Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2017

Nové lůžko LINET představily baletky Národního divadla

Datum: 23. 1. 2017
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Dokonalá, krásná a inteligentní. To není charakteristika nějaké ženy, ale nového lůžka Eleganza 5 z dílny české firmy LINET spol. s r. o., které firma představila na slavnostním večeru v úterý 16. listopadu 2016 v hotelu Hilton v německém Düsseldorfu.

Místo konání akce nebylo náhodné. V době od 14. do 17. listopadu 2016 se totiž v Düsseldorfu konal nejrozsáhlejší lékařský veletrh světa Medica a firma LINET, která se jej každé dva roky účastní jako vystavovatel, tu tentokrát hostovala na stánku firmy BORCAD Medical, jejíž většinový podíl na začátku října 2016 akvírovala. Na stánku bylo k vidění lůžko Image 3w, porodnické lůžko AVE, Pura a gynekologické křeslo.

Slavnostní večer se nesl v barvách černé a bílé. Pro kreativní kampaň k lůžku Eleganza 5 se totiž firma LINET spojila se světoznámým fotografem Robertem Vanem, který pro ni nafotil černobílé fotografie baletek Národního divadla v Praze. „Cítím se velmi poctěn, že jsem dostal příležitost fotit launchovací kampaň Eleganzy 5. Věřím, že tento produkt je perfektním vyjádřením spojení krásy a elegance,“ uvedl Robert Vano. A proč zrovna baletky? „Dlouho jsme hledali kreativní koncept, který by představil lůžko Eleganza 5 v jiném měřítku, v jiném a originálním rozměru. Zaujala nás fotografie Roberta Vany, na níž mužská ruka objímá lýtko baletky. Pohyb baletek, jejich křehkost, ladnost a různé polohy, které dokáží svým tělem vyjádřit, dokonale odpovídá našemu lůžku a mužská ruka je zase symbolem naší firmy. Symbolem jistoty, síly, stability a kredibility, naší inovace, a to vše dohromady tvoří harmonický celek. To, co jsme označili jako Innovation with human touch,“ vysvětlil jednatel a generální ředitel firmy LINET Ing. Tomáš Kolář. Pět fotografií Roberta Vana, z nichž každá vyjadřuje jeden z inovativních prvků lůžka Eleganza 5, bylo také v rámci slavnostního večera vydraženo zaměstnanci společnosti LINET Group. Výtěžek v hodnotě 7200 eur pak firma věnovala neziskové organizaci Člověk v tísni.

V průběhu večera bylo postupně představeno pět inovativních prvků, které daly lůžku Eleganza označení 5. Jedná se o inovativní technologii rámu lůžka, která sestrám výrazně usnadňuje práci např. při manipulaci s pacientem nebo při stlaní postele, čímž jim ulehčuje od těžké fyzické námahy. Dále je to bezpečnost lůžka, kterou mj. zajišťuje i motorizované kolečko i-Drive Power, které nejenže umožňuje jízdu lůžka bez jakékoli fyzické námahy ošetřovatelského personálu, ale navíc lůžko samo zabrzdí, zůstane-li po delší dobu odbrzděné. Třetí inovací je patentovaný systém Mobilift®, který společně s laterálním náklonem a ergonomickými bočními lištami usnadňuje vstávání pacienta až o 50 %. Čtvrtou inovací je pak multisektorová konstrukce rámu, která poskytuje neomezené možnosti polohování pacienta, včetně polohy vsedě, čímž nejen zlepšuje efektivitu ošetřovatelské péče, ale i zvyšuje pohodlí pacienta, a poslední inovací je konektivnost.

„Největší inovace, kterou se lůžko Eleganza 5 liší od našich ostatních výrobků, paradoxně není vidět,“ upozornil Ing. Tomáš Kolář. „Spočívá totiž v jeho technologickém vybavení. Dnes je velmi moderní Internet of Things a toto je reálný Internet of Things, neboť toto lůžko se dokáže připojit na internet, ať už s pomocí wi-fi, nebo kabelu, a vy tak můžete veškerá snímaná data sdílet například prostřednictvím cloudu, posílat online na monitor nebo na chytré mobilní zařízení, na telefon a podobně,“ vysvětlil. Tuto funkci zajišťuje BedMonitor, kterým je postel vybavena a který snímá veškeré důležité informace o pacientovi (např. váhu, teplotu, dech apod.) a následně je odesílá na chytré zařízení, mobilní telefon apod. Zdravotníci tak mohou mít své pacienty kdykoli pod dohledem.

