Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2017

Aby se vám Vánoce nepřejedly

Datum: 4. 12. 2017
Autor: Ing. Hana Málková

Věřím, že pro někoho jsou Vánoce skutečně svátky klidu a míru. Existuje však početná skupina těch, kteří to s tímto obdobím v roce mají zcela naopak. Vánoce jsou pro ně stres, ať už z velkých příprav, pečení, uklízení, pocitu, že vše musí být dokonalé, anebo v neposlední řadě i z toho, že o Vánocích přiberou.

A tento stres potom často tlumí právě dopečeným cukrovím, zbytky čokoládových Mikulášů nebo jednoduše čímkoliv, co je zrovna po ruce. A důsledkem je to, že se naplní obavy a váha ukáže 1. ledna o tři kila více. Koloběh se uzavírá a stejně jako každý rok přichází na řadu novoroční předsevzetí.

Pokud patříte do první skupiny a Vánoce jsou pro vás opravdu tím klidným obdobím, které si naplno užíváte, přejeme vám, ať se vám to podaří stejně i letos. Pokud se poznáváte spíše v té druhé skupině, právě pro vás je určen tento článek.

Pokud chcete prožít nejen letošní prosinec, ale celý nový rok zdravěji, inspirujte se několika radami, které vám pomohou si jídlo skutečně vychutnat. Tak, aby vám po jídle zbyl dobrý pocit, a ne nepříjemně plný žaludek a výčitky k tomu.

Sám sobě pánem

Většina z nás si myslí, že pokud jíme jídlo navíc oproti plánu, je to věc naší slabé vůle. Není tomu tak. Zlozvyky jsou naučené. Podle teorií učení je naše chování důsledkem spouštěčů. Často jednáme neuvědoměle a automaticky, jedeme na tzv. autopilota. Ten nám v mnohém život usnadňuje – např. máme zautomatizované řízení auta či čištění zubů. Na druhou stranu, pokud na stres v práci nedokážu reagovat jiným způsobem než tak, že se po návratu domů přejím, jde také o automatické (ale už ne tak účelné) chování. A kde se takové chování, které nás ovládá, vzalo? Naučili jsme se je. Dobrá zpráva tedy je, že se je můžeme i odnaučit!

Základem je vždy identifikovat příčinu, tzv. spouštěč, který k přejídání vede. Pokud ho správně identifikujeme, máme pak několik možností. Buďto se spouštěči úplně vyhnout (nevystavovat se stresovým situacím), omezit kontakt s jídlem (v obchodě se například cíleně vyhnu regálům s vánočními dobrotami, cukroví mít schované ve sklepě apod.), nebo se na něj postupně naučit reagovat jiným způsobem než jídlem nad plán.

Mindful eating

Všímavost neboli mindfulness je jedním z poměrně nových směrů, který se uplatňuje při hubnutí, udržení váhy, ale i obecně celkovém vnímání našeho života.

„Mindfulness je uvědomování si přítomného okamžiku, věnování pozornosti této chvíli, bez souzení sama sebe.“

A co to má společného s jídlem? V naší věčně zaneprázdněné, na pohodlí orientované společnosti se z jedení stalo automatické chování. Výzkumy ukazují, že denně uděláme více než 200 rozhodnutí, která se týkají jídla. Ale často si jich ani nevšimneme. Jíme pak nevšímavě nebo jen ze zvyku. A v této době, kdy jsme obklopeni nezdravým jídlem, to často může vést k přejídání a následnému přibývání na váze.

Vzpomeňte si, kdy naposledy jste si jídlo skutečně vychutnali. V klidu a vědomě. Možná už je to pěkně dlouho, a to je velká škoda. Skutečně dobré a kvalitní jídlo nám totiž může přinést mnohem více než jen plný žaludek. Všímavé jedení umožňuje prožívat potěšení z jídla mnohem intenzivněji. Díky němu dokážeme také lépe odlišit, kdy máme opravdu hlad a kdy jíme jen v důsledku autopilota. A také lépe poznáme, kdy už jsme nasyceni a je vhodné s jídlem přestat.

