Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2017

Uplatnění adiktologa v nemocniční péči

Datum: 9. 10. 2017
Autor: Mgr. Kateřina Mladá

Adiktologie je obor zabývající se návykovými látkami a závislostním chováním. Mezi nelékařskými zdravotnickými profesemi je tento obor nováčkem, který se však velmi rychle a progresivně rozvíjí.

Tento rozvoj, nasedající mimo jiné na zhoršování závislostní problematiky v obecné populaci, je hlavním důvodem, proč dnes adiktologové nacházejí stále větší uplatnění v širokém spektru pomáhajících služeb. Například v oblasti zdravotních služeb se nově můžeme setkat s působením adiktologa ve velkých zdravotnických zařízeních typu všeobecných nemocnic.

S pacienty, kteří potřebují adiktologickou péči, se lze v nemocnici setkat téměř na každém oddělení. Z posledních zkušeností se v nemocniční péči setkáváme především s pacienty s problémovým užíváním legálních návykových látek. Patří mezi ně kuřáci, alkoholici a lidé užívající návykové léky. Výjimkou však nejsou ani lidé užívající nelegální návykové látky, např. pervitin, opiáty, marihuanu atd. Adiktolog se také věnuje tzv. návykovému chování (nelátkové závislosti), kam řadíme patologické hráčství.

Adiktolog se také věnuje tzv. návykovému chování (nelátkové závislosti), kam řadíme patologické hráčství
foto: Profimedia

Kazuistiky

Jakým způsobem a komu může adiktolog konkrétně pomoci, nejlépe ilustrují následující kazuistiky. Kazuistiky vycházejí z praxe adiktologa v Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici v Praze.

Alena, 59 let, alkoholička

Pacientka je hospitalizována na psychiatrickém oddělení z důvodu dekompenzace úzkostně-depresivní poruchy. Během anamnestického rozhovoru s psychiatrem je zjištěno nadměrné užívání alkoholu, na základě čehož žádá psychiatr adiktologa o provedení adiktologického vyšetření. Adiktolog se během rozhovoru snaží vytvořit natolik bezpečnou atmosféru, aby se pacientka neobávala otevřeně hovořit o množství alkoholu, které denně vypije, a o problémech s tím souvisejících. Jedním ze závěrů adiktologického vyšetření je konstatování, že by pacientka měla podstoupit léčbu závislosti na alkoholu. K tomu se následně snaží pacientku prostřednictvím motivačních rozhovorů motivovat. Pacientka se tohoto kroku obává, nakonec však na tuto variantu léčby přistupuje. Proces nástupu do ústavní léčby je u pacientky komplikován dvěma faktory – fyzický stav (špatná mobilita, stomie) a složitá sociální situace (nízký příjem, ubytována na ubytovně). Adiktolog tak musí pacientce aktivně pomoci s výběrem konkrétního léčebného zařízení, které ji bude moci vzhledem k zdravotním komplikacím přijmout, a dále pomoci vymyslet plán, jak se pacientka z ubytovny odstěhuje a se všemi věcmi se dopraví do vybrané léčebny.

Jaroslav, 56 let, alkoholik

Pacient je hospitalizován na oddělení gastroenterologie. Chronická jaterní cirhóza, kterou trpí, je způsobena dlouhodobou závislostí na alkoholu. Adiktolog přichází mapovat pacientův náhled na nutnost abstinence a motivovat ho k ústavní léčbě závislosti. K té se pacient staví odmítavě, nevnímá takto intenzivní léčbu ve svém případě za nutnou. Sám však žádá o kontakt v adiktologické ambulanci, kam po propuštění z hospitalizace začne pravidelně docházet. Tento kontakt je orientován na zvýšení náhledu na závažnost pacientovy zdravotní situace a motivaci k ústavní léčbě.

