Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2017

Březen přináší úsměvy jara

Datum: 6. 3. 2017
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Nenajdeme snad den v kalendáři, na který by nepřipadal minimálně jeden významný, světový, evropský, mezinárodní či národní den. Ani březen, který byl podle římského kalendáře prvním měsícem v roce, není výjimkou.

A tak můžeme hned první den v měsíci slavit mezinárodní den omylů v kalendáři (tento den připadá oficiálně na 30. února, ale protože se tohoto data stovakdy dočkáme, slaví se právě 1. března), 6. března slavíme den jódu, 8. března světový den ledvin, 11. března evropský den mozku, 24. března světový den boje proti tuberkulóze a současně i den horské služby v ČR. Najdeme tu ale i lehce bizarní výročí jako například 18. března mezinárodní den nenávisti či mnohem příjemnější mezinárodní den zdravého spánku (21. 3.).

Společně s datem 20. března pak slavíme od roku 2008 Světový den ústního zdraví. Tento svátek je organizován Světovou dentální federací (FDI) a národními dentálními asociacemi ve spolupráci s globálními partnery. U nás je podporován Českou stomatologickou komorou ve spolupráci s Asociací dentálních hygienistech, Sdružením studentů stomatologie a mnoha dalšími. Jeho cílem je připomenout význam ústního zdraví a celosvětově zlepšit povědomí o významu ústní hygieny při prevenci onemocnění dutiny ústní v každém věku. Svou troškou do mlýna chceme přispět i my a proto jsme právě stomatologii a dentální hygieně věnovali toto březnové číslo našeho časopisu. Můžete se v něm dočíst například jak správně pečovat o snímatelné zubní náhrady, jak má vypadat ošetřovatelská péče u pacientů na umělé plicní ventilaci či jak dopadla studie, která se zaměřila na dentální hygienu u adolescentů. Nechybějí samozřejmě ani další zajímavé články v našich pravidelných rubrikách a rozhovory. A protože anglický básník Percy Bysshe Shelley tvrdil, že „Nikdo není opravdu dobře oblečen, nenosí-li na tváři úsměv”, přeji vám, abyste měli nejen v březnu důvod k tomu, být stále dobře oblečeni.

Přeji vám hezké čtení

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si