Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2016

Nech brouka žít…

Datum: 13. 6. 2016
Autor: Magda Hettnerová

Šest až deset miliónů. Tolik druhů hmyzu se předpokládá, že existuje na zeměkouli, a je možné, že právě hmyz tu představuje až 90 % všech živých forem. S hmyzem se potkává člověk dnes a denně, i když si to ani neuvědomuje. V některých částech světa patří dokonce k oblíbeným lahůdkám a jeho konzumace se v posledních letech stává hitem i u nás. Pokud tedy máte zájem, můžete ochutnat například oříškovou chuť mravenců nebo si místo celozrnného chleba dát moučné červy a k nim housenky soumračníků, kteří údajně chutnají jako škvarky.

Hmyz si však našel i cestu do zdravotnictví, a to už před mnoha tisíci let. Larvy, které pomáhaly vyčistit hnisající a nekrotické rány, používali již staří Řekové. My se k této terapii dnes znovu vracíme. O tom, jak tato léčba, známá jako maggot terapie, probíhá a jaké jsou její výsledky, se můžete dočíst v tomto červnovém čísle našeho časopisu. Věnovali jsme je nejen hojení ran, ale i geriatrii, takže v rubrice Odborné téma najdete např. informace o Smyslové aktivizaci, výzkumné sdělení o kvalitě života seniorů v domovech pro seniory a dozvíte se i, co se skrývá pod pojmem „křehká“ nebo „zranitelná populace“. Nechybějí samozřejmě ani další naše pravidelné rubriky, na které jste zvyklí, jako jsou zprávy z konferencí či historie. Ujít byste si neměli nechat ani například zajímavou kazuistiku muže s karcinomem prsu nebo další díl našeho miniseriálu o cévních vstupech – oba tyto články najdete v rubrice Praxe.

Přeji vám hezké čtení,

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si