Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2016

Nic zde není tak trvalé jako pomíjivost (Alexander Fleming)

Datum: 12. 9. 2016
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Všechny věci jsou pomíjivé a ty příjemné navíc utíkají nějak rychleji, než je člověku milo. To samozřejmě platí i o dovolených a letních prázdninách, které utekly jako voda a my opět stojíme na začátku nového školního roku. Děti usedají do školních lavic, dospělým se znovu naplno roztáčejí kola práce a povinností a vzpomínky na léto pomalu blednou.

Pro ty, kdo letos cestovali jen prstem po mapě, máme dobrou zprávu. Za hranice naší země se mohou podívat společně s tímto zářijovým číslem našeho časopisu. Dozvědí se v něm nejen, jak se žije a pracuje sestrám jižně za Kavkazem, ale prostřednictvím zážitků českého medika se podívají i na to, jak vypadá intenzivní péče v podmínkách rovníkové Afriky. Z opačné strany se pak dozvědí, jak se u nás žije a pracuje cizinkám, které našly práci v českém zdravotnictví. Konkrétně o tom pohovoří Bc. Yuliya Sedeshova, která přišla do ČR před devíti lety z Ukrajiny a poté, co vystudovala na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, našla místo na jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze.

Cizí kraje však nejsou jediným spojovacím článkem tohoto čísla. Odborné téma jsme tentokrát věnovali intenzivní péči a urgentní medicíně, a tak se v něm můžete dočíst např. kazuistiku pacienta, který utrpěl zranění horních končetin a očí při výbuchu varny pervitinu, nebo pacientky, které život zachránily její potíže s očima. Nechybějí samozřejmě ani další naše pravidelné rubriky, jako jsou recenzované články, články z praxe a mnoho dalšího.

Přeji vám hezké čtení a klidný začátek nového školního roku.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si