Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2016

Rehabilitační centrum v berounské nemocnici oceňují odborníci i laici

Datum: 4. 4. 2016
Autor: Vlasta Dolejšová

Málokteré zdravotnické zařízení u nás se může pochlubit tím, že patří k nejlépe vybaveným. Rehabilitační centrum Rehabilitační nemocnice Beroun jedním takovým je. Kvůli jeho zázemí, nabídce služeb i přístupu k pacientům je vysoce hodnotí nejen samotní pacienti, ale i odborníci. A v čem tkví jeho úspěch? Především v komplexnosti nabízených služeb a ve vysoké úrovni přístrojového i personálního vybavení, které je řadí na špičku rehabilitačních zařízení nejen ve Středočeském kraji.

Rehabilitační centrum Rehabilitační nemocnice Beroun poskytuje všechny formy medicínské rehabilitace, a to jak lůžkovou, tak ambulantní formou. Konkrétně jde o všechny formy léčebné tělesné výchovy, manuální terapii, fyzikální terapii, ale i ergoterapii, vodoléčbu a služby klinického psychologa a logopeda. Nabízí lůžka včasné léčebné rehabilitace, která zajišťuje oddělení vnitřního lékařství včetně intenzivní péče v rámci akutní péče. Kromě toho má i ambulantní část včetně specializovaných ambulancí a fyzioterapie a také kvalitní protetickou provozovnu. Centrum má také k dispozici kineziologickou laboratoř určenou k objektivizaci i terapii poruch hybnosti, léčebný ultrazvuk, laser, magnetoterapii, rázovou vlnu, přístrojovou terapii otoků, krátkovlnnou diatermii, termoterapii, kryoterapii a mnoho dalšího. Mimo to nabízí i kvalitně vybavenou ergoterapeutickou dílnu, v níž pacienti vyrábějí pod dohledem ergoterapeutek z různých materiálů nevšední výrobky a pacientům je k dispozici i moderní tzv. cvičný byt vybavený speciální kuchyňskou linkou s nastavitelnou výškou, což je výhodné pro nácvik běžných domácích činností vozíčkářů.

Nejlepší zaměstnanci jsou odměňováni

Nejen Rehabilitační centrum, ale celá Rehabilitační nemocnice Beroun prošla od privatizace v roce 2007 rozsáhlou revitalizací, která přinesla nejen pacientům, ale i personálu moderní a komfortní zázemí. Pacientům Rehabilitačního centra je dnes k dispozici celkem 150 lůžek v jedno- až třílůžkových pokojích, které mají vlastní sociální zařízení a jsou vybaveny moderními elektricky polohovatelnými lůžky, televizí, možností připojení k internetu atd. Některé jednolůžkové pokoje mají navíc vlastní kuchyňský kout vybavený mikrovlnnou troubou, ledničkou, varnou konvicí a nabízejí výhled na berounskou kotlinu z balkónu či terasy. Náročnější klientelu uspokojí dva luxusně zařízené apartmány. O úrovni vybavení a služeb svědčí i fakt, že zařízení cíleně vyhledávají pacienti z celé republiky. Důvodem je nejen pěkné a moderní vybavení, ale i existence dalšího vyhlášeného pracoviště – Artroskopického centra, což přináší pacientům tu výhodu, že po zákroku mohou rovnou navázat komplexní rehabilitací, která není mnohde běžná.

„Velký podíl na úspěšnosti a oblíbenosti našeho centra má i to, co by nemělo při péči o pacienta chybět v žádné nemocnici, ale občas to bohužel stále ještě chybí – vlídné slovo, empatie, povzbuzení a úsměv,“ vysvětluje vrchní sestra Rehabilitačního centra Mgr. Michaela Chvalová. „Nejen lékaři, ale hlavně sestry a sanitáři, kteří s pacienty tráví nejvíce času, dávají do péče o pacienty opravdu vše. Svědčí o tom řada pochvalných dopisů, které nám přicházejí. Na druhou stranu majitel nemocnice dokáže personál ocenit. Všichni zaměstnanci mají k dispozici fitness centrum, bazény, masáže a mohou navštěvovat i hodiny jógy. Deset nejlepších zaměstnanců, kteří jsou vybráni v anketě svými kolegy, pak každoročně získává poukaz na zájezd k moři pro dvě osoby,“ popisuje Mgr. Chvalová.