Dana, 68 let, kuřačka

Pacientka je hospitalizována na kardiologickém oddělení po prodělaném infarktu myokardu. Pacientka je v rámci hospitalizace adiktologem edukována o nutnosti přestat ze zdravotních důvodů kouřit. Pacientka je k zanechání kouření velmi motivována, po propuštění z hospitalizace se už ke kouření nechce vracet, má velký strach z opětovné srdeční příhody. Před ukončením hospitalizace vytváří společně s adiktologem plán odvykání kouření. Následně dochází do centra pro závislé na tabáku, kde na realizaci tohoto plánu usilovně pracuje. Po dohodě s lékařem z centra pro závislé na tabáku užívá vareniclin (Champix), který jí v odvykání významně pomáhá.

Ivana, 34 let, patologická hráčka

Pacientka přichází do adiktologické ambulance kvůli problémům spojeným s hraním na hracích automatech. Na základě provedeného adiktologického vyšetření je pacientce doporučena minimálně tříměsíční ambulantní léčba. Během adiktologického vyšetření vychází také najevo, že pacientka vykazuje mnoho depresivních příznaků. Je jí tedy doporučen i souběžný kontakt s psychiatrem. Pacientka je ke změně a pravidelnému kontaktu v adiktologické ambulanci motivována, nastupuje tedy tříměsíční ambulantní léčbu a navazuje kontakt s psychiatrem, který jí nasazuje vhodnou medikaci.

Pavel, 35 let, uživatel pervitinu

Pacient pravidelně dochází do psychiatrické ambulance, kde se léčí s diagnózou paranoidní schizofrenie. Během jedné konzultace se svěřuje psychiatrovi, že už několik let příležitostně užívá pervitin, a i když by chtěl, nedaří se mu abstinovat. Psychiatr pacienta na základě této informace odkazuje do adiktologické ambulance, kam pacient následně pravidelně dochází na adiktologické konzultace a terapeuticky řeší užívání pervitinu.

Závěr

Adiktolog přichází v rámci nemocniční péče do kontaktu s širokým spektrem pacientů – od pacientů s problémy s legálními návykovými látkami po uživatele nelegálních návykových látek a patologické hráče. Pacienty se snaží především motivovat ke změně a edukovat, jakým způsobem mohou k této změně dojít (nejčastěji podstoupením léčby). Pacientům, kteří nemají nezbytné dovednosti, se snaží pomoci s technickými záležitostmi a komunikací s léčebnými zařízeními. V případě, že je v rámci nemocnice adiktologická ambulance, může se po indikaci ambulantní léčby u konkrétního pacienta této činnosti sám ujmout. Specifickou cílovou skupinou jsou kuřáci, o které může adiktolog pečovat například v rámci centra pro závislé na tabáku. Do této cílové skupiny mohou spadat jak pacienti, tak zaměstnanci nemocnice. Adiktologická péče může probíhat také prostřednictvím edukačních přednášek pro pacienty (např. na téma rozvoje závislosti nebo kouření u psychiatrických pacientů).

Kromě individuálních konzultací se v práci s motivací a v léčbě závislosti doporučuje také skupinová terapie. Ta může být prováděna na každém oddělení, kde je v danou chvíli přítomno více pacientů s danou problematikou (např. psychiatrie nebo gastroenterologie).

Poskytovaných služeb adiktologa mohou využít jak pacienti nemocnice, tak zaměstnanci nebo jejich blízcí. Zaměstnancům adiktolog pomáhá ve stejných oblastech jako pacientům. Další cílovou skupinou je veřejnost, která se díky osvětovým akcím (např. Dny zdravé nemocnice, přednášky pro seniory, konference) může o problematice závislosti a adiktologické pomoci dozvědět mnoho praktických informací.

Kromě přímé péče o pacienty může adiktolog v rámci nemocnice působit také v oblasti vzdělávání (např. kurzy pro kolegy na adiktologická témata) nebo v oblasti systémové (např. rozvahy nad přístupy k uživatelům návykových látek atd.).

Mgr. Kateřina Mladá, adiktolog, Centrum pro závislé na tabáku, ÚVN Praha

 
  • tisk
  • předplatit si