Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2016

Jak vypadá v současnosti práce na Oddělení plastické a estetické chirurgie ve FN Olomouc

Datum: 14. 3. 2016
Autor: Bc. Iveta Hatalová

Oddělení plastické a estetické chirurgie ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL) funguje od roku 2012 jako sdružený lůžkový fond s I. chirurgickou klinikou FNOL. Jedná se o specializované pracoviště, do něhož jezdí pacienti z celé České republiky i ze zahraničí. K dispozici je tu deset lůžek. Jedinečnost oddělení spočívá ve vysoce profesionálním týmu odborníků pod vedením primáře MUDr. Bohumila Zálešáka, Ph.D., a v organizaci práce.

Jako jediné oddělení ve FNOL má vytvořenou funkci koordinátorky, která objednává, případně přeobjednává pacienty, zajišťuje komunikaci s nimi, je zodpovědná za vytíženost operačního sálu a zákrokového sálku, sleduje absence lékařů, které eviduje v elektronickém diáři PCHIR, edukuje a zajišťuje komunikaci mezi zaměstnanci, pokud je zapotřebí multioborová péče. Zajišťuje i elektronickou komunikaci s pacienty z externích ambulancí. Ošetřovatelský personál je na tomto oddělení plně zastupitelný. Všechny sestry umějí nejen svou práci, ale i práci administrativní, ambulantní, práci instrumentářky a koordinátorky. Na tomto oddělení byla posílena i ambulantní péče a režim one day surgery.

Někteří pacienti podstupují desítky operací ročně

Na Oddělení plastické a estetické chirurgie ve Fakultní nemocnici Olomouc pracuji od roku 2007. Z mého pohledu je to nejkreativnější obor medicíny, o čemž jsem se přesvědčila hned v prvních měsících své práce na tomto oddělení. Poznala jsem tu tehdy tříletou slečnu s kongenitálním gigantickým ochlupeným névem, který zasahoval celou levou polovinu čela, spánek, oko a tvář a šířil se přes kořen nosu až do pravého vnitřního koutku oka. Za pomoci metody tkáňové expanze se u ní vytvářela nová tkáň. Dočasně plnitelný silikonový expandér se vkládal do chirurgicky performované dutiny v celkové anestezii a expandovaná tkáň se následně využívala ke krytí defektů, které vznikly po odstranění ochlupeného névu. Metoda se prováděla opakovaně, jelikož pro jeho rozsah nelze tento névus odstranit napoprvé. Děvčátko jen za tři roky podstoupilo celkem 13 celkových anestezií. Je to velmi náročný proces nejen pro malou pacientku, ale i pro její rodiče. Náročný je také finančně, neboť slečna pochází ze Slovenska a ne všechny zákroky slovenská pojišťovna hradí. V současné době je u ní dvouletá pauza, po níž ji čeká ještě finální úprava obočí (foto 1–4). Zajímavostí je, že slečna pochází z jednovaječných dvojčat a její sestra tyto névy nemá. Tento případ byl také medializován v pořadu České televize s názvem Diagnóza. Po jeho odvysílání se nám ozvalo hned několik rodičů, pro jejichž děti s touto diagnózou byla tato metoda velkou nadějí, neboť se často stávaly terčem různých narážek a dotěrných pohledů. Tyto operace jsou také časově náročné. Kvůli dosažení co nejlepšího estetického výsledku se provádějí etapově a pacienti podstupují několik operací za rok. V současné době máme asi deset pacientů s touto problematikou a stále se objevují další.

Mezi nejčastější diagnózy objevující se v poslední době na našem oddělení patří pacienti s maligním melanomem (foto 5–8). Péče o pacienty s maligním melanomem a jinými nádory činí téměř 50 % naší práce. Maligní melanom je kvůli svému agresivnímu chování jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Začíná se objevovat stále více u mladší populace a často je podceňován nebo je zaměňován např. na plantě za bradavice či otlak. Někdy je také na méně viditelném místě a jeho sledování je proto pro pacienta obtížné. Prognóza je u tohoto onemocnění špatná, proto se snažíme edukovat nejen pacienty, ale i náš personál v rámci odborných seminářů a konferencí, které naše oddělení pořádá.

Kromě tematických konferencí pro sestry v rámci FNOL se aktivně podílíme i na konferencích jiných pracovišť a ve spolupráci s pacientskou organizací Mamma HELP Olomouc pořádáme semináře na téma rekonstrukce prsu. V rámci výtvarných workshopů se ženy uvolní a nebojí se ptát na další informace týkající se této problematiky. Já osobně edukačně působím ještě v rámci svého bydliště v Bratrušově u Šumperka na setkáních místního spolku Sdružení bratrušovských seniorek, kde jim příležitostně zajišťuji přednáškový večer.

