Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2017

Dentální hygiena by měla být samozřejmou součástí prevence

Datum: 6. 3. 2017
Autor: Mgr. Jaroslava Knapová

Podle posledních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistik ČR (ÚZIS) je v České republice evidováno celkem 552 dentálních hygienistek a hygienistů. Za posledních deset let se u nás jejich počet zčtyřnásobil. Vzhledem k tomu, že u nás tento obor vznikl teprve v roce 1996, nemůžeme se zatím srovnávat se zeměmi, jako je Švédsko či USA, kde se obor dentální hygiena vyučuje již sto let a kde je návštěva dentální hygieny stejně samozřejmá jako absolvování preventivních prohlídek u zubního lékaře. Přesto se i u nás stává pomalu, ale jistě samozřejmou součástí péče o dutinu ústní. O své práci a zkušenostech s pacienty s námi hovořila devětadvacetiletá diplomovaná dentální hygienistka Zuzana Nováková z Liberce.

Kolik pacientů denně ošetříte?

Při běžné ordinační době, která je od 8 do 16 hodin, ošetříme zhruba sedm až třináct pacientů v závislosti na délce ošetření. Vstupní návštěvy, běžné odstraňování zubního kamene v oblasti krčku zubu a nad dásní (tzv. scaling) nebo recall trvá 50 až 60 minut. Dětští pacienti a kontrolní návštěvy bývají po 20 až 30 minutách. Vždy je nutné kombinovat různé typy pacientů dle náročnosti ošetření, aby měla hygienistka dost sil i na poslední pacienty.

Zuzana Nováková se dentální hygieně věnuje šest let
foto: z archivu Z. Novákové

 

Vaše práce je fyzicky náročná. Jak se s tím vypořádáváte?

Ano, práce je někdy fyzicky náročná, je třeba dbát na dobrou ergonomii práce, správné polohování pacienta, častější změnu pozic při práci a samozřejmě pravidelné cvičení a protahování doma, někdy i v práci mezi pacienty. Od prvního měsíce po nástupu do práce jsem si musela kvůli bolestem krční a hrudní páteře zajistit rehabilitaci. Je také důležitá organizace práce a střídaní komplikovanějších, náročnějších pacientů s kontrolami a dětmi.

Kdo jsou vaši pacienti? Přicházejí k vám sami, nebo na doporučení zubního lékaře?

Podmínkou ošetření dentální hygienistkou je doporučení od ošetřujícího zubního lékaře. Asi dvě třetiny pacientů k nám docházejí po předchozím ústním či písemném doporučení od svého zubaře. Další zhruba třetina pacientů přichází z vlastní iniciativy. Buď je to proto, že dentální hygienu navštívil v poslední době někdo z jejich okolí, nebo proto, že jsou na tuto péči zvědaví a chtějí si ji vyzkoušet, anebo proto, že mají nějaký akutní problém, jako je třeba zápach z úst, estetické problémy, vysokou krvácivost dásní a podobně. Pacienti, kteří přijdou z vlastní iniciativy, si musejí doporučení od lékaře nejprve zajistit. Výjimkou jsou instruktáže bez ošetření, které může hygienistka provádět bez doporučení.

Proč jste se rozhodla stát právě dentální hygienistkou?

Původně jsem si vybrala obor fyzioterapie v Brně, ale pro velký zájem uchazečů jsem nebyla přijata. V následujícím roce, po absolvování ročního studia angličtiny, jsem uvažovala, jaké mám možnosti studia ve zdravotnictví, pokud nechci pracovat na směny jako všeobecná sestra v nemocnici. Na VOŠ v Brně Merhautova se otevíral první ročník oboru diplomovaná dentální hygienistka, a protože jsem se na střední zdravotnické škole zúčastnila programu Zdravý zoubek, což je program, v jehož rámci se navštěvují mateřské a základní školy, ve kterých provádějí vyškolené studentky osvětu, motivaci a instruktáž domácí zubní péče u dětí, a moc mě to bavilo, rozhodla jsem se pro něj. Také moje maminka pracuje od roku 1993 jako zdravotní sestra u zubaře a v roce 2000 navštěvovala soukromou VOŠ v Praze, kde obor dentální hygieny začínal. Školu bohužel nedokončila, ale v dětství a v dospívání mi postupně předala základy správné péče o dutinu ústní. Chodila jsem k ní na hygienu a pročítala si doma její učebnice ze školy. Jaká je náplň práce dentální hygienistky, jsem tedy věděla, a to byl další důvod, proč jsem se rozhodla to zkusit.

