Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2017

Snímatelné zubní náhrady a specifika péče o ně

Datum: 6. 3. 2017
Autor: Mgr. Petra Křížová, DiS.

V České republice žije asi 1,4 milionu lidí, tedy zhruba sedmina populace, se snímatelnou zubní náhradou. A často s ní mají problém – náhrada špatně sedí, má tendenci se uvolňovat, usazují se pod ní zbytky jídla apod.

Snímatelné zubní náhrady představují provizorní nebo definitivní ošetření pacienta. Mají za úkol nahradit chybějící zuby a umožňují rehabilitaci pacienta po stránce funkční, estetické a psychické.

Snímatelné zubní náhrady můžeme rozdělit podle rozsahu chybějících zubů na:

  • částečné snímatelné zubní náhrady
  • celkové snímatelné zubní náhrady

      

Částečné snímatelné zubní náhrady představují náhrady chybějících zubů v případě, že nelze zuby nahradit fixním můstkem nebo zubními implantáty. Snímatelné zubní náhrady bývají zpravidla levnějším řešením, proto se k nim přistupuje i z finančních důvodů. Typickou situací, kdy nelze nahradit chybějící zuby fixním můstkem, představuje ztráta zadních zubů. Dojde tak k vytvoření mezery, která není z obou stran ohraničena pevnými zuby, což je podmínkou pro vytvoření fixního můstku.

Například při ztrátě všech předních řezáků a všech stoliček, tzn. v situaci, kdy nám v ústech zůstaly pouze špičáky a zuby třenové, může zubař přední zuby nahradit nesnímacím fixním můstkem, protože mezera je z obou stran pevně ohraničena. Zadní zuby se nahradí snímatelnou zubní náhradou. Pro snímatelnou zubní náhradu je vždy lepší, když je defekt symetrický. Paradoxně, přijde-li pacient o všechny zadní stoličky, jedná se o příznivější situaci, než když přijde o všechny stoličky pouze na jedné straně. V takovém případě se žvýkací síla rozkládá nerovnoměrně a destabilizuje snímatelnou zubní náhradu.

Při rozvaze, zda je lepší zub vytrhnout, nebo ponechat, bere zubní lékař v potaz, jestli se jedná o náhradu v horní, nebo dolní čelisti. Obecně platí, že v dolní čelisti je lepší, když ponecháme pokud možno co nejvíce zubů. Je to z toho důvodu, že dolní snímatelné zubní náhrady jsou méně stabilní než horní, proto lékař ponechává každý zub, o který bude možné náhrady stabilizovat. Jestliže v horní čelisti zbývá pouze pár zubů, je lepší tyto zuby vytrhnout a zhotovit celkovou snímatelnou zubní náhradu. Podle konstrukce můžeme částečné snímatelné náhrady rozdělit na klasické zubní náhrady, které v případě horní čelisti pokrývají téměř celé patro, nebo na náhrady skeletové. Skeletové náhrady jsou oproti klasickým sedlovým náhradám výhodnější, protože jejich tělo je mnohem tenčí a méně robustní, takže jsou pacienty lépe snášeny. Navíc nepřekrývají celé patro, pouze spojují konstrukční prvky na obou stranách čelisti pomocí tenkých třmenů. Skeletové náhrady mají i lepší stabilitu, ale jejich cena poněkud vyšší než v případě klasických snímatelných zubních náhrad.

 

Kotevní prvky udržují náhradu na místě při funkci a brání páčivým silám. Zajišťují tři základní funkce:

  • retence (aby nedocházelo k uvolňování náhrady)
  • přenos žvýkacího tlaku
  • stabilizace (aby nedocházelo k posunům náhrady)

 

Snímatelné zubní náhrady s nesponovými retenčními prvky označujeme jako náhrady hybridní. Pro představu si můžeme zásuvný spoj představit jako patentní zacvakávací knoflík. Vystouplá část zásuvného spoje se označuje jako patrice a přesně zapadá do vyduté části matrice. Patrice bývá pevně ve spojení se zubem a matrice zase se snímatelnou zubní náhradou. Pacient si pak tento typ náhrady nacvakne, jako když připínáte patentní zacvakávací knoflík. Na tomto principu fungují i ostatní nesponová retenční zařízení.