O úrovni vybavení a služeb svědčí i fakt, že zařízení cíleně vyhledávají pacienti z celé republiky
Bazén pro cvičení ve vodě je vybaven rehabilitačním chodníkem s výškově nastavitelným dnem
fota: Rehabilitační nemocnice Beroun

Klienti mohou absolvovat cvičení jako kosmonauti

Rehabilitační centrum bylo budováno po etapách od roku 2009. Od roku 2011 sídlilo ve vlastní rekonstruované budově s kapacitou 40 lůžek, v roce 2012 pak byla rekonstruována druhá budova, s níž je dnes centrum propojeno, ve které vznikla další lůžka a prostory pro ambulantní rehabilitaci. V rámci třetí etapy byla v loňském roce dokončena přístavba k druhé zrekonstruované budově, v níž jsou zmíněné jednolůžkové pokoje a apartmány. Kromě toho zde vznikla kompletní vodoléčba s bazénem pro cvičení ve vodě, s rehabilitačním chodníkem s výškově nastavitelným dnem a s dalším bazénem, který má zabudované trysky a je svého druhu u nás unikátní. Nechybí ani moderní sauna a přibyly i dvě velké tělocvičny, z nichž jedna je vybavená řadou špičkových rehabilitačních a cvičicích přístrojů. Mezi ně patří např. přístroje DAVID, které jsou vybaveny testovací a monitorovací jednotkou, jež umožňuje během cvičení sledovat na obrazovce správné posilování jednotlivých částí těla. V této tělocvičně je také řada fitness cvičicích přístrojů HUR. Výcvik letců a kosmonautů připomíná přístroj 3D SPACE CURL, jenž umožňuje třídimenzionální cvičení a je vhodný pro posílení stabilizačního systému páteře, zlepšení rovnováhy a koordinace pohybu. V tělocvičně je i „kardiozóna“ s běhacími pásy, cyklotrenažéry a steppery, a nechybí ani odpočinková zóna, v níž mohou klienti využívat moderní suchou masážní vanu VELUS JET. To vše pod dohledem fitness trenéra a fyzioterapeuta. Během rekonstrukce budov vznikly i nové šatny pro personál a jídelna pro pacienty s útulnou kavárnou. Oázou klidu je pro pacienty i rozlehlý nemocniční park, v němž byly v rámci revitalizace vybudovány altány a lavičky, sloužící pacientům k relaxaci a odpočinku. Nově tu vznikly i různé typy povrchů a překážky pro nácvik všedních pohybových aktivit, zejména pro pacienty Rehabilitačního centra.

K hospitalizaci je Rehabilitační centrum schopné přijímat především pacienty po ortopedických operacích (především po implantaci TEP a po artroskopických operacích), po traumatologických operacích a operacích páteře, pacienty s neurologickými poruchami – zejména po cévních mozkových příhodách, ale i s kořenovými syndromy, s onemocněním kloubů ovlivnitelným konzervativními metodami, ale i s jinými diagnózami, jejichž funkční stav je ovlivnitelný postupy rehabilitačního lékařství.

A proč je takovéto centrum právě v Berouně? „Rehabilitační a fyzikální medicína patří v současnosti mezi prosazující se lékařské obory, které získávají čím dál větší uplatnění. Rehabilitační centrum bylo vybudováno v souladu s privatizačním projektem a výsledkem výběrového řízení na smlouvy se zdravotními pojišťovnami,“ vysvětluje primář centra MUDr. Ondřej Horáček, Ph.D. „K rozhodnutí věnovat se v Berouně hlavně rehabilitaci vedla i absence lůžek včasné léčebné rehabilitace ve Středočeském kraji a jejich nedostatek v celé ČR. Také členění a umístění nemocnice s velkým parkem je ideální pro provozování rehabilitační nemocnice a hlavně majitel nemocnice Ing. Sotirios Zavalianis byl schopen a ochoten investovat do nemocnice částky v řádu mnoha set miliónů korun,“ dodává MUDr. Horáček s tím, že pomyslnou třešničkou na dortu, která završila snahy o vybudování moderního zdravotnického zařízení, bylo získání akreditace v loňském roce.

Vlasta Dolejšová, mluvčí Rehabilitační nemocnice Beroun, www.nemocnice-beroun.cz

 
  • tisk
  • předplatit si