Jak hodnotíte toto tříleté studium, které jste absolvovala v Brně?

Po prvním roce studia jsem byla nadšená. Se spolužačkami jsme tvořily dobrý tým. Škola novému oboru vycházela vstříc, EU pomáhala dotovat vybavení ordinací a měly jsme k dispozici spoustu nových přístrojů a nástrojů. Naši vyučující to neměli lehké. Snažili se splnit osnovy a zároveň nám předat praktické informace a myslím, že se jim to dařilo. Jednoduše jsem byla ve správné době na správném místě. Škola byla zajímavá, na praxi ve školní ordinaci jsme se těšily, výuku vedly zkušené hygienistky, které se stále vzdělávaly a přednášely po celé ČR odborné veřejnosti. Hodně mi dala ve škole i angličtina, protože jsme měly hlavně odbornou pro dentální hygienistky, což nám mohl leckterý student na vysoké škole závidět.

Co je tedy náplní práce dentální hygienistky?

Obecně řečeno je její hlavní náplní preventivní, edukační a léčebná činnost v oblasti ústní hygieny. To nám ale mnoho neřekne. Náplň péče se u jednotlivých pacientů liší v závislosti na jejich věku, momentálním stavu chrupu, schopnosti jeho spolupráce, případně spolupráce rodičů dětských pacientů, jeho zručnosti a na jeho celkovém zdravotním stavu. Mezi náplň práce dentální hygienistky patří vyšetření stavu dásní a závěsného aparátu (parodontu), výběr správných pomůcek ke zvládnutí domácí péče, instruktáž vhodné techniky čištění zubů či protetiky, správná péče o korunky, můstky, implantáty, rovnátka a další, odstraňování zubního kamene nad dásní, v oblasti krčku zubu i kořene zubu v případě parodontitidy, léčba zánětlivých onemocnění dásní, prevence vzniku kazu a zápachu z úst. Dále je to komplexní léčba parodontitidy ve spolupráci se zubním lékařem, odstraňování nežádoucích pigmentací například pomocí depurace či air-flow neboli pískování zubů a bělení zubů, ať už ordinační, či domácí do individuálních nosičů.

Jaké je věkové zastoupení vašich pacientů?

Co se týče věkové kategorie, tak záleží na pracovišti. Hygienistka pracující na parodontologii se nejčastěji setkává s pacienty od čtyřiceti let výše, zatímco hygienistka na ortodoncii bude mít většinou děti a dospívající. V běžné ordinaci, kde se spolupracuje s praktickými lékaři bez zaměření, je asi nejvyšší zastoupení klientů ve věku mezi čtyřiceti až šedesáti lety. Ale to je jen můj odhad, nemám na to žádnou studii.

Jak moc jsou klienti ochotní spolupracovat a podílet se na péči o svůj chrup?

Často záleží na důvodu návštěvy. Pacienti, kteří přišli z vlastní iniciativy, až na výjimky spolupracují dobře, docházejí pravidelně a snaží se dodržovat moje pokyny. Pacienti, kteří přicházejí na doporučení lékaře, spolupracují často bez obtíží, pokud jim zubní lékař poskytne dostatek informací o nutnosti nebo vhodnosti péče. Dalším faktorem je povaha člověka a zkušenosti s dentální hygienistkou v blízkém okolí pacienta. Někdo má obavy z ošetření, někdo se bojí bolesti, někdo je skeptický k péči, někdo je otevřený novým informacím… Je to různé.

Ve svém oboru pracujete už šest let. Jak se za tu dobu podle vás změnil?

Za těch šest let, co v oboru dentální hygiena pracuji, mám pocit, že se tento obor dostává čím dál více do povědomí laické veřejnosti. Také zájem o jeho studium je vyšší a tato péče se konečně dostává i do menších měst a krajů, kde byste dříve na dentální hygienu vůbec nenarazili. Obor se tak rychle rozvíjí, což je rok od roku vidět víc a víc.

Uvítala byste větší podporu třeba ze strany státu? Například v motivaci lidí k prevenci a vedení k zodpovědnosti za vlastní zdraví a podobně?