Zvláštní postavení mají snímatelné zubní náhrady ve spojení s implantáty. Existuje několik důvodů, proč se využívá kombinace implantátů a snímatelné zubní náhrady. Tento způsob je vhodný z finančních důvodů u pacientů, kteří dobře snášejí snímatelnou zubní náhradu a kteří nechtějí situaci řešit náhradou celkovou. Po opotřebování nebo poškození snímatelné zubní náhrady ji lze snadno opravit nebo vyměnit, a to bez poškození implantátu. Po sejmutí náhrady je také možná péče o implantát.

 

Celkové snímatelné zubní náhrady jsou určeny pro bezzubou čelist a nahrazují tak přirozený chrup pacienta. Pacient je rehabilitován jak po stránce funkční, tak i po stránce estetické. Žvýkací tlak je přenášen pouze mukózní cestou, tedy přenosem tlaku na patrovou sliznici a sliznici dásňového výběžku. Je proto důležité, aby plocha přenosu tlaku byla co největší.

 

Použití a péče o snímatelné zubní náhrady

Pravidelné používání prostředků péče o zubní náhrady je nezbytné. Správná fixace a stabilní poloha zubní náhrady v ústech, ať už částečné, nebo celkové, výrazně zvyšuje pohodlí jak při jídle, mluvení, tak při dalších každodenních činnostech. Lidé, kterým zubní náhrada nedrží pevně nebo jim pod ní ulpívají zbytky jídla, se trápí často zbytečně, protože fixační či těsnicí krém by jejich problémy vyřešil.

Podle zkušeností lidé podceňují správnou hygienu dutiny ústní i samotných náhrad, a přitom je to velmi jednoduché. Základem je mechanické očištění zubní náhrady od povlaku, který se na ní vytváří v průběhu dne. Očištění se samozřejmě týká i zbytku potravy. K očištění zubní náhrady bohatě stačí obyčejný zubní kartáček nebo kartáč a obyčejné mýdlo. Je potřeba každý večer náhradu vyjmout z úst, důkladně očistit mýdlem a opláchnout vodou. K očištění náhrady můžete případně použít speciální šumivé tablety nebo dezinfekční roztoky. Čisticí tablety na zubní náhrady odstraní i nežádoucí bakterie a mikroorganismy, které mohou být příčinou zápachu a dalších potíží v ústní dutině. Základem je ale mechanické očištění zubní náhrady!

Řada nositelů zubních náhrad zanedbává péči o ústní dutinu, nechodí například na pravidelné prohlídky k zubnímu lékaři.

Správná péče o snímatelnou zubní náhradu je zcela zásadní. Zubní náhradu, podobně jako vlastní chrup, je nutné udržovat v čistotě. Pokud tak nebudou uživatelé zubních náhrad činit, hrozí jim řada zdravotních komplikací: zánět protézního lože, což je místo, na kterém leží náhrada; vznik zubního kazu u zbývajících zubů; parodontóza a následná ztráta zbývajících zubů; tvorba zubního kamene; nepříjemný zápach z úst a také nevzhledné zabarvení náhrady.

Snímatelnou zubní náhradu, podobně jako vlastní chrup, ohrožuje především zubní povlak. Tato lepkavá hmota složená ze zbytků tekutin, jídla a bakterií ulpívá na všech površích dutiny ústní. A je dobře známo, že nejlépe se usazuje na vlastních či umělých zubech.

Při špatné péči dojde nejprve k hromadění zubního plaku na umělých, popřípadě i vlastních zubech. To se projevuje především nepříjemným zápachem z úst. Na tuto skutečnost nikdo z okolí nositele snímatelné zubní náhrady většinou neupozorní. Dalším problémem je ztráta původní barvy náhrady, zuby začínají žloutnout až hnědnout. Další komplikace ze špatné hygieny snímatelné náhrady mohou být různé. Nejčastěji dochází k zánětu dásní a protézního lože, tvorbě zubního kamene ukládáním minerálů ze slin do zubního plaku či vzniku bělavých povlaků.

Postup čištění zubní náhrady

Náhradu čistěte alespoň jednou denně!

Nejprve si napusťte umyvadlo vodou. Stačí takové množství, které zabrání přímému nárazu náhrady o umyvadlo při vyklouznutí z rukou. Zubní náhrada je poměrně křehká a při nárazu může dojít k jejímu poškození.

Poté vyjměte snímatelnou náhradu z úst a pomocí měkkého zubního kartáčku ji pod proudem tekoucí vody očistěte. Kartáček volte vždy měkký a nejlépe takový, který je speciálně uzpůsoben pro čištění snímatelných zubních náhrad (specializované prodejny, lékárny). Pokud byste používali tvrdý kartáček, došlo by k poškrábání náhrady a jejímu estetickému znehodnocení.

