Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2016

Péče o dutinu ústní dětí do jednoho roku

Datum: 12. 12. 2016
Autor: Mgr. Petra Křížová, DiS.

Předcházení vzniku zubního kazu je důležité nejen u těhotné ženy, ale také u jejího dítěte. Významná je primární prevence zubního kazu, s kterou je nutné začít již v těhotenství, tedy v době, kdy vznik zubního kazu u dítěte ještě nehrozí. Při narození nemá dítě dutinu ústní osídlenou patogenními mikroorganismy. K jejímu infikování dochází také přenosem Streptococcus mutans (obr. 1) z úst matky. Časný přenos této bakterie do dutiny ústní dítěte je jedním z nejrizikovějších faktorů vzniku zubního kazu v časném dětství.

S prevencí zubního kazu je dobré začít ještě dříve, než se dítěti prořežou první zuby (obr. 2). Jemně otíráme dásně miminka, nejlépe po každém kojení nebo krmení z láhve a hlavně před uložením ke spánku. Pokud dítě onemocní, čistíme dásně také po podání léků – sirupy často obsahují velké množství cukru. K čištění dásní můžeme použít návleky na prst (obr. 3), mulové čtverečky, jemný dětský kartáček.

S ústní hygienou dítěte by rodiče měli začít nejpozději po prořezání prvních dočasných (mléčných) zubů do dutiny ústní, tzn. asi v 6–8 měsících věku (obr. 4). Počáteční odpor dítěte nesmí rodiče odradit. Pouze důslednost a pravidelnost čištění chrupu vede k tomu, že si dítě tento návyk osvojí. Zpočátku není nezbytně nutné používat zubní kartáček. Po prořezání jednoho až dvou dočasných zubů lze odstraňovat zubní povlak a zbytky potravy gumovým prstovým kartáčkem, tzv. prsťáčkem (obr. 5). Čím dříve si však dítě na zubní kartáček zvykne, tím je pravidelná péče o první dočasné zuby účinnější. U nejmenších dětí, kterým se dočasné zuby začínají právě prořezávat, je možné používat nákusný kartáček, který slouží současně jako hračka. Pro nácvik čištění chrupu jsou vyráběny různé typy celogumových kartáčků, které slouží k nácviku uchopení a k nakusování. Dočasné zuby by rodiče měli čistit dvakrát denně, ráno a večer před usnutím, s použitím malého množství fluoridované dětské zubní pasty.

Spolu s nedostatečnou hygienou jsou další příčinou onemocnění dutiny ústní zlozvyky. Závažný je častý příjem sacharidů, a to například příjem oslazeného čaje, mléka, šťáv pomocí kojenecké lahve. Lahev dítě dostává během celého dne, například jako náhražku dudlíku. Dítě s lahví také často usíná a má ji k dispozici po celou noc, kdy je riziko kvůli snížené salivaci ještě větší. Dítě má při pití zakloněnou hlavu a sladká tekutina tak zůstává v oblasti krčků horních řezáků. Následně dochází ke kariézní destrukci a předčasné ztrátě těchto zubů.

Ve věku do jednoho roku dítě velmi rychle roste a mění se. Proto je důležité sledovat i změny v jeho ústech.

Kontrola zoubků by měla být alespoň jednou týdně – sledují se možné změny na chrupu, bílé, hnědé nebo černé tečky. Pokud se zaznamená jakákoliv změna, doporučujeme objednat se co nejdříve k zubnímu lékaři. Může se jednat o první stadium zubního kazu. První návštěva dítěte u zubního lékaře by se měla uskutečnit při prořezání prvních zoubků, nejpozději ve 12 měsících věku dítěte. Slouží především k informaci o způsobech čištění zoubků a prevenci zubního kazu v časném dětství. Pravidelné prohlídky jsou důležité pro postupné seznamování dítěte se zubní ordinací a zvykání si na vyšetření. Zároveň zubní lékař zjistí údaje o celkovém zdravotním stavu, výživové návyky dítěte, doporučí vhodné pomůcky, techniku čištění zubů a vhodnou formu fluoridové prevence.

 

Zubní kazy u dětí

Zubní kaz (obr. 6) v časném dětství vzniká z důvodu nadbytečného přísunu sacharidů, nedostatečné péče o zoubky, namnožení povlaku (obr. 7). Je provázen bolestí a má vliv na psychiku dítěte. Návštěva zubního lékaře se pro ně může stát traumatizujícím zážitkem a dítě se poté obtížně ošetřuje.

Hovoříme-li o správné péči o dutinu ústní, nelze vynechat problematiku používání dudlíku. Co vše může dudlík způsobit? Proč ho děti mají tak často rády? Je v něčem prospěšný?

