Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2017

Sekce perioperačních sester

Datum: 6. 3. 2017
Autor: Výbor sekce perioperačních sester ČAS

Od roku 2015 funguje v rámci České asociace sester samostatná sekce perioperačních sester, která svou činností navázala na dlouhou tradici Společnosti instrumentářek. V současné době má už na svém kontě několik úspěšných akcí.

Činnost Společnosti instrumentářek, která od svého vzniku v roce 1998 sdružovala až 1300 instrumentářek, procházela různými obdobími. Společnost realizovala především vzdělávací akce, snažila se zvýšit informovanost o práci českých sálových sester a získala jejich velký zájem. Vstoupila také do jednání s evropskou asociací instrumentářek EORNA a stala se jejím platným členem. Nicméně její činnost od roku 2000 postupně skomírala, a to kvůli nezájmu jejích členek a nejednotnosti vedení společnosti. V roce 2013 se uskutečnil poslední velký kongres. V roce 2014 Společnost instrumentářek svou činnost ukončila. Některé členky společnosti si však položily otázku: Proč nepokračovat v další činnosti? Proč stagnovat? Je potřeba i nadále informovat naše kolegyně i kolegy z operačních sálů o novinkách, setkávat se a rozvíjet svoje dovednosti, zkušenosti a znalosti. O toto vše se snažila skupina sester z FN Hradec Králové a FN Brno. Jejich ambicí nebylo založit nějaké nové sdružení či společnost, ale pouze nadále přinášet informace a podporovat vzdělávání v perioperační péči. Byly vytvořeny webové stránky „perioperační-sestry.cz“, které informovaly o pořádaných akcích, zajímavostech ze zdravotnictví a dalších skutečnostech s cílem poskytnou ucelené a přehledné informace. Dalším logickým krokem byla realizace vzdělávacích akcí. První se konaly v Hradci Králové a další pokračovaly v Brně. Vzhledem k tomu, že realizace uvedených činností je velice časově a logisticky náročná, a také proto, že perioperační sestry nechtěly ukončit své členství v evropském sdružení EORNA, bylo dalším krokem navázání kontaktu s Českou asociací sester. Výsledkem jednání byl v roce 2015 vznik samostatné sekce perioperačních sester, která začala intenzivně pracovat a výsledkem je celá řada pozitivně hodnocených akcí.

23. 10. 2015 proběhla první akce sekce – konference „Bezpečný operační sál“ ve FN Motol, Praha. Příspěvky se týkaly bezpečnosti na operačním sále nejen pro pacienty, ale i pro personál.

13. 2. 2016 se konala ve FN Brno konference „Jednotná bezpečnost pacienta a perioperačního týmu“ k Evropskému dni perioperačního ošetřovatelství.

10.–11. 6. 2016 proběhl V. kongres perioperačních sester s mezinárodní účastí v Plzni s mottem „Udržíme si prestiž perioperačních sester?“ s pěti hlavními tématy: Specifika perioperační péče, péče o zdraví zaměstnanců, vliv moderních technologií na perioperační péči, vzdělávání a zkušenosti sester v zahraničí a právní aspekty v perioperační péči. Jeden blok byl připraven jako interaktivní diskuze.

24.–25. 11. 2016 proběhl pracovní workshop s konferencí v ÚVN Praha, kde perioperační sestry získaly možnost praktických nácviků různých zdravotnických prostředků používaných na operačních sálech. V rámci konference byly předneseny příspěvky na téma spokojenosti sester na pracovištích i řada kazuistik z provozu sálů.

Pro ocenění zasloužilých sester instrumentářek jsme společně vytvořili pamětní medaili Heleny Frýdecké. Mgr. Helena Frýdecká byla první vedoucí katedry sálových a anesteziologických sester Národního centra ošetřovatelství. Pod jejím vedením vznikly první vzdělávací programy a byl nastaven systém postgraduálního vzdělávání sálových sester. Podílela se také na přijetí instrumentářek do evropské asociace EORNA.