Ze strany státu bych asi větší podporu neočekávala. Uvítala bych častější spolupráci se zdravotními pojišťovnami. V oblasti prevence častější programy, kde se na ošetření u hygienistky přispívá.

Kdyby zdravotní pojišťovna plně hradila dentální hygienu, myslíte si, že by ubylo práce zubařům, kterých je v současné době nedostatek?

Plné hrazení pojišťovnou není podle mě řešení. Motivace pro pacienta a následná spolupráce často souvisí i s finanční náročností. Čím pečlivější bude pacient doma, tím delší mohou být intervaly mezi jeho návštěvami u hygienistky a člověk tak může ušetřit. Pokud bude návštěvu hradit pojišťovna, bude naopak s některými pacienty horší spolupráce. Pacient si pak totiž často řekne: „Proč bych si měl pravidelně čistit zuby mezizubními kartáčky, když mi hygienistka stejně za půl roku ten zubní kámen odstraní a pojišťovna mi to zaplatí?“ Takže pokud by zdravotní pojišťovna péči dentální hygienistky plně hradila, nemyslím si, že by to lékařům usnadnilo práci. Dobrá informovanost pacientů zubním lékařem a pravidelná osvěta ze strany médií pomůže k pravidelnému docházení pacientů a následné spolupráci.

Kde se nejčastěji dozvídáte o nejnovějších trendech, materiálech a léčivých prostředcích používaných při dentální hygieně?

Tak jako každá dentální hygienistka se i já musím pravidelně vzdělávat. Nejčastěji to bývají semináře či konference, na kterých často spolupracují firmy, které nabízejí materiál a pomůcky pro stomatology. Vybírám si je tak, že mi je buď doporučí spolužačky – hygienistky, působící po celé ČR, nebo si je najdu a vyberu sama podle tématu, které mě zrovna zajímá. Někdy je dobré navštívit i semináře pro stomatology, protože bývají odbornější a člověk se na nich dozví více užitečných informací. Ne vždy jsou však ohodnoceny kredity Asociace dentálních hygienistek (ADH). Spoustu novinek a možnost navštívit semináře nabízejí i stomatologické veletrhy, jako je například Pragodent a Indent.

Uživí se dentální hygienistka v ČR? A jak se její plat liší od platu všeobecné sestry?

Dentální hygienistka se bez obav uživí. Záleží však na mnoha okolnostech. Někdy pracuje na částečný úvazek na více pracovištích, jindy kombinuje svou práci s prací zubní sestry. Ve větších městech a na větších pracovištích jsou výdělky více než příjemné. V menších městech bývá plat průměrný. Obecně lze říci, že dentální hygienistka si vydělá více peněz než zdravotní sestra v nemocnici, pokud navíc zohledníme, že ta ještě pracuje ve směnném provozu. Platy dentálních hygienistek ve velkých městech, jako je Praha, Brno, Ostrava, bývají někdy dvoj- až trojnásobné proti platům ve městech malých. Také klientela se často liší.

Nyní jste zaměstnaná, neuvažujete o vlastní ordinaci?

O vlastní ordinaci nebo pronájmu ordinace na živnostenský list budu přemýšlet nejdříve po mateřské. Má to však spoustu úskalí ohledně kompetencí a nutnosti dohledu stomatologa při invazivnějších zákrocích. Většina hygienistek se proto nechává raději zaměstnat. Ale mám spolužačku, která si hned po ukončení studia zařídila vlastní ordinaci v Brně, takže to jde.

Pracoviště Zuzany Novákové
fota: z archivu Z. Novákové

Co byste doporučila lidem v oblasti péče o dutinu ústní?

Věřím, že si dentální hygiena najde mezi ostatními pravidelnými preventivními návštěvami ordinací své místo. Každý je zodpovědný za své zdraví a prevence je tím prvním krokem k jeho udržení. Nečekejte, až vám vypadne první zub!

 

Mgr. Jaroslava Knapová, KNL, a. s., Chirurgické oddělení


Kdo je

Zuzana Nováková
Devětadvacetiletá diplomovaná dentální hygienistka Zuzana Nováková vystudovala Střední zdravotnickou školu v Liberci, obor Všeobecná sestra, a Vyšší odbornou školu zdravotnickou v Brně, obor Diplomovaná dentální hygienistka. Ve svém oboru pracuje od června roku 2011.

 
  • tisk
  • předplatit si