Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2015

Zkušenosti s plochou tvarovatelnou podložkou Natura® s harmonikovým kroužkem

Datum: 8. 6. 2015
Autor: Hana Mišurcová

Jako každá stomická sestra vítám novinky v péči o stomie. Začátkem září mi byla představena nově vyvinutá podložka Natura® plochá tvarovatelná s harmonikovým kroužkem.

Po dobrých zkušenostech s nízkotlakým adaptérem u dvoudílného systému jsem s radostí novou podložku vyzkoušela. Pro lepší kontrolu stomie a průchodnost cévek po operaci upřednostňuji dvoudílný systém. V tomto období je velkou výhodou u podložky netlačit na stěnu břišní při nasazování sáčku. Nová podložka právě tento požadavek splňuje. Po nalepení podložky se nadzvedne harmonikový kroužek vsunutím prstů do prostoru mezi podložku a přírubový kroužek. Při nacvakování sáčku tedy držíme přírubu z obou stran a vůbec netlačíme na stěnu břišní.

Novinku si také mohli vyzkoušet klienti naší poradny a nově operovaný pacient. Oslovení klienti nasazování sáčku zvládli bez problému. Pozitivně také přivítali změnu barvy lepících okrajů podložky z bílé na béžovou.

Je třeba upozornit, že se má sáček vyprázdnit při naplnění jedné třetiny objemu, aby nedošlo ke zhoršení diskrétnosti. Váha moče totiž může vytáhnout harmonikový kroužek z obruby a vyčnívat pod oblečením. Nejde ovšem o závadu. Na prvním místě je u stomika vždy spolehlivost pomůcky. Velkou změnu jsem pocítila u právě odoperovaného pacienta. V porovnání se současnou podložkou jsem při nasazování sáčku nezpůsobila novému stomikovi žádnou bolest, proto novou podložku hodnotím pozitivně a těším se na ni.

Hana Mišurcová, urologické oddělení, Fakultní nemocnice Olomouc

 
  • tisk
  • předplatit si