častěji diskutovaný problém. Bylo zjištěno, že nejčastějším terčem násilí ve zdravotnictví jsou všeobecné sestry (70 %), které tvoří nárazník mezi lékaři a pacienty a jsou proto často vystaveny následkům přenášené agrese.

Nejen jak předejít vzniku konfliktu, ale především jak se umět bránit, když už dojde k fyzickému napadení, se rozhodla naučit své zaměstnance Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, která pro ně uspořádala v dubnu letošního roku jednodenní seminář profesní sebeobrany. Instruktory byli členové Self defence teamu MPDK & Městské policie Dvůr Králové nad Labem Petr Karban, Jan Štípek a Libor Scholz, kteří jsou zároveň strážníky městské policie.

Je pondělí 7. dubna a v tělocvičně Psychiatrické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se rozléhá mužský hlas: „Dobrý den. Dnes vás seznámíme s naším systémem sebeobrany, při kterém dbáme na to, aby nedošlo ke zranění nejen napadeného, ale ani útočníka,“ vítá po úvodních slovech Mgr. Zuzany Máchové, vedoucí odboru vzdělávání VFN v Praze, a přednášce vrchní sestry Psychiatrické kliniky Zuzany Fišarové účastníky semináře hlavní instruktor Self defence teamu MPDK Petr Karban.

Před ním stojí ve sportovním oblečení více než dvacítka zdravotníků. Převážná část jsou ženy všech věkových kategorií. Je to logické – právě ty se stávají nejčastějším terčem útoků. Nejkritičtější jsou pak oddělení psychiatrie, akutního příjmu a pohotovostí. Právě z nich pochází většina účastníků dnešního semináře.

„Naučíme se, mimo jiné, jak rozpoznat správnou vzdálenost, kdy už je třeba být ve střehu a jak odvrátit jednoduchý útok,“ říká po úvodní rozcvičce hlavní instruktor. Jako figuranta si bere jednoho ze svých kolegů. „Když vás bude chtít někdo uhodit do obličeje a vy budete mít ruce podél těla, nebo ještě hůř v kapse, útok nevykryjete,“ říká instruktor a svá slova názorně předvádí. „Pokud však budete mít ruce výš a připravené, budou vaše šance vyšší,“ předvádí, zatímco figurant jeho útoky odvrací. „Proto my, policisté, stojíme vždy s rukama zkříženýma před sebou. To není z nějaké frajeřiny, ale právě proto, abychom mohli rychle zareagovat,“ vysvětluje. „Výborný trik je dělat, jako že si hrajete s řetízkem na krku,“ radí instruktor.

Rozdělujeme se do dvojic, abychom si to, co nám strážníci právě předvedli, vyzkoušeli sami. Mají pravdu. Ve chvíli, kdy si jednou rukou jakoby podpírám bradu, druhou ruku mám založenou na těle pod ní a kolegyně, která hraje roli útočnice, vymrští ruku aby mě uhodila do tváře, hravě ji zastavím tím, že proti její ruce nastavím tu svou, kterou mám připravenou pod bradou.

Jak se bránit útoku, se zdravotníci učili v tělocvičně
Psychiatrické kliniky VFN v Praze
fota: Václav Kříž, VFN v Praze, Self defence team MPDK

Nejdůležitější je komunikace

„Musíte si vždy samozřejmě všímat signálů, které značí, že vás ten druhý chce napadnout. Nemusí jít jen o křik a výhružky. Poznáte to i z jeho celkového postoje těla, pocení, výrazu tváře a dalších neverbálních projevů,“ upozorňuje instruktor. „Pořád však platí, že při každém konfliktu je nejdůležitější komunikace,“ pokračuje. V následujících minutách proto chce, aby ti, kteří hrají útočníky, se podle toho chovali a ti, kteří útok odvracejí, se s nimi snažili komunikovat.

Počáteční napětí pomalu opadá a v místnosti za chvíli vládne přátelská atmosféra. Instruktoři procházejí mezi dvojicemi a radí těm, kteří chybují.

