Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2017

Povánoční redukce hmotnosti? Nenechte se ovlivnit módními dietami

Datum: 23. 1. 2017
Autor: Mgr. Tamara Starnovská

Ortorexie znamená podle slovníku cizích slov závadu či poruchu příjmu potravy (stravování), chorobný strach z konzumace nezdravých potravin a závislé, extrémní až patologické zaujetí zdravou a biologicky čistou výživou. Počet lidí, kteří touto méně známou poruchou příjmu potravy trpí, významně roste.

Žijeme v době, která je zaměřená na výživu a v níž významně přibývá osob s poruchami příjmu potravy. Jsme trvale pod palbou informací o tom, které potraviny patří mezi „superpotraviny“, jaké jsou metody hubnutí českých a světových celebrit či jak je důležité zaměřit se na výživu. Jen minimálně se však dozvíme o racionálním chování a o tom, že člověk je všežravec, a proto potřebuje velmi široký sortiment potravin, aby se nedostal do deficitu některé nezbytné složky výživy.

Zejména v ženské společnosti je oblíbeným tématem konverzace výživa ve spojení s redukčními postupy. Můžeme se tak setkat např. s otázkami:

  • Jíte dělenou (bezlepkovou, paleo) stravu?
  • Už jste zkusila raw dezert XY?
  • Jím jen pečivo s chia semínky, je zdravější…
  • Nejím žádné výrobky s barvivy!
  • Jím jen odpoledne (popř. ráno, za úplňku apod.)

 

Z výše uvedeného si prosím neberte příklad, protože všechny uvedené varianty mají nějaký zdravotní „zádrhel“!

Zásadní otázky jsou totiž jiné:

  • Kolik máte energie ve stravě?
  • Jakou skladbu živin má vaše obvyklé stravování?
  • Kolik a jakých vitaminů a minerálních látek máte ve stravě?
  • Kolikrát denně jíte a kdy?
  • Co víte o autorovi výživového doporučení, redukční diety?
  • Proč je to doporučováno?
  • Jaké to má výsledky?
  • Kde to vzniklo?
  • Jaké jsou s tím objektivní zkušenosti?

 

Překvapivě snadno totiž bez ohledu na dosaženou kvalifikaci či odbornost podléháme skupinovému, „davovému“ chování a bez logické rozvahy začneme realizovat to, co je aktuálně módní, populární či prostě jen „in“.

Po rozumném zvážení by nás jistě nenapadlo zkoušet hubnout například pomocí vody s citrónem nebo jablečným octem na lačno. Pokud takové postupy bude někdo dodržovat opravdu důsledně, podráždí si sliznici trávicího traktu a způsobí si zdravotní obtíže. V jejich důsledku pak opravdu zhubne, ale o tom se původní doporučení nezmiňovalo.

V rámci souvislé praxe studentek bakalářského studijního programu Nutriční terapeut Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Lenky Jurášové, Andrey Neradové, Venduly Večeřové a Pavlíny Zemenové jsme pro vás připravily přehled aktuálně nabízených redukčních diet s jejich krátkým odborným zhodnocením.

 

Přehled módních diet a pravda o nich

 

RAW STRAVA (FOOD)

Raw neboli syrová, „živá“ strava je taková, která neprošla tepelným zpracováním (zahřátím nad 45 °C). Raw food v praxi znamená stravování především plody ovocných stromů a keřů, zeleninou, divokými bylinami, oříšky a semínky, mořskými řasami = syrovou rostlinnou stravou. 

Příklad jídelníčku:

Snídaně: vlažná voda (cca 0,5), koktejl z ovoce, listové zeleniny + nějaký přídavek (Goji, chia, chlorela)

Svačina: šťáva z mladého ječmene a pár kusů ovoce.

Oběd: se liší podle ročních období. V létě to může být ovoce či ovocné smoothie, v zimě pokrmy např. z pohanky či pomazánky s krekry a zeleninou.

Svačina: sladký krém, čokoláda, tyčinka, sušené ovoce. Někdy vše dohromady.

Večeře: je podobná či stejná jako oběd. Př. salát s mořskou řasou a se semínkovými krekry, kaše z chia semínek aj.

Před spaním: šťáva z mladého ječmene a chlorela.

Hodnocení: Tato strava nabízí jen velmi úzký sortiment potravin, které jsou vzhledem k jejich zpracování (resp. nezpracování) hůře stravitelné. Tudíž i živiny v nich obsažené jsou pro tělo hůře využitelné. Teplota zpracování do 45 °C představuje riziko z hygienického hlediska, neboť umožňuje přežití a pomnožení kontaminujících bakterií. Rizikem je i možný obsah plísní či jejich toxinů. Významný nárůst množství vlákniny ve stravě často vyvolává trávicí obtíže. Výrazné je i riziko nedostatku základních živin. Chybějí zejména biologicky optimálně využitelné (plnohodnotné) bílkoviny, mnohé vitaminy a minerální látky.

