Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2016

Kosmetika, galenické formy a hygiena kůže

Datum: 14. 11. 2016
Autor: MVDr. Martina Mazánková

Kosmetickým prostředkem se rozumí jakákoliv látka nebo přípravek určený pro uvedení do styku s různými vnějšími částmi lidského těla (pokožkou, vlasy, nehty, rty, vnějšími pohlavními orgány) nebo se zuby a sliznicemi ústní dutiny, a to výhradně za účelem jejich čištění, parfemace nebo ochrany, s cílem udržování v dobrém stavu, změny jejich vzhledu nebo úpravy tělesných pachů.

Kosmetické výrobky uváděné na trh v Evropské unii (EU) musejí splňovat základní požadavek v oblasti bezpečnosti, tedy nesmějí poškozovat lidské zdraví. Nařízení EU nyní platná a doplňující základní úpravy přinesla oznamovací povinnost týkající se všech přípravků a jejich složení, a to před jejich uvedením na trh. Tato opatření vedou k posílení a zajištění ověřování bezpečnosti kosmetických výrobků (kosmetovigilance) a tomu odpovídající odpovědnosti výrobce.

Evropský informační portál umožňuje Evropské komisi, všem vnitrostátním úřadům a evropským toxikologickým střediskům přístup k úplnému seznamu všech kosmetických přípravků dostupných na evropském trhu, k jejich složení a ke kontaktním údajům na osoby odpovědné za jejich uvedení na trh. Tato osoba garantuje také zpětnou dohledatelnost původu výrobku a je případně odpovědná za veškerá opatření pro zajištění souladu výrobku s normami či jeho stažení z trhu.

Intenzita a kvalita péče, kterou své pleti pravidelně dopřáváme, se odráží ve vzhledu naší pleti, a to nejenom dnes
foto: Profimedia

Cílem všech těchto opatření je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a poskytování všech potřebných informací.

Legislativa upravující kosmetické výrobky však vyžaduje pouze zkoušky zdravotní nezávadnosti, nikoli zkoušky účinnosti, což je zásadní rozdíl ve srovnání s právní úpravou platnou pro léky.

Lokální aplikace kosmetického přípravku může mít také negativní účinek:

  • místní dráždivý či erozivní účinek – výsledek přímého kontaktu mezi přípravkem a kůží či sliznicí
  • senzibilizační účinek – výsledek spuštění alergické reakce nebo potenciál latentní senzibilizace
  • systémový účinek – výsledek proniknutí všech nebo některých složek kosmetického přípravku do organismu

Kosmetické přípravky proto procházejí celou řadou testů pro vyhodnocení jejich bezpečnosti.

Společnost Pierre Fabre Dermo-Cosmetique (PFDC) při vývoji všech přípravků kosmetiky provádí jejich kontrolu v každé fázi vývoje, pro každou molekulu, později pro přípravek v konečném složení. A to prostřednictvím prognostických modelů, které se maximálně blíží cílové aplikaci těchto produktů, tedy použití na lidské kůži.

Zkoušky jsou nejdříve prováděny na kožních buňkách, které byly izolovány a kultivovány ve vhodném prostředí a poté zakomponovány do kůže rekonstruované ve 3D in vitro. Následně jsou prováděny texty ex vivo na vzorcích kůže udržovaných v živém stavu.

Po dokončení těchto fází je proveden test tolerance na vzorku zdravých dobrovolníků, který je reprezentativní pro cílovou populaci.

Tato fáze testů zdravotní nezávadnosti se inspiruje postupy při vývoji léků. A právě z tohoto důvodu jsou kosmetické výrobky bezpečné jak pro odborníky, tak pro zákazníky, kteří je používají. Bezpečnost a tolerance našich kosmetických výrobků je naprostou samozřejmostí, stejně jako účinnost, která je také potvrzena dosaženými výsledky.

Program hodnocení účinnosti našich kosmetických přípravků řad Avène, Aderma, Ducray, Klorane není právně stanoven (s výjimkou ochranných prostředků proti slunci) a uložen výrobcům, my jsme jej však nastavili z vlastní iniciativy pro všechny naše produkty.

Účinnost našich kosmetických výrobků je spojena s prováděním vhodných klinických studií, které umožňují tuto účinnost vyhodnotit a zabránit tak klamání spotřebitele. Pro hodnocení, měření, kvantifikaci a úpravu působení účinných látek a celkového složení využíváme veškeré moderní technologie a nejmodernější vědecké objevy.

Výzkumníci kosmetických laboratoří Avène, Aderma, Ducray, respektive všech světově významných laboratoří mají dnes k dispozici zvláštní výzkumná oddělení pro oblast farmakologie buněk a tkání. Tato oddělení se věnují výzkumu mechanismů působení účinných látek v kosmetice.