Po očištění náhradu znovu opláchněte proudem vody a vložte do čisticího roztoku. Doporučujeme použití tablet, které se rozpouštějí ve vodě. Čisticí tablety mají dezinfekční a antibakteriální účinek, zabraňují tak vzniku zubních povlaků a eliminují možný zápach z úst. Odstraňují skvrny na zubech způsobené konzumací vína či kouřením tabákových výrobků. A v neposlední řadě jsou šetrné k materiálu, ze kterého je zubní náhrada zhotovena.

Před použitím čisticích tablet si vždy přečtěte návod od výrobce. Jednotlivé postupy se mohou lišit.

Natočte teplou (ale nikoli vroucí!) vodu do takové nádoby, která bude stačit k ponoření čisticí tablety a přitom bude roztok dostatečně koncentrován. Doporučujeme 2 dl vody do běžné skleničky.

Poté vhoďte do vody čisticí tabletu. Snímatelná zubní náhrada následuje ihned po čisticí tabletě. Při vkládání dbejte na to, aby náhrada překrývala tabletu. Šumivý efekt zde umocní proces čištění.

Zubní náhradu nechte v roztoku alespoň deset minut. Náhrada může být v roztoku i přes noc. Nikdy však náhradu po očištění neodkládejte „do sucha". Náhrada by mohla při vyschnutí změnit tvar.

Pro dokonalé vyčištění náhrady ještě jednou náhradu očistěte zubním kartáčkem pod proudem tekoucí vody.

Specifika nošení zubní náhrady

Na zubní náhradu si nelze zvyknout takzvaně „přes noc“. I tato změna potřebuje svůj čas, zkušenosti ostatních však hovoří jasně: již po pár dnech, maximálně týdnech, se s náhradou její uživatelé sžijí.

Fixační krémy na upevnění protézy a těsnicí krém zabraňující pronikání zbytků potravy pod zubní protézu – jsou tu proto, aby proces zvykání i další život s protézou maximálně usnadnily a zpříjemnily. Naučí-li se uživatelé tyto přípravky používat a vezmou-li si k srdci všechny rady a zásady, většina problémů bude rychle eliminována, případně ani nenastane. S otlaky či bolestivými místy by neměli otálet a navštívit svého zubního lékaře. Proces zvykání na novou zubní náhradu bude snazší, bude-li ji uživatel nosit každý den. Pokud nebude spěchat, při obtížích zachová klid a k situaci bude přistupovat pozitivně, uvidí, že si na novou náhradu zvykne rychleji, než čekal. Fixační krém ocení i v dalších životních situacích, kdy nechtěné uvolnění či dokonce vypadnutí náhrady hrozí nejčastěji. Takovými situacemi jsou například smích, hlasitější mluvení, zpěv, hra na dechový hudební nástroj, sportovní aktivity, vykřiknutí, hluboký výdech při sfouknutí svíčky, ale i třeba obyčejné kýchnutí či zakašlání.

Kromě patrného fixačního účinku a zvýšení fyzického komfortu vede pravidelné používání fixačního krému především k pocitu jistoty a zvýšení sebevědomí při společenském kontaktu.

 

POZOR!

Fixační krém není určen k upevňování/korekci opotřebovaných a špatně padnoucích či nedoléhajících zubních náhrad! V takovém případě se uživatel musí okamžitě obrátit na svého zubního lékaře.

Fixační krém drží protézu bezpečně po celý den (až 16 hodin), zvyšuje sílu skusu a navíc vytváří ochrannou vrstvu, která, podobně jako polštář, chrání dásně před vznikem otlaků a brání ulpívání zbytků jídla pod zubní náhradou.

Jeho používání dodá pocit bezpečí a jistoty, že zubní náhrada nečekaně nezradí zrovna v okamžiku, kdy se to nejméně hodí.

Aby si uživatel na náhradu zvykl co nejdříve, musí se snažit nosit ji zpočátku co nejčastěji a v prvním týdnu ji nejlépe neodkládat ani na noc. Nadměrnou tvorbu slin a dávivý reflex, které mohou být reakcí těla na „cizí“ těleso v ústech, lze překonat cucáním bonbónů. Později je lépe na noc náhradu vyjmout, aby se sliznice během noci zotavila. Pokud se náhrada v ústech posune (např. při širokém otevření úst), polknutím ji lze snadno vrátit do původní polohy.