 

RÝŽOVÁ DIETA

Tato dieta je prezentována především jako očistná a detoxikační. Doporučená délka jejího trvání je 3 až 10 dní. Aby byla tato dieta účinná, je třeba si připravovat pokrmy výhradně z rýže – není však povolena klasická bílá (!), pít dostatek tekutin a dodržovat vhodný pravidelný denní a spánkový režim. Také je třeba dietu doplnit o pravidelný pohyb, který má samozřejmě velký vliv na snížení hmotnosti. Rýže se při této dietě smí denně konzumovat jen v omezeném množství – mezi 200 až 250 g rýže v suchém stavu. Měla by být rozdělena do pěti dávek. V jeden den by neměla být kombinována zelenina s ovocem. Zakázané jsou při ní mléčné výrobky, maso (kromě omezeného množství libového drůbežího či rybího masa), alkohol, káva a ochucené vody. K pití je doporučována neochucená neperlivá voda.

Příklad jídelníčku:

1. den: 5× rýže s bylinkami

2. den: 5× rýže, 1× 100 g vařeného kuřecího masa, 1 porce zeleniny

3. den: 5× rýže, zelenina, 1–2 porce vařeného rybího či kuřecího masa

4. den: 4× rýže, 1× rýžová kaše, zelenina, 1 porce kuřecího nebo rybího masa, menší množství nízkotučného sýru

Hodnocení: Tato dieta nabízí zcela jednostranný jídelníček s nízkou nutriční i energetickou hodnotou. Při jejím vícedenním dodržování hrozí riziko nechutenství. Jedná se o typický příklad stravování, které po návratu k původnímu způsobu stravování vede k „jo-jo efektu“.

 

AMERICKÁ DIETA

Americká dieta trvá 14 dnů. Je založena na jednoduchém principu – omezení dávky kalorií. Obsahuje tři nevelká jídla denně. Při americké dietě se doporučuje jíst v přesně vymezené hodiny předepsané dávky jídla. Snídá se v 8 hodin ráno, ve 12 hodin se obědvá a v 18 hodin večeří. K přísnému režimu patří také pitný režim – každý den je třeba vypít alespoň tři litry neslazené vody. Americká dieta se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem, chudokrevností nebo onemocněním ledvin.

Příklad jídelníčku:

1. den: šálek kávy, 1 kostka cukru, 2 vejce uvařená natvrdo, dušený špenát, 1 rajče, 1 velký biftek, zeleninový salát s citronovou zálivkou

2. den: šálek kávy, 1 kostka cukru, 1 velký steak, zeleninový salát s citronovou zálivkou, 1 ovoce, 150 g šunky, 1 bílý jogurt, kostka cukru

3. den: šálek kávy, 1 kostka cukru, 1 plátek chleba (bez ničeho), vařené zelí (květák, chřest, kapusta), 2 vejce uvařená natvrdo, 1 plátek šunky, zeleninový salát s citrónem

4. den: šálek kávy, 1 kostka cukru, 1 plátek chleba (bez ničeho), 1 vejce natvrdo, 1 plátek sýra (Eidam), 1 mrkev, 1 ovocná přesnídávka, 1 bílý jogurt

5. den: mrkvový salát (nastrouhaná mrkev s citronovou šťávou), 1 větší kus ryby nebo střední kuře, 1 velký steak, zeleninový salát

6. den: šálek kávy, 1 kostka cukru, 1 plátek chleba (bez ničeho), 1 grilované kuře, zeleninový salát, 2 vejce natvrdo, 1 velká mrkev

7. den: šálek kávy, 1 kostka cukru, 1 grilované kuře, 1 ovoce

8. – 13. den: je stejný jako 1. – 6. den

Hodnocení: Skladba potravin je pro českého konzumenta spíše neobvyklá. Některá jídla vyvolají pocit hladu (káva s cukrem, plátek chleba), některá zasytí (samotné bílkovinné potraviny). Kombinace potravin a jejich množství během diety (například množství vajec natvrdo) je velkým rizikem vzniku zažívacích potíží, případně žlučníkové koliky.

DUKANOVA DIETA

V Dukanově dietě není jídelníček striktně určený. Na výběr je ze 100 potravin, které si může konzument kombinovat podle svých představ při dodržení základních zásad.

V této dietě je omezen příjem cukrů (sacharidů). Základem jsou potraviny bohaté na bílkoviny. Zpočátku jsou jen „bílkovinné dny“, které následně vystřídají „zeleninové dny“, které se dodržují až do doby, než dojde ke snížení hmotnosti na požadovanou úroveň. Pak lze postupně přidávat i oblíbená jídla a v závěrečné fázi této diety je možné jíst téměř cokoli, pokud jeden den v týdnu zůstane „bílkovinný“. Důležitým pravidlem je jíst alespoň jednou denně otruby. Pitný režim se doporučuje od 2 do 3 litrů tekutin denně – základem je čistá voda. Pohybová aktivita na podporu hubnutí je požadována v délce alespoň 30 minut denně (např. kolo, brusle, běh, chůze, tanec aj.).