Technologie molekulární biologie, které byly ještě před deseti lety používány výhradně pro dešifrování lidského genomu, jsou dnes běžně využívány pro výzkum účinků aktivních látek v kosmetických přípravcích na buňky kůže – fibroblasty, keratinocyty, melanocyty a adipocyty.

Základem je dokonalá znalost fyziologie kůže a jejích derivátů výzkumníky farmaceutické společnosti, což umožňuje stanovit a určit farmakologické cíle, jež jsou potřeba pro znovuobnovení rovnováhy v případě specifických kožních stavů, jako je mastná pleť, pleť se sklony k akné, nebo naopak suchá pleť se sklony k atopii, ale také například pleť stárnoucí.

Laboratoře PFDC provádějí vlastní základní výzkum kůže a vlasů a investují lidské i finanční zdroje do realizace svého přesvědčení, že pro správnou léčbu kůže a jejích derivátů je nutné znát i ty nejjemnější mechanismy probíhající na úrovni tkání, buněk a molekul.

 

Galenika

Galenika pro optimální složení přípravku:

  • jakmile je vyvinuta účinná látka, je třeba vytvořit takové složení topického přípravku, které bude vhodné pro aplikaci na kůži, pokožku hlavy a vlasy;
  • Účinná látka v kosmetickém přípravku je přimíchána do směsi, tzv. krému, jak ji běžně nazýváme. Nejedná se však o nahodilou směs, ale o přesně stanovené složení pomocných látek podporujících účinek;
  • rozlišujeme tedy účinné látky či molekuly a pomocné látky, které jsou vůči kůži inertní a mají podpůrnou úlohu;
  • mezi běžné galenické formy patří emulze, gel, suspenze, lotio…;
  • spotřebitel obvykle ovšem rozeznává a užívá označení krém, šampon, mléko…;
  • galenická forma přípravku umožňuje přenos jedné nebo více účinných látek; zároveň však musí zachovat jejich kvalitu (zabránit poškození dané molekuly) a účinnost;
  • účinnost a bezpečnost přípravku nesmí zastínit potěšení z používání krému, jemné pěny šamponu či sprchového gelu. I tento požitek je měřen vědeckou metodou senzorické analýzy;
  • galenika se zabývá také použitím vhodných konzervačních přísad.

 

Laboratoř PFDC se díky systematickému uplatňování farmaceutických postupů a odborným znalostem v oblasti injekčních galenických forem stala laboratoří, která už v roce 1996 navrhla řadu pro intolerantní a citlivou kůži Aveène s kosmetickými přípravky bez konzervantů, vyráběnými ve sterilním prostředí a podávanými v jednorázových baleních – systém ETS.

V roce 2009 vznikla nová generace kosmetických přípravků řady Avène se systémem DEFI. Jedná se o maximálně zabezpečené kosmetické přípravky balené v tubě se speciálním uzávěrem, který udržuje přípravky sterilní po celou dobu používání bez konzervačních látek.

 

Hygiena kůže

Intenzita a kvalita péče, kterou své pleti pravidelně dopřáváme, se odráží ve vzhledu naší pleti, a to nejenom dnes. Mnohem více se projeví za několik měsíců i let. Ranní a večerní čištění pleti by proto mělo být nezbytnou součástí každodenní péče o pleť. Pro každý typ pleti je nutné zvolit vhodné produkty k čištění, aby se pleť zbytečně nevysušovala nebo nedráždila (např. v případě citlivé pleti).

Tonizace je další krok, který završuje proces čištění pleti. Po důkladném očištění je pleť připravena na nanesení základního přípravku péče v podobě denního či nočního krému. Doplňková péče, jako je maska nebo peeling, by měla být pravidelnou součástí programu péče o naši pleť.

 

Hygiena pro citlivou pleť značky Avene různé galenické formy – dle různých typů pleti

1 Čisticí pěna
Má nadýchanou pěnovou texturu, jemně odstraňuje nečistoty a reguluje produkci mazu. Hodí se pro normální a smíšenou citlivou pleť.

2 Micelární voda
Jemný odličovač pleti, který navíc odstraňuje nečistoty a osvěžuje v jednom kroku. Hodí se pro všechny typy citlivé pleti.

3 Jemné odličovací mléko
Má bohatou krémovou texturu pro ještě šetrnější čištění pleti. Sedne suché až velmi suché citlivé pokožce.

4 Jemné pleťové tonikum
Dočistí plet bez toho, aby ji vysušilo. Hodí se pro suchou a citlivou pokožku.

5 Jemný odličovač očí
Nezdráždí oči ani pokožku v očním okolí a hodí se pro všechny typy citlivého i podrážděného očního okolí i pro nositelky kontaktních čoček.

6. Tolérance Extrême
Čisticí mléko pro přecitlivělou pleť se sklony k alergiím, po povrchových dermokosmetických zákrocích, doplňková péče při dermatózách.

MVDr. Martina Mazánková, Medicínský ředitel Pierre Fabre Dermo-Cosmetique

 
  • tisk
  • předplatit si