Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2015

Projektový den na „plzeňské zdrávce“

Datum: 7. 7. 2015
Autor: Mgr. Alena Štroblová

Hlavním smyslem projektových dnů je promítnout zvolené téma do řady vyučovacích předmětů, zapojit žáky do samostatné práce a propojit teorii s praxí.

Jak lépe předat nové informace našim žákům než z úst jejich vrstevníků? Tato věta se stala hlavní myšlenkou pro konání 1. ročníku projektového dne na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické v Plzni. Zvolené téma ladilo s filozofií školy a znělo „ Zdravotnictví z pohledu žáků SZŠ“. Akci předcházely velké přípravy skládající se z výběru zajímavých témat, tvorby prezentací a nácviku správného přednesu. Projektový den byl zaměřen na žáky 2. a 3. ročníků všech oborů naší školy a uskutečnil se v prostorách přednáškového sálu sousední Střední průmyslové školy dopravní dne 26. února 2015. Celou akcí nás provázely zkušené moderátorky, samozřejmě z řad našich žákyň.

K zajímavým tématům prezentací patřily nejen choroby související s mladším věkem, ale i témata daleko závažnější, jako je například prvenství Plzeňského kraje ve výskytu onkologických onemocnění, zejména nádorů ledvin, nebo práce sestry ve válečných zónách. Velkého ohlasu se dočkala i prezentace přibližující práci žákyň v LDN Privamed, zaměřenou na zaměstnávání seniorů.

Žáci, kteří prezentovali svou přednášku na téma „Co nás nejvíce zaujalo
na studiu na SZŠ“, sklidili od posluchačů bouřlivý potlesk
fota: Mgr. Alena Štroblová

Celá akce byla obohacena úžasným pěveckým vystoupením v podání žákyně prvního ročníku oboru Zdravotnický asistent Andrey Sitayové, která se na podiu pohybovala jako profesionálka a všechny oslnila nádherným hlasem. I vystoupení žáků Zdravotnického lycea se stalo velikým hitem. Celému obecenstvu bez ostychu přiblížili svoji práci v oblasti SOČ (středoškolské odborné činnosti) na téma „Životní styl žáků 8. a 9. tříd ZŠ“. Tato práce se v loňském školním roce umístila na 2. místě v krajském kole SOČ a ukázala nám alarmující zjištění v oblasti stravovacích návyků a pohybového režimu žáků na některých ZŠ.

V rámci integrace všech žáků školy se na tvorbě jedné z prezentací podílel i žák s poruchou autistického spektra (lehká forma Aspergerova syndromu). Jeho odhodlání, odvaha a snaha potlačit své vnitřní pocity vyvolaly v obecenstvu obrovskou vlnu obdivu. Reakce publika dokázala vykouzlit úsměv na tváři i u jinak velmi uzavřeného člověka. Pro nás, pedagogy, to bylo jen utvrzení v tom, že je správné zapojovat tyto žáky do veškeré školní činnosti.

Absolutním vítězem celé akce se stala prezentace nesoucí název „Co jste (ne)věděli o rakovině“. Onkologická onemocnění se právě v Plzeňském kraji vyskytují ve vyšší míře než v ostatních krajích ČR. Toto smutné prvenství dokládají i nejnovější statistiky Onkologického centra FN v Plzni a ani lékaři nedokáží přesně vysvětlit proč. Z úst našich žákyň zazněla též slova k zamyšlení nás všech. A to, že o své zdraví je nutné se starat, že je třeba věnovat pozornost svému životnímu stylu, stravovacím návykům a kvalitě konzumovaných potravin. Bohužel, pro většinu z nás je hlavním faktorem pro výběr potravin cena a ne jejich kvalita.

Projektový den se konal pod záštitou ředitelky PhDr. Ivany Křížové, její zástupkyně PhDr. Radky Felzmannové a obrovské poděkování patří též Mgr. Iloně Jančové a Mgr. Petře Jindřichové, bez jejichž organizace a perfektní přípravy bychom těžko dokázali tak náročnou akci zvládnout. Byla to naše první zkušenost a věříme, že projektový den se stane do budoucna pravidelnou a oblíbenou akcí, která obohatí vědomosti nejen pedagogů, ale hlavně našich žáků.

Mgr. Alena Štroblová, SZŠ a VOŠZ Plzeň

 
  • tisk
  • předplatit si