Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2017

Sestra v nechtěné roli „filmové hvězdy“

Datum: 23. 1. 2017
Autor: MgA. Kateřina Havelková

Máte problém s kolegy, nadřízenými nebo pacienty? Nevíte, kam se obrátit pro radu? K dispozici je vám Kancelář Ombudsmana pro zdraví, jejímž zřizovatelem je Nadační fond Stránský. Tato kancelář funguje na stejném principu jako veřejný ochránce práv (ombudsman), na kterého se můžete obrátit v případě, že se ocitnete ve sporu s úřady, nebo jako spotřebitelské organizace, které vám poskytnou pomoc v případě sporu s obchodníkem. Kancelář Ombudsmana pro zdraví poskytuje bezplatné poradenství zejména v oblasti zdravotního práva.

Odpovědi na některé své otázky možná najdete i v kazuistikách, které budou na stránkách časopisu Florence v následujících měsících pravidelně vycházet.

 

Kazuistika

Pořizování audio- a videonahrávek zdravotníků při poskytování zdravotní péče

Dotaz: Hned po příjmu na plánovanou operaci vytáhl pan V. K. tablet a začal si všechno točit. Prý na památku a taky tak trochu pro jistotu, kdyby třeba nebylo něco v pořádku. „Smí se to vůbec?“ zajímaly se sestřičky, které se tak vlastně staly nedobrovolnými herečkami.

Na pořízení záznamu, tentokrát pouze zvukového, se nás zeptala i pacientka paní H. U. Ta si chtěla nahrát lékařku, která pro jejího zaměstnavatele vykonává pracovnělékařské služby a dává oběma stranám rozlišné informace o zdravotním stavu paní H. U.

Odpověď: Pokud by takový záznam měl být opravdu jen na památku, jak říkal pan V. K., pak by podle občanského zákoníku potřeboval k natáčení souhlas každého, koho by na videu zachytil a u něhož by podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost. Toto udělené svolení lze kdykoli odvolat. Kdyby však chtěl pacient záznam pořídit či využít k tomu, aby chránil svá práva nebo práva jiných osob, pak by teoreticky žádný souhlas nepotřeboval. Tuto situaci zpřesnil Ústavní soud České republiky, který řekl, že použitelnost záznamu rozhovoru pořízeného soukromou osobou bez vědomí nahrávané osoby jako důkazu je v příslušném řízení závislé na poměřování chráněných práv a zájmů, které se v této soukromé sféře střetávají. Ústavní soud dále judikoval, že zásah do práva na soukromí osoby, jejíž mluvený projev je zaznamenán, je ospravedlnitelný zájmem na ochraně slabší strany právního vztahu, jíž hrozí závažná újma (včetně např. ztráty zaměstnání). Opatření jediného nebo klíčového důkazu touto cestou je analogické k jednání za podmínek krajní nouze či dovolené svépomoci. Záznam však nesmí být využit nepřiměřeným způsobem v rozporu s oprávněnými zájmy člověka.

Řešení: Nelze tedy paušálně říci, zda je pacient oprávněn nahrávat si vás preventivně při poskytování služeb či dalším ošetřování. Je ovšem možné uvažovat o nahrávce ve chvíli, kdy se pacient domnívá, že mu hrozí nějaká újma. Měl by to být však schopen zdůvodnit.

 

MgA. Kateřina Havelková, ředitelka Kanceláře Ombudsmana pro zdraví


Více o
Kancelář Ombudsmana pro zdraví

Obrátit se na tuto kancelář pro bezplatné poradenství může každý, a to i např. v případech profesních sporů s nadřízenými nebo pokud má pocit diskriminace, bojuje-li se šikanou či sexuálním harašením apod., a to jak ve vztahu s pacientem, tak i kolegou. Kancelář vám pomůže objasnit i vaše kompetence v rámci řešení případných konfliktů s pacienty či jejich příbuznými a řadu dalších témat.

Podnět lze podat:

1. prostřednictví formuláře na www.ombudsmanprozdravi.cz (vyberte ten pro fyzické osoby);

2. e-mailem na ochrance@ombudsmanprozdravi.cz;

3. osobně na adrese Kancelář Ombudsmana pro zdraví, Národní 9, 110 00 Praha 1, úřední hodiny: středa 9:00 – 11:30 a 13:00 – 17:00;

4. klasickou poštou na výše uvedenou adresu;

5. telefonicky na tel. 222 075 103 (pokud není nikdo přítomen, je k dispozici záznamník).

K vzájemnému předávání zkušeností a k diskuzi pak slouží Facebook Kanceláře Ombudsmana pro zdraví a Twitter s adresou @OmbudsmanZdravi.cz.

 
  • tisk
  • předplatit si