Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2016

Přípravky z afrických surovin rehabilitační pracovníky nadchly

Datum: 14. 3. 2016
Autor: Magda Hettnerová

V krásném prostředí Lázní Bechyně v Jihočeském kraji se v sobotu 13. února 2016 konal seminář o využití výrobků Dr. Gaye v rehabilitaci. V Zeleném salónku v areálu lázní se sešly dvě desítky rehabilitačních pracovníků z celé ČR, kteří se chtěli dozvědět, jak mohou výrobky vyráběné z čistě přírodních afrických surovin využít ve své každodenní praxi.

Návštěvníky přivítal provozní ředitel Lázní Bechyně RSDr. Josef Mičan, který ve svém úvodním slově mj. krátce přiblížil historii lázní a lázeňské péče v kraji.

„S lázeňstvím se u nás začalo poprvé v roce 1715, kdy tu kněžna Terezie Paarová ze Šternberka nechala postavit lázně, protože tu byl objeven léčivý pramen, který, jak později ukázal rozbor, je arseno-lithnato-železitý,“ popsal ředitel. Vodoléčba – pitná kúra se zde provozovala až do roku 1910, kdy byla objevena ložiska slatiny. V jižních Čechách jsou podle RSDr. Mičana celkem čtyři slatinné zdroje, přičemž jen v Třeboňské pánvi jsou tři. „My máme svá Komárovská blata. Tato slatina je jedna z nejlepších v ČR, což se málo ví,“ upozornil. „V tomto směru máme tedy obrovské bohatství. Ale co je nejdůležitější, máme neskonalé bohatství v rukou lidí, kteří tu léčebnou rehabilitaci provádějí,“ řekl. „Jak sami víte, v léčbě jsou nejdůležitější ruce a srdce. Kromě toho využíváme i řadu přístrojů a podpůrných prostředků, které nám v léčbě pomáhají,“ pokračoval. Mast Karitol, kterou vyrábí MUDr. Gaye Papa a která kromě shea másla ze stromu Karite obsahuje i habešský pepř a další látky a účinně pomáhá nejen při léčbě bolesti, je podle RSDr. Mičana jednou z nich. „Já sám jsem se s přípravkem Karitol setkal loni poprvé na podobném semináři v Lázních Vráž. Od té doby přípravek používám na bolesti zad a mohu potvrdit, že opravdu funguje. A protože bychom chtěli, aby se naše lázně staly i centrem pro léčbu bolesti, věřím, že nám k tomu pomůže i tento seminář, na kterém se s přípravkem Karitol a mnoha dalšími dnes seznámíte,“ dodal na závěr.

Právě o masti Karitol a jejích účincích pohovořil další z řečníků – prezident České asociace pro revmatické choroby Karel Vedral. Ten posluchače upozornil, že krém nejenže účinně pomáhá, což potvrzují i ostatní pacienti s revmatickými nemocemi, ale že nemá ani žádné vedlejší účinky. Co pacienti podle jeho slov hodnotí velmi kladně, je rychlý nástup účinku krému a také rychlé zmírnění a většinou i úplné odeznění bolesti.

O zkušenostech s přípravkem z pohledu lékaře se s posluchači podělila MUDr. Tereza Gueye z 1. LF UK v Praze. Přípravek používá už několik let u pacientů ve své rehabilitační ambulanci a na lůžkách iktového centra, kde působí. „Distribuovali jsme mezi naše pacienty dotazník, ve kterém jsme se ptali na účinky krému,“ řekla lékařka. Respondenti byli ve věku od 16–80 let, nejčastěji s bolestmi pohybového aparátu (např. artrózou, bolavým ramenem, patní ostruhou aj.). Z výsledků mj. vyplynulo, že celkově došlo u pacientů k průměrnému zlepšení o 3,2 bodu na VAS škále bolesti a dlouhodobější efekt zmírnění bolesti udávali po 3–7 dnech používání (bolavá místa si mazali 2–3krát denně po dobu 2–3 týdnů). „Výrazný efekt jsme pozorovali u entezopatií. Například u pacientů s patní ostruhou nebo karpálním tunelem pomáhala aplikace větší vrstvy na noc nebo i priessnitzův zábal,“ popsala lékařka s tím, že u šesti těchto pacientů z deseti došlo ke zlepšení mobility.

Seminář poskytl názorné ukázky,
jak se dají výrobky Dr. Gaye využít v praxi
foto: autorka

Druhý dopolední blok patřil přednášce MUDr. Gaye Papy, který mluvil nejen o historii vzniku svých výrobků, ale především o účincích jednotlivých látek, které jsou v nich obsaženy. V krátkém videu posluchače seznámil se shea máslem, které se získává ze stromu Karite a které lidé v Senegalu, odkud lékař pochází, používají běžně nejen na kůži a jako prevenci kožních onemocnění, ale i pro pohyblivost kloubů. Z dalších surovin, které lékař k výrobě svých produktů používá, je to např. habešský pepř (Xylopia aethiopica), sůl z Růžového jezera nebo ibišek pravý (Hibiscus sabdariffa). „Mé výrobky jsou výsledkem mého života v Senegalu a v České republice,“ uvedl lékař. Vzal totiž podle svých slov tradiční a osvědčené suroviny, s nimiž se v obou zemích setkal, a společně je použil ve svých produktech. V masti Karitol tak například kromě výše zmíněných surovin najdeme i český kostival lékařský nebo mentol.

Celý odpolední blok pak patřil názorným ukázkám, jak se dají výrobky Dr. Gaye využít v praxi, a to nejen v lékařství, ale i v kosmetice. Názorně to posluchačům ukázaly fyzioterapeutka Jitka Chlupáčová a všeobecná sestra Dagmar Freundová a jejich ukázky posluchače nadchly. O tom, že široké možnosti využití výrobků Dr. Gaye v rehabilitaci posluchače zaujaly, svědčilo množství otázek, kterými přednášející v závěru odpoledne zahrnuli.

Už nyní proto organizátoři akce plánují další semináře, které se budou konat v některých z dalších českých lázní. Bližší informace o nich najdou zájemci na webových stránkách www.florence.cz v rubrice Kalendář akcí a informace o jednotlivých výrobcích Dr. Gaye na www.medinatur.cz.

Magda Hettnerová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si