Ztrátová poranění se řeší téměř denně

Velká část naší práce je zaměřena na replantační výkony u ztrátových poranění. Je to skoro naším „denním chlebem“. Ztrátová poranění přicházejí nečekaně a týkají se všech. Nejčastější jsou úrazy na horních končetinách, například na okružní pile (velmi často je to „poslední poleno“) nebo úrazy v obličeji ve spojitosti se zvířaty – ukousnutý nos, ucho, ret apod. Všem proto důrazně doporučujeme: nemazlit se se zvířaty v podnapilém stavu! I vlastní domácí mazlíček občas špatně toleruje alkoholový dech od svého pána (foto 9–11).

Před dvěma lety jsme řešili úraz mladé ženy, které se při práci na brigádě zamotaly vlasy do robota a došlo k totální skalpaci. Okamžitá operace trvala více než deset hodin a žena dodnes podstupuje rekonstrukční výkony. Výsledek je však už nyní velmi pěkný (foto 12–15). Raritní byla nedávná operace u psychiatrického pacienta, který v dekompenzaci uposlechl „hlas“ a uřízl si penis. Opět několikahodinová unikátní operace měla úspěch. Do dvou měsíců byl pacient „plně“ (!!!) funkční.

Nejemotivnější jsou úrazy u dětí. Velmi nešťastně skončilo jedno odpoledne pro rodiče, kdy se tatínek rozhodl vozit dítě na sekačce, když sekal trávník. Čtyřleté dítě pod sekačku spadlo a utrpělo mnohačetná poranění na horních a dolních končetinách. Léčbu ještě zkomplikovala srdeční zástava s hypoxií. Nyní je chlapec kompletně odkázán na péči matky a otec se po dvou letech stále nedokáže s touto situací vyrovnat. I tento případ byl medializován v pořadu Diagnóza.

Péče o pacienty po ztrátových poraněních je velmi individuální a odvíjí se od rozsahu poranění. U některých pacientů trvá měsíce i roky.

Další zajímavou oblastí, které se na našem oddělení věnujeme, jsou rekonstrukce prsu po ablaci nebo při profylaktické mastektomii (foto 16–18). Jen za loňský rok jsme pomohli zhruba dvaceti pacientkám s touto diagnózou. Každá rekonstrukce má svá kritéria a nám se podařilo docílit toho, že po splnění všech kritérií jsme schopni stanovit termín operace do půl roku. Pacientky by k nám měly být odeslány onkologem a informaci o nás by se mohly dozvědět již od operatéra, který jim ablaci provádí. Často k nám však přicházejí na základě informací od jiných spokojených pacientek nebo získaných informací z internetu. Rozdíl oproti akutním pacientům je u nich ten, že tyto pacientky jsou motivované, informované a spolupracující.

Onkologická diagnóza vzbudí u většiny pacientů pokoru k životu a jejich přístup k léčbě je mnohem motivovanější. A právě tento přístup je velmi důležitý pro spolupráci s lékařem i pro zdárný průběh operace a rekonvalescence.

Jak je vidět, spektrum naší péče je opravdu široké. Z ostatních léčebných výkonů provádíme výkony na kůži a měkkých tkáních (excize, operace cyst, lipomů, chirurgická korekce zarůstajících nehtů a poúrazových deformit nehtu, odstranění podpažních nebo tříselných uzlin apod.), léčebné výkony na obličeji a hlavě (odstraňování nádorů v oblasti obličeje s rekonstrukcí, replantace ztrátových poranění hlavy – boltec, nos, skalp aj., rekonstrukce vlasaté části hlavy po úrazu nebo odstranění nádoru atd.), odstranění rizikové prsní žlázy s okamžitou nebo odloženou rekonstrukcí, rekonstrukce prsů po ablaci prsními implantáty apod. a dále chirurgii ruky (replantace prstů, ruky, předloktí nebo paže, komplexní ošetření devastačních poranění ruky, ošetření poranění šlach a skeletu ruky, ošetření poranění cév a nervů ruky, rekonstrukce šlachového aparátu ruky po úrazu, rekonstrukce kostí a kloubů ruky po úrazu, mikrochirurgické přenosy prstů nebo kloubů z nohy na ruku) a řadu dalších chirurgických a estetických výkonů.

Jednou z nejbližších akcí, kterou pořádá naše oddělení, bude 4. ročník odborné konference s názvem ON/IN UNDER SKIN, která se bude konat ve dnech 22.–23. dubna 2016 ve Velkých Bílovicích. V rámci odborné konference lékařů se bude konat v pátek 22. dubna i konference sester. Témata jsou tentokrát velmi pestrá. Připraveny jsou edukační přednášky z oblasti dermatologie, hojení ran, estetické chirurgie, kazuistiky z popáleninového centra a mnoho dalších. Po skončení odborného programu proběhne i dražba šperku pro sdružení Mamma HELP Olomouc. Více informací o akci společně s přihláškou najdou zájemci na www.teoconsulting.cz.

Bc. Iveta Hatalová, vrchní sestra Oddělení plastické a estetické chirurgie FN Olomouc

 
  • tisk
  • předplatit si