EORNA – Evropská asociace perioperačních sester

V tomto evropském sdružení zastupuje české perioperační sestry Mgr. Jana Wichsová, Ph.D., v současné době na pozici viceprezidentky výboru. Čtyřikrát do roka probíhá jednání výboru, jehož náplní je činnost organizace, příprava evropských kongresů, stanov EORNA. Výbor se dále zabývá spoluprací s ESNO (Evropská organizace sester specialistek), která vytváří standardy jednotlivých specializací, a s IFPN (Mezinárodní federací perioperačních sester).

Mgr. Helena Frýdecká a Běla Poláčková získaly v roce 2015 ocenění za celoživotní přínos v perioperační péči

Pamětní medaile Heleny Frýdecké pro ocenění zasloužilých sester instrumentářek
fota: autorka, We Make Media

Rok 2016 se tedy stal pro naši sekci rokem pilotním. Naším společným cílem bylo sdružovat, organizovat, vzdělávat a rozvíjet odborné erudice perioperačních sester. Šlo o komplexní cílovou představu zajistit vzdělávání perioperačních sester a vytvořit v širším povědomí obecný názor, že jde o fungující sekci schopnou uspokojit nejen perioperační sestry pečující o své pacienty, ale i vedení ČAS.

Výbor sekce perioperačních sester ČAS


Co nás čeká v letošním roce a co plánujeme dlouhodobě?

 

Aktivní účast na 8th Congress EORNA „THE COLOSEUS OF PERIOPERATIVE NURSING“, 4.–7. 5. 2017 Rhodos

 

VI. kongres perioperačních sester s mottem „Myslíme na sebe i na pacienta“, 2.–3. 6. 2017, Olomouc. Hlavními tématy jsou prevence mimořádných událostí – bezpečnost na sále, nový pohled na zdravotnické prostředky, spokojená a bezpečná perioperační sestra, varia – komplexní perioperační péče v chirurgických i intervenčních oborech. Také bychom chtěli prezentovat co nejvíce bezpečnostních listů používaných na operačních sálech v ČR.

 

Projekt Erasmus Plus

Projekt se týká kompetencí a dovedností perioperační sestry napříč EU (ČR, Finsko, Belgie, Francie), je určen pro perioperační sestry, které jsou již v pracovním procesu.

Zapojena je Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice s Nemocnicí Pardubice, FN Brno a ÚVN Praha.

 

Jedním z hlavních vytyčených úkolů sekce je tvorba doporučených národních pracovních perioperačních postupů na základě evropských standardů a doporučení. Tyto návrhy jsou předloženy výborem sekce, budou konzultovány s dalšími kolegyněmi, vrchními sestrami operačních sálů:

  • Příprava operačního sálu
  • Antisepse operačního pole a zarouškování
  • Kontrola a bezpečnost přístrojového vybavení
  • Zásady práce perioperační sestry
  • Perioperační dokumentace
  • Příjem pacienta na operační sál, bezpečnostní procedura
  • Asepse na operačním sále
  • Nakládání s biologickým materiálem pro další vyšetření

 

Jaká je naše vize sekce perioperačních sester v rámci ČAS

Vize sekce vychází ze základního úkolu a poslání perioperačních sester – zvyšovat svou hodnotu a dosáhnout spokojenosti svých voličů (kolegyň) a představenstva ČAS poskytováním informací o vysoce specializované a odborné perioperační péči.

Cílem je sdružovat, organizovat, vzdělávat a rozvíjet odbornou erudici perioperačních sester v souladu s etickým kodexem a tím posilovat postavení perioperačních sester v rámci multidisciplinárního týmu při poskytování ošetřovatelské péče a také zvyšovat povědomí o perioperační péči u odborné i laické veřejnosti.

 

Strategické cíle pro rok 2017

  • rozšířit členskou základnu
  • průběžně informovat odbornou veřejnost o vzniku a aktivitách sekce
  • zajistit cash-flow (přiměřenou ekonomickou efektivnost sekce)
  • provádět vzdělávací činnost
 
  • tisk
  • předplatit si