Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2016

Když není práce protkaná láskou, je zbytečná (Matka Tereza)

Datum: 2. 5. 2016
Autor: Magda Hettnerová

Dnešní medicínu si už ani neumíme představit bez nejrůznějších nástrojů a přístrojů. Fonendoskop patří v našich představách k lékaři v bílém plášti stejně neodmyslitelně jako třeba k dělníkovi lopata nebo k řidiči volant. Každý z těchto přístrojů má svou historii a vývoj většiny z nich se stále ještě nezastavil.

V moderní medicíně se objevují stále novější, sofistikovanější a přesnější nástroje a přístroje, které slouží ať už k diagnostice, či k léčbě. S tím, jak rychle jde dopředu jejich vývoj, stoupají i nároky na technické znalosti a dovednosti nejen lékařů a sester, ale i dalších nelékařských zdravotnických pracovníků.

Proto jsme přístrojové technice ve zdravotnictví věnovali toto květnové číslo časopisu Florence. Dočtete se v něm například, jak by měla vypadat správná dezinfekce tabletů, mobilů a dalších nových technologií, které jsou využívány ve zdravotnických zařízeních, jak hodnotí kvalitu svého života pacienti s implantovaným kardiostimulátorem nebo jak se vyvíjela umělá plicní ventilace. Nechybějí samozřejmě ani zprávy z konferencí, články z praxe či recenzované články.

A protože květen je měsíc, v němž si připomínáme výročí narození Florence Nightingalové a společně s ním slavíme i Mezinárodní den ošetřovatelství, přeji vám, ať nejen tento den prožijete co možná nejlépe a ať vám vaše práce přináší i přes všechen stres a potíže stále radost a uspokojení. Neboť jak napsal španělský spisovatel Miguel de Cervantes: „Zdraví a veselá mysl jsou zdrojem krásy.“ Ať jste tedy co nejkrásnější.

Přeji vám hezké čtení,

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si