Dukanova dieta je rozdělena do čtyř fází:

  • fáze (útočná): V první fázi Dukanova programu je důležité „prudce“ změnit jídelníček. Povoleno je jíst zejména bílkoviny a otruby. Tato fáze trvá 10 dnů. Povolené potraviny jsou maso a ryby, vejce, nízkotučný jogurt, nízkotučné mléko, nízkotučný sýr a tvaroh, otruby a chléb z otrub.
  • fáze (střídavá): V této fázi se střídají bílkovinné dny (z první fáze) s bílkovinno-zeleninovými dny (lze přidat jakoukoli zeleninu kromě brambor). Zůstává požadavek na konzumaci otrub alespoň jednou denně a 30 minut pohybu. Tuto fázi je třeba dodržovat, dokud konzument nezhubne na požadovanou hmotnost. Povolené jsou potraviny z první fáze + zelenina: špenát, okurky, rajčata, paprika, brokolice, zelí, kedlubna, kapusta, cibule, mrkev, dýně, cuketa, lilek.
  • fáze (udržovací): Tuto fázi je třeba dodržovat následovně – za každý zhubnutý kilogram deset dní. Při zhubnutí 10 kilogramů je tedy nutné dodržovat tuto fázi 100 dní. V této fázi je možné přidat další potraviny, ale jeden den v týdnu musí zůstat čistě bílkovinný. Povoleny jsou potraviny z první a druhé fáze + 1 ovoce denně (kromě banánů), 1x denně plátek celozrnného pečiva, 2x týdně těstoviny nebo rýže, 2x týdně libovolné jídlo.
  • fáze (stabilizační): V této době je již možné jíst všechno, ale stále s mírou. Jeden den v týdnu musí zůstat bílkovinný a zapomínat by se nemělo ani na otruby, pohyb (nemusí být každodenní) a pitný režim.

 

Příklad jídelníčku:

Snídaně: jogurt, tvaroh, ovesné otruby, omeleta, čaj, káva (bez cukru), prsní šunka

Svačina: jogurt, šunka, káva nebo čaj bez cukru

Oběd: losos, kuřecí prsa, králík, rybí filé

Svačina: tuňákový salát, koláčky z ovesných otrub, jogurt

Večeře: grilovaná ryba nebo kuřecí prsa, chléb z otrub se šunkou

Hodnocení: Tato dieta s sebou nese vysoké riziko plynoucí z intenzivní konzumace otrub. Chybějí v ní dávky potravin, takže ani nelze zhodnotit množství vlákniny v této stravě obsažené, což kromě rizik zažívacích potíží také sníží využitelnost živin ve stravě obsažených. V první fázi, pokud skutečně dojde k výraznému omezení dosavadního jídelníčku, je třeba počítat s velkým hladem a zácpou. Obecně pak s únavností z důvodu značného nedostatku sacharidů. Tento režim počítá s dlouhodobým dodržováním, které v souvislosti s povoleným sortimentem potravin není naštěstí reálné.

 

MELOUNOVÁ DIETA

Tato dieta slibuje redukci 3–7 kilogramů za deset dní. Jedná se o drastickou hladovou dietu, při níž se po celou dobu trvání konzumuje pouze meloun. Lze při ní kombinovat různé druhy melounů. Neuvádí se však celková dávka melounu na den.

Hodnocení: Jedná se o skutečně drastickou dietu, kterou 10 dní vydrží jen málokdo. Je deficitní na všechny živiny, dodá pouze vodu a rychle využitelné jednoduché sacharidy. V prvním období lze při jejím dodržováním očekávat sklon k průjmům. Jakmile se konzument vrátí k původnímu stravování, dojde rychle k „jo-jo efektu“.

 

Závěr

Většina výše uvedených populárních redukčních diet má za cíl rychlý úbytek hmotnosti, jehož důsledkem je v naprosté většině „jo-jo efekt“. Všechny tyto diety totiž jsou zaměřeny pouze na jídlo či potraviny, ovšem neřeší celkový režim hubnoucího člověka ani nezohledňují možná zdravotní rizika. Vesměs vedou k deficitu nutrientů a snížení svalové hmoty. Pokud tedy chcete opravdu bezpečně a dlouhodobě řešit svou hmotnost (a to nejen v otázce redukce, ale i přibrání), poraďte se s odborníky – nutričními terapeuty.

 

Mgr. Tamara Starnovská, vedoucí nutriční terapeutka, Centrum výživy, Thomayerova nemocnice Praha

 
  • tisk
  • předplatit si