V prvních dnech mohou nastat problémy i při běžných denních činnostech, jako je mluvení a přijímání potravy s nasazenou zubní náhradou. Zpočátku je náhrada cizím tělesem v ústech, a proto často dochází k ostré výslovnosti sykavek. Pokud jde o mluvení a správnou artikulaci různých hlásek, osvědčenou metodou na jejich rychlejší zvládnutí je nácvik hovoru před zrcadlem a čtení pomalu a nahlas. Špatné výslovnosti se bez trpělivého cvičení uživatel nezbaví (!).

 

POZOR!

I při nepřetržitém nošení náhrady v prvních dnech je nutné ji minimálně jednou denně pravidelně vyjímat za účelem jejího důkladného vyčištění. To je nezbytné pro udržení hygienicky čisté protézy a s tím souvisejícího zdraví ústní dutiny.

 

Jídlo a pití s náhradou

Rozmělňování potravy je bezesporu nejobtížnější částí nácviku na snímatelnou zubní náhradu. Naučit se s protézou jíst tak, aby si mohl uživatel v klidu a bez obav vychutnat své oblíbené jídlo i ve společnosti, vyžaduje důkladný trénink a trpělivost.

Způsob žvýkání s náhradou má zcela jiný charakter než s vlastními zuby. S tím je třeba počítat, do úst vkládat menší sousta a potravu rozmělňovat rovnoměrně na zadních zubech. Síla skusu je oproti vlastnímu chrupu výrazně nižší. Předními zuby nelze ukusovat, protože náhrada se pak vypáčí. Při ukusování pomůže, když uživatel využije špičáky a přední stoličky. Při žvýkání potravy je pak nezbytné používat symetricky obě boční strany chrupu tak, aby nedocházelo k vychýlení náhrady na jednu stranu a případnému poranění dásní. Zpočátku je vhodné upravit jídelníček. Je vhodné vyvarovat se tvrdé, lepivé a drobivé stravy. Začít (cca první dva týdny) s měkkou, nadrobno nakrájenou stravou, jako jsou brambory, rýže, vařená zelenina nebo kompoty. Sousta je třeba rozmělňovat pomalu a opatrně, přičemž je nutné dbát na to, aby byly rovnoměrně zatěžovány obě strany náhrady. Po zvládnutí nového způsobu kousání a žvýkání je možné přidat do jídelníčku párky, sekanou či omelety a později přejít na zcela normální stravu.

Většinu omezení a nepříjemností z důvodu ne zcela stabilní a těsnící náhrady může vyřešit (a platí to i v jiných situacích než jen při jídle) tzv. fixační krém nebo fixační prášek.

 

POZOR!

Je třeba dávat si pozor na horké potraviny a tekutiny – umělé patro zbavuje citlivosti, uživatel by si tak mohl nechtěně popálit měkké patro a jícen. Zpočátku nebude vnímat ani chuť jídla, protože chuťové pohárky jsou zakryty umělým patrem. To se však časem upraví a jídlo si bude moci opět vychutnat jako dřív.

Nová náhrada může někdy způsobit drobné či větší bolestivé otlaky. Uživatel si nikdy nesmí náhradu sám přibrušovat a vždy musí vyhledat pomoc lékaře! Důležité také je, aby měl tlačící náhradu v ústech nejméně půl dne před návštěvou lékaře. Jen tak bude možné přesně určit místo, kde náhrada tlačí, a to cíleně upravit. Ani uvolněné spony nesmí uživatel sám upravovat, protože se mohou snadno ulomit. Veškeré opravy a úpravy poškozených snímatelných náhrad patří do rukou lékaře!

Hojení otlaků a drobných poranění sliznice je možné urychlit pomocí hojivých ústních gelů, výplachů ze šalvěje, řepíku či heřmánku nebo speciálním roztokem s obsahem chlorhexidinu, který lze zakoupit v lékárně.

Pokud má uživatel problém se suchou a citlivou dutinou ústní, odstraní jej pomocí produktů, které dodají slinám potřebné antibakteriální enzymy a utiší podrážděnou sliznici.

Ani v případě bezproblémového a spokojeného užívání zubní náhrady by uživatel neměl zapomínat na pravidelné půlroční prohlídky u zubního lékaře.

fota: autorka

Mgr. Petra Křížová, DiS., Stomatologická klinka, 3. LF UK

 
  • tisk
  • předplatit si