Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2017

Ponižovat se nenechte od nikoho!

Datum: 6. 3. 2017
Autor: MgA. Kateřina Havelková

Máte problém s kolegy, nadřízenými nebo pacienty? Nevíte, kam se obrátit pro radu? K dispozici je vám Kancelář Ombudsmana pro zdraví, jejímž zřizovatelem je Nadační fond Stránský. Tato kancelář funguje na stejném principu jako veřejný ochránce práv (ombudsman), na kterého se můžete obrátit v případě, že se ocitnete ve sporu s úřady, nebo jako spotřebitelské organizace, které vám poskytnou pomoc v případě sporu s obchodníkem. Kancelář Ombudsmana pro zdraví poskytuje bezplatné poradenství zejména v oblasti zdravotního práva.

Kazuistiky

Šikana na pracovišti (bossing)

Dotaz: Staniční sestra některým pracovníkům nadávala za věci, které jiným procházely. Manipulovala s osobními příplatky tak, že ty nejvyšší měli jen ti, kteří se uvolili donášet na jiné. Nikdo si však již neověřil, zda jsou tyto informace pravdivé. Staniční došla tak daleko, že na jednu ze sester neoprávněně uvalila paragraf o vážném porušení pracovní kázně.

Odpověď: Je samozřejmě těžké hájit svá práva, když proti vám stojí nejen nadřízený, ale i někteří kolegové, kteří jsou za své jednání odměňováni. Je jasné, že se obáváte o své místo, ale i přesto doporučujeme: Nenechte si to líbit!

Než však cokoli uděláte, poraďte se nejprve o tom, co dělat můžete a jak přesně máte postupovat.

Řešení: Ve výše uvedeném případě se sestra, která se stala obětí bossingu, obrátila na vedení nemocnice, které situaci prověřilo, a staniční sestra nakonec přišla o místo. I kdyby však byl zaměstnavatel k uvedenému problému lhostejný, byla by možnost, jak se bránit. Dalším krokem, který by sestra mohla udělat, by bylo podat stížnost na inspektorát práce anebo v nejhorším případě podat žalobu k soudu.

 

Kontrola osobních věcí na pracovišti

Dotaz: Sestřička Kristýna zjistila, že její kolegyně Petra má v kabelce svačinu, jejíž část byla shodná se svačinou, která se podávala ten den pacientům. Neváhala a obsah kabelky vyfotila. Snímek šel od nadřízeného k nadřízenému, až doputoval k vedení nemocnice. To si následně Petru předvolalo v souvislosti s podezřením z krádeže. Že si přinesla do práce svačinu, které se částečně shodovala s tou, která se vydávala ten den pacientům, si sestra obhájila, na Kancelář Ombudsmana pro zdraví se však obrátila s otázkou, zda byl postup její kolegyně oprávněný.

Odpověď: Je pravda, že zákoník práce umožňuje zaměstnavateli provádět kvůli ochraně majetku kontrolu věcí, které zaměstnanci vnášejí nebo odnášejí z pracoviště. Z tohoto důvodu může také dělat osobní prohlídky zaměstnanců. Musí však přitom zachovat pravidla o ochraně osobnosti, včetně práva na ochranu soukromí zaměstnance. Bližší podmínky pak musí zaměstnavatel stanovit v pracovním řádu. V něm je tedy stanoveno například to, kdo je oprávněn kontrolu (případně osobní prohlídku) provádět, za jakých podmínek, jakým způsobem je oznámen pozitivní výsledek kontroly a podobně. Platí však, že zejména k osobním prohlídkám by mělo docházet jen v případech důvodného podezření z odcizování věcí zaměstnancem.

Řešení: V uvedeném případě pravděpodobně došlo k porušení práva, protože sestra Kristýna nejednala z pověření zaměstnavatele. Zavazadlo, tedy i kabelka, je považováno za součást soukromé sféry člověka, a proto do něj může být nahlíženo pouze se souhlasem dotčené osoby. V této souvislosti nemohla Kristýna fotit obsah kabelky Petry bez jejího vědomí. Podle zákona má tedy poškozená Petra právo domáhat se, aby byl odstraněn následek zásahu do jejího soukromí odstraněním fotografií.


Více o

Kancelář Ombudsmana pro zdraví

Obrátit se na tuto kancelář pro bezplatné poradenství může každý, a to i např. v případech profesních sporů s nadřízenými nebo tehdy, pokud má pocit diskriminace, bojuje-li se šikanou či sexuálním harašením apod., a to jak ve vztahu s pacientem, tak i kolegou. Kancelář vám pomůže objasnit i vaše kompetence v rámci řešení případných konfliktů s pacienty či jejich příbuznými a řadu dalších témat.

Podnět lze podat:

1. prostřednictví formuláře na www.ombudsmanprozdravi.cz (vyberte ten pro fyzické osoby);

2. e-mailem na ochrance@ombudsmanprozdravi.cz;

3. osobně na adrese Kancelář Ombudsmana pro zdraví, Národní 9, 110 00 Praha 1, úřední hodiny: středa 9:00–11:30 a 13:00–17:00;

4. klasickou poštou na výše uvedenou adresu;

5. telefonicky na tel. 222 075 103 (pokud není nikdo přítomen, je k dispozici záznamník).

K vzájemnému předávání zkušeností a k diskuzi pak slouží Facebook Kanceláře Ombudsmana pro zdraví a Twitter s adresou @OmbudsmanZdravi.cz.

MgA. Kateřina Havelková, ředitelka Kanceláře Ombudsmana pro zdraví

 
  • tisk
  • předplatit si