Lůžko také poskytuje podmínky pro rentgenování bez nutnosti manipulace s pacientem. Zejména vysocí pacienti ocení možnost elektrického prodloužení lůžka a pomyslnou třešničkou na dortu je pak USB slot, který může sloužit například k dobíjení mobilních telefonů.

Lůžko Eleganza 5, které bylo představeno v Düsseldorfu, je určeno především pro intenzivní péči
fota: LINET

Lůžko Eleganza 5, které se na trhu objeví teď v zimě, je podle slov Ing. Koláře určeno zejména pro pacienty na intenzivní péči. Svým vybavením však umožňuje, aby na něm pacient strávil celou dobu hospitalizace. Tím však řada Eleganza nekončí. „Toto je první lůžko z celé řady,“ řekl generální ředitel Ing. Kolář. „Letos budou představena ještě lůžka Eleganza 3, 4 a 5+. Ta budou postavena na podobném základě, ale měla by pokrývat celé spektrum od standardních oddělení až po intenzivní péči. Eleganza 5+ by se pak měla lišit od Eleganzy 5 ještě vyspělejší technologií a většími možnostmi konektivity,“ popsal.

Lůžka ocení kromě pacientů především sestry, kterým by měla výrazně usnadnit práci. „Práce sestry ve zdravotnictví je velmi fyzicky náročná a může být i nebezpečná, dokonce více než ve stavebnictví. Během jedné směny zvedne sestra až 1,8 tuny! Ročně dosahují jen v USA náklady spojené s problémy zad sester sedmi miliard dolarů. To chce Eleganza 5 změnit,“ dodal produktový manažer firmy LINET Pavel Pospíšil, který se na vývoji lůžka podílel.


Rozhovor

S jednatelem a generálním ředitelem LINET spol. s r. o. Ing. Tomášem Kolářem

Co podle vás zdravotníci na lůžku Eleganza 5 ocení nejvíce?

Možná to bude znít paradoxně, ale já si myslím, že design. Ten je totiž podle mě velmi důležitý, protože otevírá srdce. To, jak toto lůžko vypadá, navazuje atmosféru solidnosti – že to bude něco, co bude fungovat a pomáhat. A pak to jsou samozřejmě věci, které pomáhají nejvíc sestrám při jejich těžké práci, zejména při manipulaci s pacientem. Lůžko je vybaveno laterálním náklonem, který pomáhá při mobilizaci pacienta, a má i speciální patentovaný systém Mobilift®, díky kterému dokážete i těžkého pacienta s minimální námahou postavit na nohy. Samozřejmostí je také schopnost snížení rizika dekubitů.

 

Kolik bude Eleganza 5 stát?

Cena se bude pohybovat od sedmi do dvanácti tisíc eur. Lůžko Eleganza 5 je určeno pro celou naši globální síť, ale protože se jedná o vyšší segment lůžka, tak největší trh je pro něj bez debat v USA. Ale poptávku po této kategorii lůžek máme z celého světa a najdeme je i u nás, v České republice.

 

V říjnu loňského roku jste provedli akvizici většinového podílu ve společnosti BORCAD Medical, co si od toho slibujete?

BORCAD Medical je firma, která je na našem trhu už pětadvacet let a vyrábí naprosto skvělé produkty s vysokou přidanou hodnotou. Je to úplně top v segmentu, ve kterém se pohybují, a jejich produkty jsou navíc krásné. Já sám jsem se do nich zamiloval na první pohled. Proto si myslím, že jejich produkce se naprosto hodí do našeho portfolia, a to, co od toho očekáváme, je, že se nám rozšíří nabídka i v tomto specializovaném segmentu, jako je gynekologie, a my tak budeme moci našim stávajícím klientům poskytnout ještě více služeb a širší nabídku produktů.

 

Magda Hettnerová, redakce Florence, s využitím TZ

 
  • tisk
  • předplatit si