A jak vám může mindfulness pomoci o Vánocích? Pokud budete jíst cukroví, neuzobávejte je automaticky z velkých mís, kdykoli projdete kolem. Dejte si vždy ráno na talířek jen několik nejoblíbenějších kousků, které si za den dovolíte, a cukroví v klidu a vědomě během dne plánovaně snězte. Vnímejte všechny jeho chutě a užívejte si je.

Pokud se chcete letos přiblížit k tomu, abyste si Vánoce dokázali vychutnat skutečně v klidu a míru, nácvik mindfulness a vědomého jedení jsou jistě tím správným krokem.

Malé, ale dosažitelné kroky fungují

Možná si říkáte, že se vším tím stresem, který se na vás o svátcích valí, je nějaká zásadnější změna životního stylu prakticky nemožná.

Souhlasím s tím, že představa, že ze dne na den můžu kompletně změnit své životní návyky, je lichá. Velké a rychlé změny zpravidla nemají příliš dlouhou životnost. Co ale změny malé a pomalé? Takové, kterých si sotva všimnete, ale přesto jsou to změny k lepšímu. Právě ty bývají nejtrvalejší.

Odpovězte si na otázku: „Jaký nejmenší krok správným směrem mohu nyní udělat?“ V souvislosti s obdobím Vánoc může takovým malým krokem být klidně i to, že kromě tradičního cukroví vyzkoušíte i některé netradiční a zdravější varianty. Nebo místo tradičních deseti druhů upečete jen pět nejoblíbenějších. Nebo si na firemním vánočním večírku dáte místo sladkého vína víno suché nebo třeba střik. Pokud by se vám přece jenom ve vánočním čase nechtělo pouštět do změn v jídelníčku, může být tím prvním krokem to, že se začnete více věnovat pohybu. Volný čas o svátcích využijte k tomu, že třeba s rodinou či přáteli vyrazíte na procházku, brusle nebo třeba běžky.

Zkuste tedy opustit myšlenku, že od nového roku budete zcela jiní, a začněte malým krokem už dnes.

Nic není jen černé nebo bílé

Toto heslo platí dvojnásob v případě, že se snažíte zhubnout nebo jen zkvalitnit svůj jídelníček a životní styl. Vypusťte ze svého slovníku slova jako „nikdy“ a „navždy“. Často postačí slůvko „většinou“. Nikdo totiž není dokonalý a chyba neznamená neúspěch. Naopak, chybování je nedílnou součástí úspěchu.

Obézní často prožijí život kvůli negativnímu myšlení a emocím ve jménu hubnutí. Když se přejí člověk, který nemá problémy s váhou, je mu druhý den těžko a jí spontánně méně. A co udělá ten s kily navíc, který s hubnutím bojuje celý život? Druhý den jí více, třetí den ještě více a tak dál až do doby, než začne zase hubnout. A proč? Protože mu po přejedení (a nemusí to být ani přejedení, ale třeba jen neplánovaný kousek cukroví) naskočí myšlenka: „Jsem k ničemu, porušil jsem předsevzetí, že nebudu jíst cukroví, nemá už cenu hubnout. Začnu raději od nového roku.“

Jak již bylo řečeno, nejcennější jsou takové změny, které jsou možná menší, ale trvalé. Právě na ty se (nejen) o těchto svátcích soustřeďte a nenechte si radost z dílčích úspěchů zkazit malými neúspěchy.


Kde získat další informace?

Pokud jste rozhodnuti, že je na čase něco změnit, chcete zkvalitnit svůj jídelníček, zlepšit své pohybové návyky a žít celkově spokojenější život, vyzkoušejte knižní novinku Já zhubnu, zdravě a natrvalo, která funguje jako dvanáctitýdenní průvodce na cestě za zdravějším životním stylem. Najdete v ní témata, jako je emoční jedení a jak se ho vyvarovat, výše zmíněný přístup mindfulness, rámcové jídelníčky, které vám pomohou sestavit si vyváženou snídani, oběd i večeři, a mnoho dalších informací a cenných rad.

Celoroční projekt Prožij rok zdravě na www.stobklub.cz se blíží ke konci, ale i v prosinci se můžete ještě zapojit. Budeme se věnovat právě tématu přejídání, a to nejen v souvislosti s Vánocemi.

Ing. Hana Málková, STOB

 
  • tisk
  • předplatit si