„Teď se naučíme další věc – jak se vytrhnout, když vás někdo chytne za ruku,“ avizuje další program Petr Karban. V následujících několika minutách procvičujeme, jak se zbavit nechtěného sevření ruky. „Nejlepší způsob je rozevřít dlaň a trhnout rukou směrem nahoru za palcem,“ popisuje a následně předvádí. Pokud by se oběti vykroutit nepovedlo a útočník by stisk nepovolil, je možné uhodit ho pěstí do předloktí. V místě, kudy prochází radius, velmi bolí i mírný úder, což jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži.

„Cílem této sebeobrany není nikomu ublížit. Vy jako zdravotníci ani my jako příslušníci ozbrojených složek nechceme nikomu způsobit zranění,“ upozorňuje Petr Karban. „Naším cílem je naučit vás, jak se ubránit a pak utéct a přivolat pomoc. To využijete nejen při své profesi, ale i v soukromém životě,“ říká.

Do konce semináře se naučíme ještě mnoho zajímavých a užitečných věcí, mimo jiné i to, jak ke své obraně využít běžně dostupné věci, jako je propisovací tužka či mobil.

Nejlepší obrana není útok

„A na závěr přijde to nejlepší,“ usmívá se instruktor. Jeden z jeho kolegů se převleče za tzv. „blackmana“, což znamená, že si oblékne speciální celotělový oblek včetně chrániče hlavy a masky na obličej, a následně nás popořadě „vyzývá“ a zkouší, jak zareagujeme na hraný útok. „Cílem tohoto cvičení je simulovat reálnou situaci, kdy vás někdo napadne,“ vysvětluje Petr Karban.

Tím seminář končí. Všichni zúčastnění obdrží certifikáty o absolvovaném školení a rozcházejí se domů. „Dnes se tu sešla výborná parta,“ pochvalují si instruktoři. O tom, že seminář slavil úspěch i mezi účastníky, svědčí i převážně výborná hodnocení z dvaceti odevzdaných dotazníků, které zdravotníci vyplňovali.

„Určitě bychom chtěli v těchto kurzech pokračovat, a to nejen ve Všeobecné fakultní nemocnici,“ říká hlavní instruktor Petr Karban. „Rádi bychom zdravotníky školili i v jejich přirozeném pracovním prostředí na odděleních či v sanitkách, aby se dokázali bránit v místě, kde se pohybují nejčastěji,“ dodává s tím, že případní zájemci o tyto kurzy se mohou na Self defence team MPDK obrátit prostřednictvím e-mailu: sdtmpdk@seznam.cz nebo facebooku. Ti, kdo by měli zájem o vzdělávání ve VFN v Praze, se zase mohou podívat na www.vfn.cz/odbornici/vzdelavani/.

Magda Hettnerová, redakce Florence


→ k věci

Co je Self defence team MPDK
Tento oddíl vedený příslušníky Městské policie ve Dvoře Králové nad Labem se zabývá prevencí kriminality a výukou sebeobrany pro děti, dospělé a profesionály z řad bezpečnostních složek a zdravotnictví. Výuku provádějí instruktoři s alreditací MŠMT ČR formou celoročních kurzů, seminářů a kempů. Metoda bojového systému PROF.Defence má kořeny na Filipínách a vychází z tradičního Penchak Silat. Vychází z dlouhodobých zkušeností v terénu a byla navržena jako odborný vzdělávací program profesní sebeobrany. Tento bojový systém obsahuje souhrn účinných, jednoduchých a praktických technik využitelných k efektivní obraně jednotlivce a skupiny v nejrůznějších podmínkách současného světa. Při obraně je kladen velký důraz na čisté zneškodnění útočníka a minimalizaci jakýchkoli zranění s ohledem na právní normu – trestní zákoník: §13 Nutná obrana a §14 Krajní nouze. Více informací na www.sdtmpdk.estranky.cz.

 
  • tisk
  • předplatit si