Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2016

Druhý projektový den na plzeňské „zdrávce“ nadchl žáky i učitele

Datum: 14. 3. 2016
Autor: Mgr. Alena Štroblová

Plzeň je čtvrtým největším městem v České republice a v loňském roce se stala i Evropským hlavním městem kultury. Také naše Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Plzeň se připojila k oslavám této významné události a dne 28. ledna 2016 uspořádala již 2. ročník projektového dne, který dostal název Plzeň 2015 – nejen město kultury, sportu a piva, ale také špičkových odborníků ve zdravotnictví.

Projektové vyučování se stále více dostává do popředí zájmu nejen nás, pedagogů, ale i našich žáků a studentů. Po skvělé zkušenosti z loňského roku jsme se rozhodli uspořádat již 2. ročník projektového dne a vzhledem k faktu, že se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury, jsme jeho téma pečlivě vybírali. Protože jsme zdravotníci a na naší škole vychováváme budoucí zdravotníky, vycházelo téma projektu ze strategie naší školy – zajímavou formou seznámit naše žáky s významnými osobnostmi Plzeňského kraje a se skvělými výkony našich lékařů a sester.

Celé akci předcházely pečlivé přípravy, s nimiž jsme začali již na počátku školního roku, koncem září. Zvolené téma jsme sdělili žákům a čekali jsme na jejich ohlasy. Jejich zájem o prezentace svých poznatků nás nejen překvapil, ale i potěšil. Po zkušenostech z minulého ročníku projektového dne jsme si dovolili pozvat i hosty z řad našich partnerů ze sociální oblasti a doufali jsme, že je informace, které na druhém projektovém dni zazní, potěší. Škála zvolených témat byla opravdu pestrá. Seznámili jsme se např. s činností takových zařízení, jako je Hospic sv. Lazara, který poskytuje paliativní péči nevyléčitelně nemocným, dále s významnými osobnostmi plzeňského zdravotnictví, jako např. MUDr. Václavem Kozou, doc. MUDr. Jaroslavem Slípkou či doc. MUDr. Vladislavem Třeškou, DrSc., a nechyběly ani osobnosti z řad všeobecných sester.

Absolutním vítězem 2. projektového dne se stala prezentace s názvem „Domovinka“ – nádherně zpracovaný projekt o Agentuře domácí péče Domovinka a její ředitelce Mgr. Bohumile Hajšmanové v podání zkušených žákyň 3. ročníku oboru Zdravotnický asistent, který nadchl všechny členy odborné poroty. Projekt představil skvěle fungující sociální zařízení, které poskytuje nejen domácí péči a pečovatelskou službu, ale i denní či týdenní stacionář pro seniory. Z dalších prezentací stojí za zmínku například poutavá prezentace na téma koronární intervenční léčba, kterou se pyšní Fakultní nemocnice v Plzni. Žákyně 2. ročníku oboru Laboratorní asistent zase vyzdvihly úspěch plzeňských lékařů ve využívání radiálního přístupu ve zmíněné intervenční terapii. Ačkoli je radiální tepna čtyřikrát menší než tepna femorální a transradiální katetrizace je zpočátku obtížnější, výhodou této katetrizace je zejména nižší riziko vaskulárních komplikací.

Tématem projektu bylo seznámit žáky s významnými
osobnostmi Plzeňského kraje a se skvělými výkony
našich lékařů a sester
fota: autorka

Celou akci zpestřilo hudební vystoupení našich žáků, zejména naší pěvecké hvězdy Andrey Sitayové, která se zúčastnila pěvecké soutěže SuperStar 2015. Zkušenosti, které v ní získala, byly patrné hned, jakmile vkročila na pódium, a její vystoupení odměnil sál po zásluze bouřlivým potleskem.

I druhý projektový den, který naše škola uspořádala, se stejně jako předchozí ročník konal pod záštitou ředitelky školy PhDr. Ivany Křížové, její zástupkyně PhDr. Radky Felzmannové a obrovský dík patří také odborné vedoucí Mgr. Iloně Jančové. I přes náročnou přípravu a organizaci jsme měli možnost publikum přesvědčit, že pod vedením našich vedoucích jsme sehraný tým odborných učitelek. Děkujeme i našim skvělým žákům, bez jejichž výkonů by se náš projektový den nemohl konat. Tato další zkušenost nám potvrdila, že v pořádání projektových dnů budeme pokračovat. Jsme moc rádi, že projektové vyučování se stává mezi našimi žáky stále oblíbenějšími a je nejen pro ně zdrojem radosti a uspokojení z dobře vykonané práce.

Mgr. Alena Štroblová, odborná učitelka, SZŠ a VOŠZ Plzeň

 
  • tisk
  • předplatit si