Sání neboli sací reflex je vrozený. Tento reflex je základní podmínkou přežití, uklidňuje a způsobuje dětem blažené pocity. Kdykoli jsou přetížené, nespokojené, neklidné z neznámého prostředí nebo z přemíry dojmů, hledají prs, dudlík, lahvičku, palec nebo jiný prst.

Dudlík může způsobit řadu nežádoucích účinků, nicméně mnoho maminek si k němu najde velmi rychle cestu, jelikož po vložení dudlíku dítěti do úst se dítě většinou zklidní. Dudlík však může způsobit podráždění pokožky kolem úst, alergickou reakci nebo ortodontickou vadu. Když však má dítě potřebu stále něco dumlat, je lepší povolit mu dumlání dudlíku, než aby si například dumlalo palec nebo jiné prsty (obr. 8). Dudlík je ovšem třeba vnímat jen jako dočasnou záležitost. Pokud je potřeba dumlání stálá a přetrvává do 2–3 let, je nutno dudlík dítěti odebrat. I když „oddudlíkování“ stojí rodiče mnoho „nervů“ a úsilí, ve většině případů je úspěšné.

fota: autorka

Pokud dítě trápí prořezávání zubů, dá se mu pomoci od bolesti kousátky nebo chladicím gelem, který je k dostání v každé lékárně.

Prořezávání zoubků je provázeno mrzutou náladou dítěte a pláčem, dítě špatně spí. Dochází k většímu slinění, dáseň je v místě prořezávání zarudlá a nateklá, tvář na straně rostoucího zoubku je zarůžovělá a rozpálená, může být provázena celkovou zvýšenou teplotou. Děti častěji vkládají do úst prstíky nebo různé hračky.

Pokud bolesti dlouhodoběji přetrvávají, je možné dát dítěti gumová kousátka se strukturovaným povrchem pro masáž dásní, masírovat dásně prsťáčkem nebo potřít dásně malým množstvím zklidňujícího balzámu (k dostání v lékárně). Vynikající jsou kousátka naplněná sterilní vodou, která se dají na chvíli do chladničky (nikoli do mrazničky!). Studené kousátko následně zmírní otok a bolest a děti je mají velmi rády. Nikdy by však rodiče neměli namáčet kousátko do medu nebo do sladkých nápojů! V případě potíží je vhodné se poradit se svým zubním lékařem. V žádném případě by neměli rodiče podávat dítěti léky proti bolesti ani prášky na spaní!

Pokud dojde k předčasné ztrátě mléčných zubů, je následně negativně ovlivněn vývoj stálých zubů. První zuby totiž „drží místo“ těm druhým, a pokud o ně dítě předčasně přijde, druhé zuby rostou často s komplikacemi.

 

Doporučení:

  • S ústní hygienou je třeba začít co nejdříve po prořezání prvních dočasných zubů.
  • Čištění zubů se provádí 2× denně – ráno a večer před usnutím.
  • V mladším předškolním věku čistí zuby výhradně rodiče.
  • Pastu aplikuje na kartáček rodič, lehkým potřením vláken kartáčku
  • Pravidelná návštěva u zubního lékaře je nutností.
  • Rodiče by měli jít dítěti příkladem.
  • Rodiče by se měli při péči o ústní dutinu dětí obrnit trpělivostí.

 

Rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku zubního kazu:

  • Častá konzumace stravy bohaté na cukry.
  • Usínání dítěte s kojeneckou láhví, která obsahuje sladkou tekutinu (čaj, ochucené mléko, šťávu apod.) nebo u prsu při kojení.
  • Léky ve formě sirupu.
  • Sladké nápoje během dne a večer po vyčištění zubů.
  • Přenos bakterií z úst dospělých (rodiče, sourozenci, prarodiče apod.) do úst dítěte – např. olizováním dudlíku, olizováním prstů, používáním stejné lžičky k ochutnávání stravy apod.
  • Rodiče, kteří nedbají o svůj chrup, mají sami zubní kazy.

 

Mgr. Petra Křížová, DiS., Stomatologická klinika 3. LF UK a FNKV

 

Literatura:

1. Broukal Z et al. Doporučení a postupy v prevenci zubního kazu u dětí a mládeže. [neuvedeno]: [neuveden], 2016. 16 s.

2. Kilian J et al. Prevence ve stomatologii. 2. vyd. Praha: Galén, 1996. 239 s.

3. Merglová V. Rizikové faktory vzniku zubního kazu u ročních dětí. Čes. stomatol. Prakt. zubní lék. 2012;112–60(6):105–110

4. Merglová V. Příčiny a prevence zubního kazu v časném dětství. Lékařské listy. 2008;57(11):10–12

5. Ságlová S. Spolupráce dentálního týmu v individuální péči o dětské pacienty. Dentální tým, Suppl LKS 2010;20(2):A16–A19

 
  • tisk
  • předplatit si